Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a wiec działeczka już jest, ogrodzona z wszystkimi mediami itd...system raczej gospodarczy ( wiekszośc), a jeżeli chodzi o miejscowość to jest to małe miasteczko w WLKP ( około 70 tys),

pytajac o koszt mam na mysli koszt domu czyli od postawienia fundamentu po dach plus wykończenie.

pozdr

to życzę pogody dobrej na poniedziałek a w sumie na inne dni też

Wielkie dzięki lbryndal,

no i przy okazji pocieszyłeś mnie nieco swoimi kosztami budowy, bo ja na razie chcę zrobić dokładnie tyle samo, a 400tys nie mam :-?, chociaż żałuję...

No ale świercz na szczęście zaznaczył, że to chodzi o stan tip top, bo inaczej załamałabym się...

Pozdrawiam wszystkich :D

mala_lenka 400tys mnie też dobija ale to jest bardzo realna suma jeśli chce sie ten dom dobrze wykończyć i fajnie zagospodarowć działke! mnie poszło 240tys.a jak niektórzy wiedzą budowałem "sam" a do zrobienia zostało jeszcze kupa rzeczy. wiem że myśl o swoim dmoku jest niesamowita i na dużorzeczy sie nie zwraca uwagi albo nie chce sie myśleć.... I DOBRZE!!!!! bo jak tak samo robiłem i jeśli bym wszystko brał pod uwagę to bym nie zaczął tej budowy a tak mieszkam już w swoim domu w piękych lasach jestem szczęśliwy . a to że domu jeszcze nie wykończony to mnie nie martwi... raczej teraz kredyt który muszę spałcać.... :roll:

pozdrwiam!!!

świerczu, zdaję sobie sprawę, że taki nawet mały domek :wink: jak nasz, to istna skarbonka.Jednak tak jak piszesz, marzenie o wlasnym domu, jego w końcu posiadanie to wspaniałe uczucie. Wielu z nas z pewnością wybiera ten projekt ze wględu na ograniczone możliwości finansowe 8) ...i poźniej kombinuje jak tu zrobić dobrze ale tanio. I wtedy myśl o 400tys. może dobić :( .

Pewnie gdybyśmy dysponowali 400tys to wybralibyśmy inny dom.......chociaż może się mylę :wink: .

Wiem, że wykończenie tip top może tyle kosztować, ale na szczęście (jak widać to np. na szczytnym Twoim przykładzie :) )można taniej...

Pozdrawiam i czekam na newsy w Twoim dzienniku :oops:

Ps.Ja też będę mieszkać wśród lasów więc potrafię zrozumieć Twój zachwyt :D

Kochani Z-14tkowicze,

powiedzcie proszę co sądzicie o pomyśle zabudowy ganku wejściowego?

Mój mąż od kilku dni nie odpuszcza sobie tego tematu...a ja nie jestem przekonana ze względów estetycznych(bo do praktycznych mnie przekonał...)

U nas nastąpiła zamiana miejsc i łazienkę mamy w miejscu pom gosp(kotłowni) i na odwrót. Jest to możliwe bo kotłownia wylądowała w garażu.

Plizzzzzz napiszcie co myślicie o takim rozwiązaniu (zabudowa ganku) bo potrzebuję dobrych argumentów :-? żeby pół życia nie skręcać się patrząc na własny dom

:roll: :roll: :roll:

No właśnie, dziś oglądam, oglądam i oglądam różne ganki, nawet zwiedzaliśmy okolicę w celu wyciągnięcia wniosków...wnioski niestety nie przemawiają za gankiem...bo nie wygląda to najlepiej, niestety :-?

Głównym argumentem męża jest to, że jeżeli wejście do łazienki jest zaraz przy wejściu, w wiatrołapie, to zimą może tam być zimno :-?

No i stwierdził, czy my dla domu, czy dom dla nas??? :roll:

I co ja mam bidula zrobić...

• 1 month później...

Witam, :)

My jesteśmy na etapie omawiania zmian z architektem adaptującym, nie zmieniamy dużo; dodajemy okna szczytowe po obu stronach domu i jedno na parterze (między kuchnią a salonem)

mam pytanie odnośnie kotłowni umieszczonej w garażu (tak ma izawi, lenka i chyba bobow) jak to jest wtedy z kominem??? U izawi widziałam na zewnątrz, czy to dobre rozwiązanie? Czy nie traci się ciągu w kominie? Ja również stoję przed takim dylematem, bo wygodniej byłoby mieć właśnie kotłownie w garażu.

mala_lenka jak rozwiązałaś tą kwestię (gdzie masz komin?) i czy zmieniałaś coś w łazience i pom. gospodarczym (myślałam, żeby zrobić przejście między tymi pomieszczeniami ale nie zamieniać ich przeznaczenia, doświetlić tylko łazienkę lukswerami ), zamurować drzwi w wiatrołapie ( oczywiście nie te wejściowe :wink: ) i wstawić tam pojemną szafę, i

zrezygnować z przejścia do garażu...nasz garaż będzie nieogrzewany i od wejścia do niego może się wychładzać...Tylko latać w zimie dookoła domu, żeby dosypać do pieca (mimo,że z podajnikiem) to mi się nie uśmiecha :-?

Boszsz...aż mnie głowa rozbolała od tego kombinowania...doradźcie coś dobrzy ludzie :wink:

Witam, :)

My jesteśmy na etapie omawiania zmian z architektem adaptującym, nie zmieniamy dużo; dodajemy okna szczytowe po obu stronach domu i jedno na parterze (między kuchnią a salonem)

ja też zaznaczałem pani architekt co ma mi dodać na projekcie adaptacji, ale spierdzieliła to i zamiast okna narysowała drzwi i takie tam różne.

teraz już wiem, że te wszystkie zmiany może wprowadzić kierownik budowy i jest po krzyku a projekt jest czyściutki i nie ma problemów z tłumaczeniem dlaczego tu jest okno a mają być drzwi albo takie tam.

mam pytanie odnośnie kotłowni umieszczonej w garażu (tak ma izawi, lenka i chyba bobow) jak to jest wtedy z kominem??? U izawi widziałam na zewnątrz, czy to dobre rozwiązanie? Czy nie traci się ciągu w kominie? Ja również stoję przed takim dylematem, bo wygodniej byłoby mieć właśnie kotłownie w garażu.

z tego co ja się orientuję to ciąg komina zależy od jego wysokości i przekroju, więc to, że jest z zewnątrz to może powodować tylko to, że będzie on oddawał ciepło swoje na zewnątrz budynku. Jednak gdy włoży się komin systemowy z ociepleniem to wydaje mi się, że nie będzie to miało znaczenia gdzie będzie umieszczony.

zamurować drzwi w wiatrołapie ( oczywiście nie te wejściowe :wink: ) i wstawić tam pojemną szafę, i

zrezygnować z przejścia do garażu...nasz garaż będzie nieogrzewany i od wejścia do niego może się wychładzać...Tylko latać w zimie dookoła domu, żeby dosypać do pieca (mimo,że z podajnikiem) to mi się nie uśmiecha :-?

Boszsz...aż mnie głowa rozbolała od tego kombinowania...doradźcie coś dobrzy ludzie :wink:

z tym przejściem to troszkę chyba ryzykowne bo wydaje mi się, że takie tajemne przejście do garażu jest potrzebne, a tak to zawsze rano wchodzić z zewnątrz do garażu no i w zimie do tej kotłowni dymać naokoło domu hmmmm no zresztą nie wiem może to i lepsze rozwiązanie

Wasz wybór Wasz dom ale warto porobić to wszystko tak żeby jakby co te drzwi kiedyś można było tam wstawić

My ostatecznie kotłownię mamy w garażu, komin na zewnątrz ale będzie ocieplony, łazienkę tam gdzie pierwotnie miało być pomieszczenie gosp ( i odwrotnie) no i przejście do garażu z pom. gosp. Zimą tak latać na zewnątrz by mi się nie chciało bo zimno :wink: . Pomieszczenia zamieniłam (łazienka i pom.gosp.) żeby mieć łazienkę z oknem a w pom. gosp. mi nie jest ono potrzebne.

Jeżeli chodzi o zmiany to u mnie adaptujący i kier bud to ta sama osoba więc nie było problemu, ale wiem , że takie zmiany może robić sam kierbud.

Jeśli chodzi o komin , to nie wiem jak to technicznie wytłumaczyć ale komin dany na zewnątrz nie powoduje różnych załamań na ścianie pokoju( łatwiej zaaranżować pomieszczenie). I tak komin jest wpuszczony w ścianę więc całe te jego ciepło nie ucieka na zewnątrz. Komin systemowy jest ocieplony a niesystemowy można ocieplić we własnym zakresie. Ja jeszcze nie mieszkam ale takie rozwiązanie mi poki co się podoba. Oczywiście możesz dać go do środka, a w tych załamaniach dać jakieś np. półeczki. Garaż moim zdaniem i tak będzie się ogrzewał trochę od pieca. Ja planuję ocieplić ścianę między pomieszczeniami mieszkalnymi a garażem niezależnie czy będę ogrzewać garaż ( w co szczerze wątpię) czy nie. Tak na wszelki wypadek.

Powodzenia

lenka, bobow dziękuję Wam bardzo za odpowiedź :) chyba jednak zostawimy drzwi z pom. gosp. do garażu, komin wewnątrz rzeczywiście będzie trochę przeszkadzał w pokojach...poczytamy jeszcze o tym :wink: ciekawe jak sprawuje się komin u izawi zdaje się, że ona już mieszka i korzysta z ogrzewania.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie okna na parterze, które chcę wstawić między kuchnią a tzw. salonem. (U niektórych ZETOWCÓW jest w tym miejscu wykusz) Architekt po wstępnych oględzinach projektu, powiedział, że wstawienie okna na środku elewacji jest niemożliwe ze względu na belkę nośną...zaproponował okno bliżej kuchni...kurczę nie chcę mieć inaczej bo elewacja będzie kiepsko wyglądała z tak niesymetrycznie umieszczonym oknem :( Czy naprawdę się nie da??

Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za cierpliwość :)

• 4 weeks później...

Witam ponownie, wracam na to forum gdyż znów myślimy o budowaniu.

Od kilku miesięcy rozglądamy sie za mieszkaniem około 50-60m2, to co sie dzieje na rynku mieszkaniowym to jest szok ludzie POWARIOWALI, za mieszkanie 60m2 życzą sobie po 160 tyś (a wczoraj znalazłem za 180 tyś) normalnie paranoja jakaś...

W tej chwili wynajmujemy mieszkanie i płacimy 300 zł (odstępnego) plus 350 zł (dzierżawy) W SUMIE 650 zł

Jeżeli zdecydujemy sie na zakup mieszkania to będziemy musieli wziąć kredyt ( bo to co mamy nam nie starczy) czyli będziemy płacić 450 zł (dzierżawy) i 450 zł (kredytu) W SUMIE 900 zł

Jest też trzecia opcja - DOM ( Z14) , wtedy włożymy to co mamy i weźmiemy kredyt. Kredyt będzie kosztował mnie W SUMIE 950 zł

Acha tej kaski tzn to co mamy i to co liczyłem z kredytu to było by jakieś 230 tyś.

PYTANIE - STARCZY (budowa systemem gospodarczym)

PYTANIE - BUDOWAĆ

buduj! buduj! oczywiscie ze buduj jesli masz dzialke :D .w tej cenie powinnas zamieszkac no moze wszystkich pokoi nie wykonczysz tip top ale spoko,kostki przed wjazdem tez odrazu niemusisz miec ani kutych plotow :D zreszta zawsze mozna sprzedac za 2 razy tyle i kupic mieszkanko(zart-kto by sprzedal?)u mnie wyszly takie jaja z dzialka ze dopiero bede skladal o pozwolenie na budowe :-? (niedlugo to opisze) a mialem zaczac budowe koniec wrzesnia :D no ale sie nie zalamuje-jest teraz zima. :)

Witam, mam pytanie?

Zakładając czysto teoretycznie ze sie zdecyduje ( oczywiście na Z14) będę chciał zwiększyć ( troszkę) wymiary domku ( jeśli to możliwe)

Tzn o 1m w jedna i metr w druga strone ( 11,38m x 10,28m), no może troche przesadziłem, ale chociaż po 60-80cm

Chciałbym dzięki temu zyskać troszkę m2.

Zwiększyłaby sie łazienka na dole oraz spiżarnia i poszerzyłyby się schody

Co Wy na to???

Dodatkowo zamieszczam poniżej link do ciekawego domku

Chciałbym wykorzystać pewne elementy elewacji zewnętrznej z tego projektu do "swojej" Z14-stki

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=217&IdKolekcji=

Witam, mam pytanie?

Zakładając czysto teoretycznie ze sie zdecyduje ( oczywiście na Z14) będę chciał zwiększyć ( troszkę) wymiary domku ( jeśli to możliwe)

Tzn o 1m w jedna i metr w druga strone ( 11,38m x 10,28m), no może troche przesadziłem, ale chociaż po 60-80cm

Chciałbym dzięki temu zyskać troszkę m2.

Zwiększyłaby sie łazienka na dole oraz spiżarnia i poszerzyłyby się schody

Co Wy na to???

Dodatkowo zamieszczam poniżej link do ciekawego domku

Chciałbym wykorzystać pewne elementy elewacji zewnętrznej z tego projektu do "swojej" Z14-stki

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=217&IdKolekcji=

zwiększenie wymiarów domu pociąga za sobą zmianę kontrukcji dachu i tym samym są problemy z adaptacją projektu bo chyba musi ona być przeliczona przez odpowiednią osobę (napewno) co kosztuje. jeśli więc masz ograniczony budżet to nie pchaj się w koszty już na początku.