Izawi 22.05.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Byliśmy w zaprzyjaźnionej hurtowni w sprawie materiałów. Szef powiedział nam, że to zestawienie do kitu, trzeba przywieźć projekt i oni sami zrobią zestawienie Co do podłogi to racja, znaleźliśmy błąd już dawno. Podali cenę metra sześciennego za styropian, a dla domu policzyli kwadratowe.W innych nowych kosztorysach już jest inaczej BoBoW, może spróbujesz wstawiać zdjęcia w fotosiku http://www.fotosik.pl To darmowy hosting dla takich niedouczonych jak my Ja też z niego korzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 22.05.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 No dobra, chyba się udało.Tak, wg pracowni ma wyglądać dom od frontu: http://images1.fotosik.pl/70/56ae33199e7e2137m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
menago3 22.05.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 dzięki za odpowiedzi.. jak miałby jeszcze ktoś jakies sugestie napiszcie bo to dla mnie ważne... menago3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 22.05.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Dziś po rozmowie z majstrami napiszę, z jakimi kosztami mamy się liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
25spider 23.05.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 witam!!! tez przymierzam sie do Z14 wczoraj bylem w Z500 na rozmowie dot. przeróbek projektu projekt z przerobkami to koszt 3.000 PLN (bez adaptacji do działki...) Pozdrawiam, Spider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 23.05.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 witam!!! tez przymierzam sie do Z14 wczoraj bylem w Z500 na rozmowie dot. przeróbek projektu projekt z przerobkami to koszt 3.000 PLN (bez adaptacji do działki...) Pozdrawiam, Spider Witam Cie spider, i tez tu trafiłeś 3 patyki no troche jest - dodaj jeszcze 1000-1500 na adaptacje - no ale tragicznie nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 23.05.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 witam!!! tez przymierzam sie do Z14 wczoraj bylem w Z500 na rozmowie dot. przeróbek projektu projekt z przerobkami to koszt 3.000 PLN (bez adaptacji do działki...) Pozdrawiam, Spider Pogieło ich ? Ja myśle że bardzo duzo...Generalanie to chyba nie znalazłam gotowych projektow droższych niż te no i pojawia się pytanie, czy one sa az tyle warte? Pomysl itd to jedno ale jakos projektu to druga rzecz...Wg mnei wazniejsza;) A juz znalazlam rzecz godna "czepiania sie" mebelki wrzucane do9 pokoikow maja się nijak rozmiarowo z rzeczywistocią... Może to nie ejst poważny blad ale kurcze potrafi zmylic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 23.05.2006 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 z mebelkami masz słuszną racje, bo patrząc w wyobraźni na wielkość pokoju podświadomie ustawiasz je jak oni sugerują a tu dupa - łóżeczku trzeba nóżki up.... hihi. nie pogięło ich - kolega zażyczył sobie sporo zmian a to kosztuje! przy projektach gotowych należy zmieniać jak najmniej - muszą być idealne wręcz (no może przesadziłem;)) wtedy taki zakup się opłaca. pozdro świercz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 23.05.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Mnie zalamal że w salonie tak ladnie usytuowali duzy stóol..a tu co? lipa nic sie nie zmiesci No mzoe zmian faktycznie duzo...Ja bym przestawiła kominek, żeby uzyskac większa przestrzen, no i wszelkei konsekwencje tego, ciekwe ile bo to kosztowalo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 23.05.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 a mnie pasuje ten kominek w tym miejscu - przynajmniej jest przejście do kuchni odzielone i nie musisz z siatami biegac przez salon i obijać wszystkiego po drodze ale to oczywiście rzecz gustu. to już jest dość duża zmiana. przenosisz cały komin - musisz spojrzeć jak on bedzie się zgrywał z poddaszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 23.05.2006 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Ja chcialam zrpobic tak: http://karolinka.bajt.biz/forum/z14%20.jpg A ten porozciagany stol to do mniej wiecej naturalnych rozmiarow;) ale teraz to jednak sadze, ze mały pok i reszta zostanie niezmieniona tylko ten kominek jakos w prawo w róg pokoju. no ale muszejeszcze przejzec góre, żeby tam jak najmniej zmieniac;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 23.05.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 oj oj oj "pojechałaś" chcesz żeby ci się chałupa zawaliła bo na moje oko wywaliłaś macierzystke (wewn. ściane nośną na której opiera się strop) a taki długi podciąg to ja nie wiem czy można zrobić. no z tym to już do architekta, ale coś mi się zdaje że awykonalne! ta ściana jest raczej nieruszlna - to podstawa konstrukcji domu - ja archi. nie jestem ale.... tak myśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 23.05.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 hmmm.to co z moja przestrzenia na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 23.05.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 większy dom proponuje;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aida77 23.05.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 eh...no własnie nie moge większy, nie stać mnie, chciałam maly ale z otwarta przestrzeia na dole..ale tez pokoij jeden potrzebuje;) no tamten rzut by mi pasował ale jak sie nei da to juz sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 23.05.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 musisz to pokazac architektowi to raczej on powinien się wypowiedzić ostatecznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 23.05.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Spider, straszne sumy wymieniasz . My znaleźliśmy pracownię projektową, która za adaptację i załatwienie wszystkich formalności do pozwolenia na budowę włącznie zażyczyła sobie 1400 zł, w tym 5 zmian za darmo. Teraz podobno cena podskoczyła do 1700 ale to i tak kaszka z mlekiem. Inna rzecz, że u nas ceny są niższe niż w Warszawie i okolicach Majstry zażyczyły sobie 12tys. za stan surowy otwarty pod dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 23.05.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 eh...no własnie nie moge większy, nie stać mnie, chciałam maly ale z otwarta przestrzeia na dole..ale tez pokoij jeden potrzebuje;) no tamten rzut by mi pasował ale jak sie nei da to juz sama nie wiem. oj oj oj "pojechałaś" chcesz żeby ci się chałupa zawaliła bo na moje oko wywaliłaś macierzystke (wewn. ściane nośną na której opiera się strop) a taki długi podciąg to ja nie wiem czy można zrobić. no z tym to już do architekta, ale coś mi się zdaje że awykonalne! ta ściana jest raczej nieruszlna - to podstawa konstrukcji domu - ja archi. nie jestem ale.... tak myśle wiesz Aida77... tak apropos tego "pogiecia" czlowieka ktory kształcil sie min 5 lat na studiach i min 3-4 zeby dostac uprawnienia projektowe..... i " śmie żadać" 3 tys za swoja wiedze...ktorej osoba taka jak np. Ty nie ma.... I wlasnie za to płaci sie architektom.... za ich wiedze, za to ze ci sie chalupa nie zawali itp. za to ze biora za to odpowiedzialnosc.... i wrazie czego powiedza Inwestorowi ze pomysly jakie ma nadaja sie do...nie skoncze.... a nie ze siedzi sobie nierób jeden i za "podpisik" wyciaga kase od Inwestora... sorry ale jak widze takie teksty to mi rece opadaja (moze jestem nieobiektywna ) ? ale bardzo czasami bym chciala zeby niektorzy sami sobie zaprojektowali, przeliczyli konstrukcyjnie ( i najlepej jeszcze zbudowali) (w ramach oszczednosci oczywiscie... ) a pozniej pomieszkali w takim "domku" naprawde...chcialabym to zobaczyc baaaardzo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 23.05.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Spider, straszne sumy wymieniasz . My znaleźliśmy pracownię projektową, która za adaptację i załatwienie wszystkich formalności do pozwolenia na budowę włącznie zażyczyła sobie 1400 zł, w tym 5 zmian za darmo. Teraz podobno cena podskoczyła do 1700 ale to i tak kaszka z mlekiem. Inna rzecz, że u nas ceny są niższe niż w Warszawie i okolicach Majstry zażyczyły sobie 12tys. za stan surowy otwarty pod dach Izawi - powiem - faktycznie malo - zastananowilabym sie czy po prostu takie sa ceny (bo konkurencja) czy po prostu nie maja (z jakis powodow) Klientów srednie ceny za projekt indywidualny ( w moim miescie ) to ok 6 -7 tys, adaptacja z wrysowaniem na dzialke gotowca 2-3 tys.... (jesli zmiana konstrukcji - np zmiana wymiarow zewnetrznych budynku - co wiaze sie z rysowaniem wszystkich rzutów, elewacji, przekrojow itp.. od nowa) to czesto tak jak indywidualka.... eh... ja to pamietam ze jakies 5-6 lat temu projekty indywidualne zaczynaly sie od 10 000 w góre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 23.05.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Zielonooka, klientów mają właśnie dużo, ale chyba chodzi jednak o to, że to Toruń a nie Warszawa, czy Kraków. Nie wiem, jak z tymi zmianami, bo nam, ponieważ nie chcieliśmy żadnej, zaproponowali projekt garażu z kotłownią.. Sama adaptacja u architekta kosztuje ok.900zl To są dobre strony mieszkania na prowincji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts