Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 356
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Domek jest malutki, zgrabny i bardzo rozsądnie rozplanowany. To czego się ewentualnie można czepnąć, to małe gabaryty pomieszczenia gospodarczego, co może wykluczyć niektóre metody ogrzewania. Ale pewnie wzięliście to pod uwagę. Fajna i na pewno przydatna jest pergola nad tarasem, ale na punkcie zadaszenia tarasów, to ja mam lekkiego hyzia :-? Tak więc bardzo fajny projekt. Bardzo mi się podoba katalog "podwariantów", super sprawa.

Jagna, dzięki za opinię. :D

Planujemy ogrzewanie gazowe, więc pomieszczenie gospodarcze chyba wystarczy.

Chcemy też podwyższyć ściankę kolankową i oczywiście zrobić zadaszenie tarasu przedłużając połać dachu.

Mamy nadzieję, że domek będzie tani w budowie i eksploatacji.

Prosimy o inne spostrzeżenia.

• 4 weeks później...
  • 3 months później...

jedyne co mi sie nie podoba to elewacja frontowa i ten pseudo dworkowy daszek na pseudodworkowych kolumnach tworzacy pseudodworkowe wejscie do domu :-?

jakis taki za wysoko umieszczony i rachityczny na tych kolumienkach :wink:

nie wiem, poszerzyc to, obnizyc, pociagnac w doł po obu stronach polacie dachu... cos bym sie tu zastanowila, zwl ze to raczej kosmetyka

aha - i nie podoba mi sie to okienko od spizarenki kolo drzwi :-? - ni przypial ni wypial, a rozwala elewacje .... bo ani ksztaltu nie trzyma ani rytmu otworów okiennych

a ..i jeszcze jedno - co do pomieszczen na poddaszu zastanowiłabym sie czy 1 okno polaciowe w pokoju to nie za malo? ew usunela okno dachowe na rzecz okien w scianach szczytowych - duzo praktyczniejsze rozwiazanie ! i chyba niewiele drozsze

do wnetrza uwag nie mam bo bardzo zgrabnie wymyslone..., oprocz tych co Jagna powiedziala a,propos pom gospodarczego :wink:

Już straciliśmy nadzieję, że ktoś budujący ten dom zagląda na forum. A tu miła niespodzianka :D :D :D

Dziękujemy za opinie i bardzo się cieszymy, że są one pozytywne.

Jeszcze nie ruszyliśmy z budową, ale mamy nadzieję, że najpóźniej w czerwcu zaczniemy.

Izawi napisz na jakim etapie budowy Ty jesteś. :lol:

Pozwolenie mamy, czekamy na kredyt, bo robimy wszystko od końca, najpierw dom, potem sprzedaż mieszkania i częściowy zwrot :D . Co do kolumienek, to wcale nie są dworkowe tylko takie gankowe jak w wiejskiej chałupie. U mnie właśnie będzie ganek obrośnięty pnącą hortensją, bo chałupa na wsi. Myślałam nad obniżeniem tego daszku nad wejściem, ale w końcu zostawiliśmy tak, jak jest. Co do okien połaciowych, są dość duże, a przez połaciowe wpada więcej światła niż normalne. U nas będzie wejście od północy, więc dwa pokoje od południa będą słoneczne. Mamy też wykusz z balkonem u góry. Uważam ,że dobre rozwiązanie, bo zamierzam u góry zainstalować pralkę, więc będzie można ew. suszyć pranie, ukryte za pelargoniami :D Będę tu często zaglądać i pisać o postępach

dworkowate, moze byc i gankowate :D

dla mnie zbyt to w gore idzie i zaburza proporcje elewacji

okna dachowe - wbrew pozorom - lukarna czy okno w scianie szcytowej lepiej doswietla wnetrze (naprawde! :wink: ) pod oknem dachowym jest b duzy kontrast swiatla i cieni , okno dachowe jest tez mniej praktyczne - ostro swieci w nie slonce - i razi ( to wlasnie paradoks - jest bardzo jasna (wrecz razaca) plama swiatla w obrebie okna i duzo gorzej doswietlone wnetrze " po kątach" :-?*** , nie zapominajajmy tez o naszej pieknej polskiej zimie i czasem wielu tygodniowym zaleganiu sniegu (jak duzy kat nachylenia to czesc zleci oczywiscie ale roznie to bywa ) oraz o deszczu - otwieranie czy zamykanie zalanego deszczem okna polaciowego nie nalezy do przyjemnosci , wogole gorzej je sie otwiera.... hmmm taka smieszna rzecz jak np . kwiatki na parapecie... :wink: ja np. bardzo lubie czy mozliwosc popatrzenia sie przez okno na ogród..... :wink:

przy dachowym - sorry.... :wink:

jesli jest mozliwosc okien w scianie zdecydowanie polecam takie zamiast okien dachowych ! oczywiscie wybor jest Inwestora

*** nie mowie o sytuacji gdy jak w reklamach veluxa cala sciana jest oknem ;)

A ja pomieszkiwałam w takim pokoju z oknem połaciowym i stąd mój sentyment do tych właśnie okien :D

Na ogrod mogę sobie popatrzeć z balkonu,ale i tak wolę w nim posiedzieć....

A co do lukarn- przy tak małym domu wyglądają groteskowo, lepiej rzeczywiście pomyślec wtedy o oknach w szczycie

Witam :)

Ja także będę budował domek według tego projektu ale z całkiem sporymi zmianami. Podniosłem ściankę kolankową, ale daszek nad wejściem został na tym samym poziomie. Zmieniłem także układ pomieszczeń w środku - zamknąłem kuchnię, a łazienki umieściłem w jednym pionie. I postanowiłem pokryć dom gontem bitumicznym KATEPAL.

Wszystkie zmiany (za wyjątkiem materiału dachu) zostały wykonane od razu w pracowni Z500 - kontakt tylko mailowy i telefoniczny. Bardzo sobie chwalę wspólpracę z pracownikami pracowni. Zainetresowanym mogę podesłać pliki z moją wersja Z14.

Na razie jestem na etapie zbierania dokumentów do pozwolenia na budowę. Właśnie kończą mi plan zagospodarowania działki i adaptację projektów branżowych.

Acha, budowa pod Koszalinem w Konikowie.

pozdrawiam Tomek

Na innym forum poznałam dwóch budowniczych Z14- jeden z okolic W-wy ,a drugi z Poznania, niedługo będziemy mogli założyć kółko miłośników Z14 :D Szkoda, że nie ma nikogo, kto jest bardziej zaawansowany niż my. Mam nadzieję, że za jakieś trzy tygodnie zaczniemy na dobre. Oby! Bo na razie wszystkie formalności przeciągnęły sie o dwa miesiące :roll:

A ten ganek sprawdziłam w projekcie, bo Zielonooka stwierdziła, ze rachityczny taki, ale nie jest tak źle, bo odległośc między słupami to ok. 260cm :wink:

• 2 weeks później...
A u nas był studniarz i w przyszłym tygodniu chyba będziemy bić studnię. Na wodę z sieci musimy poczekać do września( może uda się szybciej). Ale studnia i tak się przyda do podlewania ogrodu. Na skrzynkę elektrownia ma czas do 20 czerwca, ale mówią, że zrobią najpóźniej do 15 . Mam nadzieję, że chociaż to pójdzie zgodnie z planem :wink:

W PTF inaczej Santander. Byliśmy w kilku bankach, parę sprawdziliśmy w internecie i wyszło nam, że chyba najlepiej tam. Czytałam o nim dobre opinie na gazetowym. Umówiliśmy się na jutro z ekipą, żeby omowić zakres robót, no i finanse oczywiście. Mój mąż jak jakiś maniak uparł się, że będzie sam zbierał humus i latał pół soboty z taczką z jednego końca działki w drugi :D Może musi odreagować intensywną pracę umysłową :o