świercz1719500624 03.08.2006 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 oj widze, ze cos cisza zapadla.... (wszyscy zajeci budowa?...) Pozdrawiam, Spider niekonieczenie, ale co u ciebie??? zacząłeś już???? możesz zajerzeć do izy ta to wyrżnęła do przodu!!!! Izawi oby tak dalej !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 16.08.2006 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 My też nareszcie zaczeliśmy. Fundamenty wykopane. Jutro przyjeżdżają gruchy z betonem. Ze względu na bardzo spoisty grunt beton lejemy do gruntu, podobno tak też można. Pozdrawiamy wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
25spider 22.08.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 u mnie porazka..... czekalem na premie w pracy... mialem dzialeczke za to kupic pod domek... i.... firma mnie zwolnila!!! "oszczedzajac" na prowizji, ktory by mi wyplacili... co za kut....y!!! wiec na razie budowa domku "odroczona" na czas blizej mi nieznany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woody 26.08.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 Wybraliśmy projekt z14 jest świetny. Jest dokładnie taki jakiego szukaliśmy. Masz będzie z garażem i wykuszem. POZDRAWIAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH Z14 Co słychać na Waszych budowach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 26.08.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2006 No u nas trochę opóźnienia, bo czekaliśmy ponad trzy tygodnie na strop. Ale za to mam już wszystkie ściany działowe na parterze. Strop też leży i czeka na szalunek wieńca i zalanie. Więźba do odebrania w poniedziałek . Trochę się pospieszyliśmy, ale lepiej jak więźba poczeka niż my. Jest problem ze schodami, bo nie da się zrobić ze spocznikiem. Mam pewien pomysł, ale muszę go omówić z architektem, który u nas kierownikuje Zrobię jutro parę nowych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 28.08.2006 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 U nas właśnie skończyli murować ściany fundamentowe. Jutro będą robić wieniec na fundamencie - konieczny ze względu na spadek terenu i dużą wysokość ściany fundamentowej. Izawi bardzo proszę napisz jak rozwiązałaś problem schodów. ( według projektu jest dużo schodków skośnych ). Chętnie skorzystamy z podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 28.08.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 Tak prawdę mówiąc to w projekcie w ogóle nie ma schodów Pani projektant ,do której mój mąż zadzwonił, stwierdziła, że faktycznie tylko zabiegowe, bo inne nie wlezą . A ja wymyśliłam podest w korytarzyku łączącym hol i kuchnię. Można by w ten sposób podnieść poziom podłogi i zniwelować wysokość stopni, bo inaczej przy spoczniku wyjdą po ok.20cm, czyli drabina. Mój mąż spytał tylko przytomnie, czy zdaję sobie sprawę, że będę po tych schodkach między kuchnią a holem biegać- bo byłyby dwa. Ale ja wolę już biegać i mieć ten spocznik, niż zabiegowe, wąskie zresztą. Architekt chwilowo się wczasuje, więc sprawa do omówienia. W piątek grucha i zalewamy strop A ja poki co przenoszę mój toruński ogród na wieś i nie mogę wyjść z podziwu, że tyle tego wszystkiego na 320m nagromadziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 01.09.2006 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 my tez własnie zakończylismy fundamenty! - zalana szlichta. Dawno mnie nie było bo miałem urlop - tyle że nie wypoczynkowy tylko chrowałem jako pomocnik ale warto! dom rośnie- teraz czekam na ytong. Iza nie kumam z tymi schodami..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 01.09.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 kumam - PODEST! ja myslałem o takim w kuchni (cała kuchnia wyżej) - żeby nie było łączenia płytek z panelami bo starsznie nie podoba mi się takie rozwiązanie - wieć to niezły pomysł z ty podestem. A jaki on musi być wysoki? może jakieś foto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 01.09.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Nie, no do realizacji tego pomysłu to jeszcze trochę Na razie zalali nam strop Czekamy jak wyschnie i za tydzień ruszamy z piętrem. A z tym podestem to jest tak,że trzeba będzie trochę zmniejszyć szerokośc wejścia do salonu. Zrobiłabym tam taki niewysoki murek. Podest powinien mieć jakieś trzydzieści dwa cm. Jeszcze muszę to wszystko przeliczyć . Chyba wybralam złą profesję- powinnam zostać archtektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 02.09.2006 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2006 U nas chudziak wylany. Od środy ruszamy ze ścianami ( dopiero od środy, bo na środę mamy zamówiony materiał na ściany - wcześniejszą dostawę musieliśmy przełożyć ze względu na brak dojazdu spowodowany deszczami ). Co do schodów my troszkę je poszerzylismy i wydłużyliśmy - będą zabiegowe, ale schodów skośnych tylko 4. Jakie robicie kominy systemowe czy z cegły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 03.09.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 Mamy kominy IBF. W jaki sposób poszerzyliście i wydłużyliście schody? Po wydłużeniu nie ma przejścia między kuchnią a holem, trzeba by latać przez salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 04.09.2006 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Schody mamy na razie na papierze i to rozrysowane przez wykonawcę - nie bardzo nam się zgadzają jego obliczenia. Dzisiaj idziemy z tym do kierownika. Szersze są kosztem wiatrołapu i kuchni (po 5 cm ) i po kilka cm dzięki temu, że mają być oparte na ścianach a nie słupach. Czy rzeczywiście uda się je wydłużyć to musi zdecydować kierownik. Jak już będziemy mieli dokładne wyliczenia damy znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 04.09.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 witam po weekendzie. ale wieje.... porwało nam kuchnie izawi - czekam na więcej zdjęć! dopatrzyłem się na nich że nie podwyższaliście szlichty do izolacji fundamentów.... cóż to jest jeden z błędów w tym projekcie. my mamy szlichte równo z izolacją i tak jest prawidłowo. co do schodów to też nie chce zabiegowych i bedziemy sami przeliczać i je projektować. nie cche wyższych niż 17 cm i szerszych niż 25cm ale zobaczymy.... podest 32 cm??? jakos nie moge sobie tego wyobrazić..... kochana wrzuć jakieś zdjątka plis!!! no i nie mam zamiaru likwidować ich kosztem tego przejścia z holu do kuchni - też nie mam zamiaru latać przez salon - to już wtedy wole zabiegowe irek95 gratuluje zalanych ław !!! oby wyjść z ziemi ja sobie tak powtarzałem to już pójdzie może jakieś zdjęcia wrzucisz hm??? nie wiem po co poszeżaliście schody????? one przcież są metrowe - standart to 90 cm! kominy robimy z cegły - poszerzamy - dokładamy kanały wentylacyjne 25spider przykro mi ale nie załamuj się!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 04.09.2006 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Wybraliśmy projekt z14 jest świetny. Jest dokładnie taki jakiego szukaliśmy. Masz będzie z garażem i wykuszem. POZDRAWIAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH Z14 Co słychać na Waszych budowach? woody witamy w klubie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 04.09.2006 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 nie wiem po co poszeżaliście schody????? one przcież są metrowe - standart to 90 cm! Metrowe??? Według naszych rysunków oba biegi łącznie z duszą mają 180 cm - czyli szerokość schodów po otynkowaniu mniej niż 85. Dlatego poszerzyliśmy je tak, aby było te 90. Żeby zmniejszyć ilość stopni zabiegowych do 5 i zostawić przejście do kuchni około 80 cm według naszych obliczeń trzeba zwiększyć ich wysokość do 18,4 cm - zastanawiamy się czy to nie jest zbyt dużo. Jutro swoje obliczenia ma przedstawić kierownik. irek95 gratuluje zalanych ław !!! oby wyjść z ziemi ja sobie tak powtarzałem to już pójdzie może jakieś zdjęcia wrzucisz hm??? Niestety nie mamy aparatu cyfrowego, a jakoś ciągle nie ma czasu na oddanie ich do wywołania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 05.09.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Według naszych rysunków oba biegi łącznie z duszą mają 180 cm - czyli szerokość schodów po otynkowaniu mniej niż 85. Dlatego poszerzyliśmy je tak, aby było te 90. masz racje - ja coś pokręciłem.... 18.4cm to już troche dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 05.09.2006 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Dorzuciłam parę zdjęć, zaczątków ogrodu też Strop właśnie dosycha, deszcz go regularnie polewa, więc zajęliśmy się przenoszeniem naszej miejskiej działki do wiejskiego ogrodu Marcin, czemu uważasz, że chudziak jest za nisko? Przecież jeszcze styropian i cała reszta i dopiero szlichta . Izolacje będą na równym poziomie..... Schody chyba trzeba będzie zrobić zabiegowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 05.09.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Izawi prawidłowo jest tak, że izolacje na scianach fundamentowych są na tym samym poziomie co izolacje na szlichcie- czyli beton B15 gruby 15cm , na to izolacja z foli i ta powinna łączyć sie z tą na scianach fundamentowych i potem juz na to ocieplenie czyli styropian itd. - wtedy cała izolacja ma sens. ale moge cie tylko poceszyć tym że np. nasi sąsiedzi maja podobnie jak ty, tyle że mija sie to troche z celem ps. zaraz obejrze zdjęcia mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 05.09.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2006 No ale przecież ta folia będzie zachodziła na ściany fundamentu i będzie się łączyła z izolacją poziomą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts