świercz1719500624 24.05.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 gdzieś wklejałem zdjęcia spiżarki tylko za cholere nie pamietam gdzie... ale cierpliwości jak tylko bedzie miała tynki i drzwi to na pewno ją wkleje póki co nie chce się powtarzać... ps. gdzieś ta spiżarka jest na pewno bo ktoś jeszcze pytał dlaczego mam w niej okno pod schodzami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 30.05.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Witam serdecznie wszystkich budujących Z14 Jestećmy z Łodzi i również zdecydowaliśmy się na ten projekt, a dokładnie na Z14GPp (ten bez wykusza i z garażem) Planujemy zrezygnować z części okien dachowych na rzecz okien w ścianach szczytowych, poszerzyć garaż o 1m oraz troszkę schody (jak się da) o spoczniku przestałam marzyć jak przeczytałam Wasze posty...za duże koszty przeróbek Zastanawiamy się również nad rezygnacją ze spiżarki na rzecz zabudowy kuchennej. Przeczytałam Wasze posty i dzienniki i chciałam Wam bardzo podziękować za cenne rady i uwagi, które wykorzystam niebawem na wstępnym spotkaniu z architektem. Zamierzamy budować się w przyszłym roku ( jak będzie jeszcze z czego i z kim - ściany BK+styropian, dach rozważamy cenowo jeszcze -blachodachówka lub dachówka cementowa, ogrzewanie na paliwa stałe (eko-groszek,pellety)+ kominek z DGP, ew. rekuperator (jak starczy kasy...) Najgorsze jest to, że przy dzisiejszych wariacjach cenowych nie możemy nawet zrobić kosztorysu Niestety nie mamy takigo bohaterskiego ojca jak świercz(pozdrawiamy serdecznie!) dlatego stan surowy zamknięty będą budować ekipy, natomiast resztę wykonamy sami A jak będę miała jeszcze siłę unieść ręce to z pewnością będę pisać o naszych postępach Izawi, świerczu, Irek95 czekam na Wasze zdjęcia i wpisy w dziennikach i jeśli pozwolicie będę nękać Was pytaniami Pozdrawiam i życzę wytrwałości w spełnianiu marzeń! dzieki i oczywiście nekaj - zapraszam do komentarzy do mojego dziennka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rena3312 03.06.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Właśnie zakupiłam projekt z14, po dłuuuugich poszukiwaniach Budujemy wersję z wykuszem w jadalni i balkonem, bez garażu. Na razie mam w głowie mętlik i wiele wątpliwości czy podołamy - jesteśmy na początku drogi budowlanej, a już mam dość. Nie wprowadzamy żadnych zmian, jesteśmy niewybredni, zresztą mieszkaliśmy już w życiu w takich norach, że własny domek będzie nam się jawił jako pałac - nawet tak mały Niepokoją mnie jedynie komentarze o zbyt małym pomieszczeniu gospodarczym - nie doczytałam wszystkiego, więc na razie nie wiem o co chodzi. To chyba tyle na początek.... mam nadzieję, że z biegiem czasu przejaśni mi się nieco w mózgownicy, na razie czekam na projekt i zaraz potem pędzę po adaptację (800 zł). Fajnie, że tyle osób polubiło "MÓJ" domek )))))))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala_lenka 07.06.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Witajcie, długo się zastanawiałam nad tym, który projekt wybrać. W końcu zostały na placu boju dwa Z12 i Z14. Dzięki ogromnej pomocy jednej z foremek, która przesłała mi zdjęcia swojego Z12, zrezygnowaliśmy z niego ze względu na schody w saloniku. Tym sposobem we wtorek zamawiamy Z14 a ja czuję się dzieckiem szczęścia mogąc korzystać z Waszych rad i doświadczeń. Super, że jesteście . Od razu na wstępie mam pytanie. Jak rozwiązaliście problem braku okna w łazience na parterze. Mój małyżonek zaproponował, żeby zamienić łazienkę z pomieszczeniem gosp.,gdzie okno wszakże jest i to jakie . Dodatkowo kotłownię zrobić w wydzielonym w garażu pom. gosp. Czy ktoś z Was może kombinował coś z takim rozwiązaniem czy zostawiliście tak jak jest? Już doczytałam, że niektórzy zrobili zmiany dość radykalne ale co sadzicie o takim pomyśle bo u nas to wszystko jeszcze hipotetyczne zmiany nawet projektu jeszcze nie mamy Pozdrawiam i życzę szybkich postępów w pracach(pogoda dopisuje) Lenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rena3312 07.06.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2007 Witaj, Lenko, Wasz pomysł na zamianę pom. gosp. z łazienką nawet by mi się spodobał, ale czy ktoś widział kotłownię usytuowaną w środku domu?? Mi nie przeszkadza brak okna w łazience, w mieszkaniu, w którym teraz mieszkamy w łazience również nie ma okna, zyjemy Za to na poddaszu będzie łazienka z balkonem! To dopiero coś - mieć wyjście na balkon z łazienki Mam pytanie do wszystkich, którzy zamawiali projekt w pracowni z500 - ile czekaliście na projekt? Bo mija u mnie już 4 dzień i ani słychu ani widu A mieli w poniedziałek wysyłać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 08.06.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 witam nowe z14-tki pomysł z zamianą łzaienka/kotłownia jest cool ale są dwa ale: 1. jesli jest garaż obok to nie bardzo jest wtedy jak dac drzwi do przejcia do garażu bo tam jest komin (nie móe tu o systemowym bo wtedy jest on wąziutki) 2. traci się wejscie do kotłowni z wiatrołapu... przy ogrzewaniu na groszek mnie akurat się nie uśmiechało latać z węglem prawie przez salon. Kotłownia "w środku" domu to jednak niezbyt lotny pomysł, ale trzebaby dobrze pomyśleć i przy ogrzewaniu na gaz nie ma wtedy to zbyt większego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala_lenka 09.06.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Witam i dziękuję za odpowiedzi Jeżeli chodzi o tą zamianę łaź - pom gosp. to może nie wyraziłam sie do końca jasno - Ja też nie wyobrażam sobie kotłowni w środku domu. W miejscu łazienki miałoby być tylko pomieszczenie gospodarcze, a kotłownia w garażu(troszkę powiększonym), ale fakt technicznie do końca tego nie przemyśleliśmy, bo jeszcze nie mamy projektu. Musimy w takim razie jeszcze pogłówkować... A łazienka z balkonem to dopiero bajer:P Piszcie proszę co u Was ( w kupie raźniej ) Pozdrawiam Lenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 11.06.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 A łazienka z balkonem to dopiero bajer:P potwierdzam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 23.06.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Hej Wszystkim! Dopisuje sie do watku Z14. Po dwoch milionach projektow, rezygnacji z mojego ukochanego domku Miedzy Sosnami, namysle nad Konkursowym i powaznym "dryfowaniu" w strone "Prymulek" trafilam na forum na wypowiedz Swiercza, ze "Zoska byla za duza". I tak zwrocilam baczniejsza uwage na domek, ktory ogladalam wczesniej juz kilkakrotnie. Swierczu, pracownia projektowa powinna Ci placic prowizje W kazdym razie - pokochalam ten domek. Sercem i rozumem. I o dziwo, moj slubny rowniez natychmiast go zaakceptowal. Teraz jestem na etapie wprowadzania zmian do projektu. Po "pierwszym spojrzeniu" wiem, ze na pewno go powieksze - kazdy bieg schodow chce poszerzyc do ok 1m2, a oprocz tego w czesci "kuchenno-jadalnej" poszerzyc domek o jakies pol metra. W miejscu, gdzie niektorzy maja wykusz, ja chcialabym miec dwa wysokie okna, dokladnie pod oknami poddasza. Byc moze przy takim przedluzeniu domku, uda mi sie na pietrze wygospodarowac dodatkowa garderobe? Zastanawiam sie nad obnizeniem podlogi w spizarce, przenioslabym drzwi z kuchni do korytarzyka. Nie wiem, dlaczego niektorzy z Was robiac to zmienili kierunek biegu schodow? Chcialabym podniesc scianke kolankowa i zwiekszyc troszke kat nachylenia dachu, co przy minimalnym przedluzeniu krokwi powinno pomoc zachowac wlasciwe proporcje domku. Daszek nad gankiem obnizyc, jak wielu z Was. Mam klopot z garazem, nie lubie dachow pulpitowych, ale... chce miec okna szczytowe na poddaszu i jak najprostsza bryle budynku. Nie moge sie zdecydowac, czy chce go miec razem z budynkiem, czy osobno... na pewno ma miec pomieszczenie gospodarcze i szerokosc wewnatrz ok 4m. Zalezy mi na tym, azeby: zmiany w projekcie byly wykonane tanio (hahaha) przy wszystkich zmianach domek byl jak najtanszy w budowie i nadal ladny. Nie wiem, czy to jeszcze bedzie ten sam Z14 ale mam nadzieje, ze tak i ze zachowa swoj slodki i sliczny charakter. Nie wiem, czy zrobi mi to pracownia w ramach wariantu projektu gotowego, czy taniej bedzie do architekta po projekt indywidualny... Jezeli nadal na forum sa osoby, ktore wprowadzily jakies zmiany podobnie do zamierzonych przeze mnie, bardzo chcialabym wymienic doswiadczenia - podgladnac gotowe plany A czy moze ktos wybudowal-buduje Z14 mozliwie blisko Szczecina? Bardzo potrzebuje dostac sie do takiej chatki do srodka, poustawiac sobie przestrzen i zamiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 23.06.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Jeszcze mam jedno pytanie: zwrocilam uwage, iz u kilkorga z Was gorny poziom drzwi tarasowych i okien nie jest jednakowy. (Chociazby u Swiercza). Czy ktos moglby mi wyjasnic, z czego to wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 23.06.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Hej Wszystkim! Jezeli nadal na forum sa osoby, ktore wprowadzily jakies zmiany podobnie do zamierzonych przeze mnie, bardzo chcialabym wymienic doswiadczenia - podgladnac gotowe plany A czy moze ktos wybudowal-buduje Z14 mozliwie blisko Szczecina? Bardzo potrzebuje dostac sie do takiej chatki do srodka, poustawiac sobie przestrzen i zamiary. Witam Konikowo pod Koszalinem z całkiem dużym pakietem zmian. Aktualnie na etapie murowania poddasza, po niedzieli zaczną stawiać więźbę Nie jest daleko - zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 23.06.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Jeszcze mam jedno pytanie: zwrocilam uwage, iz u kilkorga z Was gorny poziom drzwi tarasowych i okien nie jest jednakowy. (Chociazby u Swiercza). Czy ktos moglby mi wyjasnic, z czego to wynika? Takie dobrali okna. U mnie zostało to poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 25.06.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Swierczu, pracownia projektowa powinna Ci placic prowizje hehe... podziękowanie były... i to bardzo miłe a prowizja w sumie by się przydała - taka stała średnia krajowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 25.06.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Blizej niz Konikowo nic? Swoja droga, nazwa sliczna Niewykluczone, ze sie tam poturlamy! Na razie nanioslam zmiany na projekt, i zrobila mi sie rewolucja... Przenioslam lazienke do pokoju z garderoba, garderobe wyodrebnilam (wejscie od korytarza). Zamknelam przejscie z garazu do domu, przez co PG staje sie bardziej ustawne. Chcialabym tam pralnie i suszarnie zrobic, tylko nie wiem, czy mozna pralnie z kotlownia gazowa zamknac w jednym pomieszczeniu... Z przekrojem a co za tym idzie widokami mam problem, bo wlasciwie to powinnam wyrysowac od poczatku wszystko w skali, a to troche roboty... Postaram sie wrzucic dzis na forum rzuty. No i rozpoczne rozmowy z architektami. W najgorszym wypadku cenowym wracam do wersji wyjsciowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 25.06.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 azalka chce tylko ci powiedzieć że jezeli chcesz ruszyć wymiary zewnętrzne budunku to musisz mieć na to zgodę biura. nie wolno zmieniac wymaru budunku przy adaptacji - ona po porstu tego nie obejmuje... nasi znajomi chcieli z14 powiększyć o 15-20% - nie uzyskali zgody. po to są gotowe projekty żeby korzystać z nich w takim stanie w jakim się je otrzymuje - oczywicie zmiany są dopuszczalne ale ich zakres jest sciśle określony - zorentuj się, żebys nie wykonała dużej roboty zupełnie zbytecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 25.06.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Dzieki za podpowiedz Na pewno najpierw skontaktuje sie z biurem. Mnie wychodzi przedluzenie domku niespelna 80 cm, tj niecale 10% (po 14 cm na kazdy bieg schodow + 50 cm w rejonie kuchni. Gorzej bedzie z podniesieniem scianki kolankowej i ew. zmiana nachylenia dachu. A moze sie pokusza i zrobia taki wariant domku sami? Byloby fajnie W najgorszym razie dodam tylko 50 cm, tj niecale 5% - tyle moge i bez ich zgody Tyle, ze schody naprawde sa waskie... A do architekta chce pojsc i zorientowac sie, jaka jest relacja kosztow zmian a projektu gotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 25.06.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Azalka, u nas zmianę polegającą na podniesieniu ścianki kolankowej zrobiła właśnie pracownia Z500. Podobnie jak wszystkie inne zmiany. I nie było to strasznie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 25.06.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 A ile Wyscie ostatecznie podnosili? niezbyt wiele, prawda? Wysle dzis do nich z domku moje obrazki z zapytaniem, co i ile i czy wogole sie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azalka 25.06.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 Ponizej "moje" zmiany Ciekawam, co myslicie? Jakos to mozna jeszcze "usprawnic"? http://www.cavalierworld.pl//domek/obrazki/DOMEK-Parter.gif http://www.cavalierworld.pl//domek/obrazki/DOMEK-Poddasze.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 26.06.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Witam Na pierwszy rzut oka zmiany nie są duże, ale... Właśnie to ale - zwiększenie długości budynku to naprawdę duża zmiana. Praktycznie trzeba go zaprojektować od nowa, bo zmienia się rozkład obciążeń, rozstaw stropu, więźby itp. Azalka, obawiam się, że: - po pierwsze - nie dostaniesz zgody na taką zmianę; - po drugie - sporo za to zapłacisz (albo na etapie projektu, albo później przy budowie) Na twoim miejscu chyba jednak poszukałbym innego projektu ( o ile koniecznie musisz mieć większe wymiary) i po prostu dostosował ścianki działowe do przedstawionego rzutu. Będzie taniej, mniej problemów, a może przy okazji i większa szerokość domu, bo salon o szerokości 3,6 m to też może być trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts