irek95 28.12.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Czy ktoś wybudawał lub buduje dom według tego projektu?http://www.z500.pl/index.php?projekt=14&ogolne=1&lustro=0Co sądzicie o tym domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 28.12.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 Domek jest malutki, zgrabny i bardzo rozsądnie rozplanowany. To czego się ewentualnie można czepnąć, to małe gabaryty pomieszczenia gospodarczego, co może wykluczyć niektóre metody ogrzewania. Ale pewnie wzięliście to pod uwagę. Fajna i na pewno przydatna jest pergola nad tarasem, ale na punkcie zadaszenia tarasów, to ja mam lekkiego hyzia Tak więc bardzo fajny projekt. Bardzo mi się podoba katalog "podwariantów", super sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 04.01.2006 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Jagna, dzięki za opinię. Planujemy ogrzewanie gazowe, więc pomieszczenie gospodarcze chyba wystarczy. Chcemy też podwyższyć ściankę kolankową i oczywiście zrobić zadaszenie tarasu przedłużając połać dachu. Mamy nadzieję, że domek będzie tani w budowie i eksploatacji. Prosimy o inne spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 30.01.2006 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Dodaliśmy okna w ścianach szczytowych i garaż z boku. Żonę trochę niepokoi otwarta kuchnia - może by ją jednak oddzielić? Czekamy na Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 09.05.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 My też zdecydowaliśmy się na ten dom, po obejrzeniu setek innych. Wydaje mi się, że jest dobrze zaprojektowany,, niewielki i prosty w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 09.05.2006 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 jedyne co mi sie nie podoba to elewacja frontowa i ten pseudo dworkowy daszek na pseudodworkowych kolumnach tworzacy pseudodworkowe wejscie do domu jakis taki za wysoko umieszczony i rachityczny na tych kolumienkach nie wiem, poszerzyc to, obnizyc, pociagnac w doł po obu stronach polacie dachu... cos bym sie tu zastanowila, zwl ze to raczej kosmetyka aha - i nie podoba mi sie to okienko od spizarenki kolo drzwi - ni przypial ni wypial, a rozwala elewacje .... bo ani ksztaltu nie trzyma ani rytmu otworów okiennych a ..i jeszcze jedno - co do pomieszczen na poddaszu zastanowiłabym sie czy 1 okno polaciowe w pokoju to nie za malo? ew usunela okno dachowe na rzecz okien w scianach szczytowych - duzo praktyczniejsze rozwiazanie ! i chyba niewiele drozsze do wnetrza uwag nie mam bo bardzo zgrabnie wymyslone..., oprocz tych co Jagna powiedziala a,propos pom gospodarczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 10.05.2006 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Już straciliśmy nadzieję, że ktoś budujący ten dom zagląda na forum. A tu miła niespodzianka Dziękujemy za opinie i bardzo się cieszymy, że są one pozytywne. Jeszcze nie ruszyliśmy z budową, ale mamy nadzieję, że najpóźniej w czerwcu zaczniemy. Izawi napisz na jakim etapie budowy Ty jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 10.05.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Pozwolenie mamy, czekamy na kredyt, bo robimy wszystko od końca, najpierw dom, potem sprzedaż mieszkania i częściowy zwrot . Co do kolumienek, to wcale nie są dworkowe tylko takie gankowe jak w wiejskiej chałupie. U mnie właśnie będzie ganek obrośnięty pnącą hortensją, bo chałupa na wsi. Myślałam nad obniżeniem tego daszku nad wejściem, ale w końcu zostawiliśmy tak, jak jest. Co do okien połaciowych, są dość duże, a przez połaciowe wpada więcej światła niż normalne. U nas będzie wejście od północy, więc dwa pokoje od południa będą słoneczne. Mamy też wykusz z balkonem u góry. Uważam ,że dobre rozwiązanie, bo zamierzam u góry zainstalować pralkę, więc będzie można ew. suszyć pranie, ukryte za pelargoniami Będę tu często zaglądać i pisać o postępach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 10.05.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 dworkowate, moze byc i gankowate dla mnie zbyt to w gore idzie i zaburza proporcje elewacji okna dachowe - wbrew pozorom - lukarna czy okno w scianie szcytowej lepiej doswietla wnetrze (naprawde! ) pod oknem dachowym jest b duzy kontrast swiatla i cieni , okno dachowe jest tez mniej praktyczne - ostro swieci w nie slonce - i razi ( to wlasnie paradoks - jest bardzo jasna (wrecz razaca) plama swiatla w obrebie okna i duzo gorzej doswietlone wnetrze " po kątach" *** , nie zapominajajmy tez o naszej pieknej polskiej zimie i czasem wielu tygodniowym zaleganiu sniegu (jak duzy kat nachylenia to czesc zleci oczywiscie ale roznie to bywa ) oraz o deszczu - otwieranie czy zamykanie zalanego deszczem okna polaciowego nie nalezy do przyjemnosci , wogole gorzej je sie otwiera.... hmmm taka smieszna rzecz jak np . kwiatki na parapecie... ja np. bardzo lubie czy mozliwosc popatrzenia sie przez okno na ogród..... przy dachowym - sorry.... jesli jest mozliwosc okien w scianie zdecydowanie polecam takie zamiast okien dachowych ! oczywiscie wybor jest Inwestora *** nie mowie o sytuacji gdy jak w reklamach veluxa cala sciana jest oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
willdseahorse. 10.05.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 POTWIERDZAM! mam okna dachowe bo dom z dachem czterospadowym pluje sobie w brode , że nie zrobiłem lukarn okna dachowe w łazience - tak, w sypialni czy pokojach na górze - niechętnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 10.05.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 A ja pomieszkiwałam w takim pokoju z oknem połaciowym i stąd mój sentyment do tych właśnie okien Na ogrod mogę sobie popatrzeć z balkonu,ale i tak wolę w nim posiedzieć.... A co do lukarn- przy tak małym domu wyglądają groteskowo, lepiej rzeczywiście pomyślec wtedy o oknach w szczycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 11.05.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Witam Ja także będę budował domek według tego projektu ale z całkiem sporymi zmianami. Podniosłem ściankę kolankową, ale daszek nad wejściem został na tym samym poziomie. Zmieniłem także układ pomieszczeń w środku - zamknąłem kuchnię, a łazienki umieściłem w jednym pionie. I postanowiłem pokryć dom gontem bitumicznym KATEPAL. Wszystkie zmiany (za wyjątkiem materiału dachu) zostały wykonane od razu w pracowni Z500 - kontakt tylko mailowy i telefoniczny. Bardzo sobie chwalę wspólpracę z pracownikami pracowni. Zainetresowanym mogę podesłać pliki z moją wersja Z14. Na razie jestem na etapie zbierania dokumentów do pozwolenia na budowę. Właśnie kończą mi plan zagospodarowania działki i adaptację projektów branżowych. Acha, budowa pod Koszalinem w Konikowie. pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 11.05.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Na innym forum poznałam dwóch budowniczych Z14- jeden z okolic W-wy ,a drugi z Poznania, niedługo będziemy mogli założyć kółko miłośników Z14 Szkoda, że nie ma nikogo, kto jest bardziej zaawansowany niż my. Mam nadzieję, że za jakieś trzy tygodnie zaczniemy na dobre. Oby! Bo na razie wszystkie formalności przeciągnęły sie o dwa miesiące A ten ganek sprawdziłam w projekcie, bo Zielonooka stwierdziła, ze rachityczny taki, ale nie jest tak źle, bo odległośc między słupami to ok. 260cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 19.05.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 kłania się następny budujący z14 no i wiedze znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 19.05.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Ooooooooo, Marcin, dotarłeś A tak nawiasem- nikt jeszcze nie zaczął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 19.05.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 ja bede walczyć teraz z przyłączami. woda i prąd. potem kredyt brrr chyba założe sobie dziennki budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 19.05.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 A u nas był studniarz i w przyszłym tygodniu chyba będziemy bić studnię. Na wodę z sieci musimy poczekać do września( może uda się szybciej). Ale studnia i tak się przyda do podlewania ogrodu. Na skrzynkę elektrownia ma czas do 20 czerwca, ale mówią, że zrobią najpóźniej do 15 . Mam nadzieję, że chociaż to pójdzie zgodnie z planem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 21.05.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Poszukuje osób które budowały ten domek. Mam nadzieje że kilka się znajdzie oprócz tych którzy dopiero zaczynają (pozdro dla Izy z Torunia). A wiec czekam na odzew. pozdro for all świercz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 21.05.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 iza w jakim banku bierzecie kredyt? my chemy... chcieliśmy... jeszcze nie wiem w bph. a ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izawi 21.05.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 W PTF inaczej Santander. Byliśmy w kilku bankach, parę sprawdziliśmy w internecie i wyszło nam, że chyba najlepiej tam. Czytałam o nim dobre opinie na gazetowym. Umówiliśmy się na jutro z ekipą, żeby omowić zakres robót, no i finanse oczywiście. Mój mąż jak jakiś maniak uparł się, że będzie sam zbierał humus i latał pół soboty z taczką z jednego końca działki w drugi Może musi odreagować intensywną pracę umysłową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts