Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No u nas trochę opóźnienia, bo czekaliśmy ponad trzy tygodnie na strop. Ale za to mam już wszystkie ściany działowe na parterze. Strop też leży i czeka na szalunek wieńca i zalanie. Więźba do odebrania w poniedziałek :D . Trochę się pospieszyliśmy, ale lepiej jak więźba poczeka niż my. Jest problem ze schodami, bo nie da się zrobić ze spocznikiem. Mam pewien pomysł, ale muszę go omówić z architektem, który u nas kierownikuje :wink:

Zrobię jutro parę nowych zdjęć

U nas właśnie skończyli murować ściany fundamentowe. :)

Jutro będą robić wieniec na fundamencie - konieczny ze względu na spadek terenu i dużą wysokość ściany fundamentowej.

Izawi bardzo proszę napisz jak rozwiązałaś problem schodów. ( według projektu jest dużo schodków skośnych ). Chętnie skorzystamy z podpowiedzi. :wink:

Tak prawdę mówiąc to w projekcie w ogóle nie ma schodów :o Pani projektant ,do której mój mąż zadzwonił, stwierdziła, że faktycznie tylko zabiegowe, bo inne nie wlezą :evil: .

A ja wymyśliłam podest w korytarzyku łączącym hol i kuchnię. Można by w ten sposób podnieść poziom podłogi i zniwelować wysokość stopni, bo inaczej przy spoczniku wyjdą po ok.20cm, czyli drabina. Mój mąż spytał tylko przytomnie, czy zdaję sobie sprawę, że będę po tych schodkach między kuchnią a holem biegać- bo byłyby dwa. Ale ja wolę już biegać i mieć ten spocznik, niż zabiegowe, wąskie zresztą. Architekt chwilowo się wczasuje, więc sprawa do omówienia.

W piątek grucha i zalewamy strop :D A ja poki co przenoszę mój toruński ogród na wieś i nie mogę wyjść z podziwu, że tyle tego wszystkiego na 320m nagromadziłam :wink:

Nie, no do realizacji tego pomysłu to jeszcze trochę :wink:

Na razie zalali nam strop :lol: Czekamy jak wyschnie i za tydzień ruszamy z piętrem. A z tym podestem to jest tak,że trzeba będzie trochę zmniejszyć szerokośc wejścia do salonu. Zrobiłabym tam taki niewysoki murek. Podest powinien mieć jakieś trzydzieści dwa cm. Jeszcze muszę to wszystko przeliczyć :D .

Chyba wybralam złą profesję- powinnam zostać archtektem :wink:

U nas chudziak wylany. :D :D :D

Od środy ruszamy ze ścianami ( dopiero od środy, bo na środę mamy zamówiony materiał na ściany - wcześniejszą dostawę musieliśmy przełożyć ze względu na brak dojazdu spowodowany deszczami ).

Co do schodów my troszkę je poszerzylismy i wydłużyliśmy - będą zabiegowe, ale schodów skośnych tylko 4.

Jakie robicie kominy systemowe czy z cegły?

:wink:

Schody mamy na razie na papierze i to rozrysowane przez wykonawcę - nie bardzo nam się zgadzają jego obliczenia. :cry:

Dzisiaj idziemy z tym do kierownika.

Szersze są kosztem wiatrołapu i kuchni (po 5 cm ) i po kilka cm dzięki temu, że mają być oparte na ścianach a nie słupach.

Czy rzeczywiście uda się je wydłużyć to musi zdecydować kierownik.

Jak już będziemy mieli dokładne wyliczenia damy znać.

witam po weekendzie.

ale wieje.... porwało nam kuchnie :evil: :roll:

izawi - czekam na więcej zdjęć! :) dopatrzyłem się na nich że nie podwyższaliście szlichty do izolacji fundamentów.... cóż to jest jeden z błędów w tym projekcie. my mamy szlichte równo z izolacją i tak jest prawidłowo.

co do schodów to też nie chce zabiegowych i bedziemy sami przeliczać i je projektować. nie cche wyższych niż 17 cm i szerszych niż 25cm ale zobaczymy....

podest 32 cm??? :o jakos nie moge sobie tego wyobrazić..... kochana wrzuć jakieś zdjątka plis!!! no i nie mam zamiaru likwidować ich kosztem tego przejścia z holu do kuchni - też nie mam zamiaru latać przez salon - to już wtedy wole zabiegowe :roll:

irek95 gratuluje zalanych ław :)!!! oby wyjść z ziemi ja sobie tak powtarzałem to już pójdzie :) może jakieś zdjęcia wrzucisz hm???

nie wiem po co poszeżaliście schody????? :o :o one przcież są metrowe - standart to 90 cm!

kominy robimy z cegły - poszerzamy - dokładamy kanały wentylacyjne :)

25spider przykro mi :( ale nie załamuj się!!!!!!!!!

nie wiem po co poszeżaliście schody????? one przcież są metrowe - standart to 90 cm!

Metrowe??? :o

Według naszych rysunków oba biegi łącznie z duszą mają 180 cm - czyli szerokość schodów po otynkowaniu mniej niż 85.

Dlatego poszerzyliśmy je tak, aby było te 90.

Żeby zmniejszyć ilość stopni zabiegowych do 5 i zostawić przejście do kuchni około 80 cm według naszych obliczeń trzeba zwiększyć ich wysokość do 18,4 cm - zastanawiamy się czy to nie jest zbyt dużo.

Jutro swoje obliczenia ma przedstawić kierownik.

irek95 gratuluje zalanych ław !!! oby wyjść z ziemi ja sobie tak powtarzałem to już pójdzie może jakieś zdjęcia wrzucisz hm???

Niestety nie mamy aparatu cyfrowego, a jakoś ciągle nie ma czasu na oddanie ich do wywołania.

Dorzuciłam parę zdjęć, zaczątków ogrodu też :D Strop właśnie dosycha, deszcz go regularnie polewa, więc zajęliśmy się przenoszeniem naszej miejskiej działki do wiejskiego ogrodu :wink:

Marcin, czemu uważasz, że chudziak jest za nisko? Przecież jeszcze styropian i cała reszta i dopiero szlichta . Izolacje będą na równym poziomie.....

Schody chyba trzeba będzie zrobić zabiegowe :cry:

Izawi prawidłowo jest tak, że izolacje na scianach fundamentowych są na tym samym poziomie co izolacje na szlichcie- czyli beton B15 gruby 15cm , na to izolacja z foli i ta powinna łączyć sie z tą na scianach fundamentowych i potem juz na to ocieplenie czyli styropian itd. - wtedy cała izolacja ma sens.

ale moge cie tylko poceszyć tym że np. nasi sąsiedzi maja podobnie jak ty, tyle że mija sie to troche z celem

ps. zaraz obejrze zdjęcia :) mniam :)