Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak tylko dostaniemy kredyt to założe sobie dziennik budowy. teraz jakoś nie chce zapeszać, a nóż niech się coś porkręci, wtedy zdj przerzucę tam

no my jesteśmy oczarowani miejscem - może tego tak tutaj nie widać.... mieszkamy niemalże na szczycie "góry" widoki w przeciwną strone extra (jezioro)

No ładnie, jeszcze wyjdzie na to, że ja nie doceniam;) Wiem , że projekt to nie tylko rzuty, miałam na myśli zmiany ścianki działowej która nie jest ścianą nosną...Takie scianki chyba można przesówać bez konsekwencji, i koszt takiej zmiany, ktora nie wymaga chyba obliczeń mnie zdziwiła i tyle ;)

z tego co pamietam, to mowiłaś o ścianie, na której teraz jest kominek (w Z14) a to jest ściana nośna budynku, której nie można "ruszać"...

skoro strop jest terriva (lub terriva 2 - nie pamietam, ale to chyba nie ma znaczenia który...) to raczej się tej ścianki nie pozbędziesz....

chyba, że zastąpisz jakimiś kolumnami i podciągiem...

ale to przy budowie pochłonie wiecej pieniedzy i będzie bardziej pracochłonne (koszty robocizny) niz co warte...

25spider O sciane tej mówilam w kontekscie ewentua;lnej adaptacji tego projektu dla nas. I tą zmianę postrzegam na duza i widzę że powinna kosztować;) Zaskoczyły mnie minimalne ceny nawet przy sciankach dzialowych nie nosnych , które podawała chyba zielonooka, że taka zmiana to 1000zł...

Hej budujący Z14 :)

Z czego zamierzacie budować?

my oczywiście YTONG 36.5 nie ma żadnych przeciwskazań co do zmiany na te technologie, a mój ojciec jest specem w budowie z ytongu wiec nie mam co się obawiać, bo przy scianach 1w trzeba jednak precyzyjniej kłaść kolejne warstwy.

no a jak tam u was z budową irek?

pozdro świercz

Jasne Spider że wełna, styropian jest za sztywny... :lol:

wełna lepiej układa sie poza tym pomiędzy więzba..

Aha.. ma ktoś doświadczenia z ta izolacja w upalne dni?

Interesuje mnie szczególnie opinia w jakim stopniu wplywa ona komfort termiczny na poddaszu w lato- kto może niech pomoże :lol: :lol:

menago3

• 1 month później...