Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W PTF inaczej Santander. Byliśmy w kilku bankach, parę sprawdziliśmy w internecie i wyszło nam, że chyba najlepiej tam. Czytałam o nim dobre opinie na gazetowym. Umówiliśmy się na jutro z ekipą, żeby omowić zakres robót, no i finanse oczywiście. Mój mąż jak jakiś maniak uparł się, że będzie sam zbierał humus i latał pół soboty z taczką z jednego końca działki w drugi :D Może musi odreagować intensywną pracę umysłową :o

Poszukaj dobrze, ja mam 50 % wkładu i jestem klientem Santandera i dali mi takie warunki, że musiałabym wypić i stracić przytomność, żeby je przyjąć - fakt, chcę w szwajcarach o pln nie pytałam. A dla klientów mają zniżki :) hihihi :wink:

Mam u nich kredyt samochodowy - w ogóle się nie kontaktujemy bo nie ma poco. WIęc client service może być, nie ? :)

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już straciliśmy nadzieję, że ktoś budujący ten dom zagląda na forum. A tu miła niespodzianka :D :D :D

Dziękujemy za opinie i bardzo się cieszymy, że są one pozytywne.

Jeszcze nie ruszyliśmy z budową, ale mamy nadzieję, że najpóźniej w czerwcu zaczniemy.

Izawi napisz na jakim etapie budowy Ty jesteś. :lol:

Irek my na 95% jesli się okaże, że projekt pasuje do działki>> której nie mamy al;e ciągle ostro szukamy ;) >> Też będziemy budować ten domeczek....

Uwagi, hhm no ja nei mam za bardzo bo przecież tez mni się podoba

:D Aha, ja u siebie będe powiększac salon ksztem holu i kuchni ;) I przedkladam kominek;) A daszek akurat mi się bardzo podoba...więc jak widac rzecz gustu;)

zielonooka masz racje. dla mnie ten daszek tez jest za wysoko. ale obniżając go trzeba sie liczyć z oddzielnym orynnowaniem. ale na pewno go wydłuże (tzn. "dam do przodu") szerokośc jest ok bo to ponad 2.5 merta.

no i witamy następnych budujących z14 - miło was tu widzieć :D

witam :)

u mnie daszek się obniżył z powodu podniesienia ścianki kolankowej. Nie umiem wstawiać zdjęć, jakbym umiał to wstawiłbym wizualizację mojego projektu z takim daszkiem.

Co do rynien w tym wypadku to nie widzę problemu. Ja u siebie przy każdym narożniku będę wstawiał zbiornik na deszczówkę - zbironiki zostaną połączone rurami na zasadzie naczyń połączonych. Nie widzę więc problemu z doprowadzeniem wody opadowej z małego daszku do jednego z tych zbiorników, to tylko kawałek rury.

ps. świercz, projekt poszedł na maila, jeśli nie dojdzie, to proszę o informację w ciągu 0,5 godz. Od jutra mam wyjazd służbowy i będe dopiero za tydzień

Właśnie odebraliśmy pozwolenie na budowę :lol: :lol: :lol:

W przyszłym tygodniu załatwiamy kredyt - najprawdopodobniej w GE ewentualnie w Dom Banku ( we frankach). Działka już uprzątnięta. Woda i prąd od sąsiadów - mamy dobrych sąsiadów :)

Czekamy na uprawomocnienie i ruszamy. NARESZCIE

bardzo mnie interestuja zmiany jakie dokaonał w projkcie boboW. mam nadzieje, że wysle mi swój projekt (tak pisał)

Nam przysłał, za co jeszcze raz dziękujemy :)

Właśnie odebraliśmy pozwolenie na budowę :lol: :lol: :lol:

W przyszłym tygodniu załatwiamy kredyt - najprawdopodobniej w GE ewentualnie w Dom Banku ( we frankach). Działka już uprzątnięta. Woda i prąd od sąsiadów - mamy dobrych sąsiadów :)

Czekamy na uprawomocnienie i ruszamy. NARESZCIE

bardzo mnie interestuja zmiany jakie dokaonał w projkcie boboW. mam nadzieje, że wysle mi swój projekt (tak pisał)

Nam przysłał, za co jeszcze raz dziękujemy :)

a mógłbys rzucić kwotą o jaka się staracie? :wink:

Mamy zamiar wziąć 200tys na 20 lat , wkładem własnym jest tylko działka. Z dotychczasowych naszych poszukiwań te dwa banki oferowały nam najkorzystniejsze warunki.

Niestety właśnie wyjeżdżam na tygodniowe szkolenie i nie mam czasu napisać więcej.

Może żona coś później dopisze.

Pozdrawiam.

Ja podobnie jak Irek95 planuję zmieścić się w kwocie 200 tys, i na razie wygląda na to że się uda, a może nawet mniej (oby). Oczywiście nie liczę kosztów działki, projektu, przyłączy, bo te już mam. Z tym, że w tej kwocie to dużo pracy własnej.

Menago 3. Kwota podana na stronie Z500 jest zbliżona do rzeczywistej. Należy jednak pamiętać o: kosztorys tam zamieszczony dotyczy tylko domu bez garażu i jakichkolwiek zmian. Wg mnie troszke zaniżona jest ilość materiałow na fundamenty. Patrząc na mój gotowy projekt to zawsze wychodzi więcej m3 betonu na ławy (nie uwzględniając garażu). Dach jest dosyć dobrze podany, ale wycena materiałów na dach już taka sobie. Za to o jakieś 20 tys przesadzona jest wycena podłogi na gruncie. Zarówno w wielkości podłogi (ponad 120 m2) jak i cenie styropianu do docieplenia (150 zł/m2 - ewidentny błąd w kosztorysie).