Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z Widokiem?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej Kasiu,

chciałbym "odgrzać" stary temat: umowa przyłączeniowa ZE.

Wrzucę tego posta jeszcze do 2 innych wątków, żeby mieć więcej opinii.

Mam nastepujące "wątpliwe" punkty umowy:

&3

Strony uzgadniają, że dla realizacji przyłączenia instalacji Klienta do sieci ENEA SA konieczne jest:

Punkt 2.2 W zakresie przyłącza

- pobudować przyłączene kablowe YAKY 4*35mm2 z projektowanej mufy odgałęznej do wolnostojącego w granicy posesji od strony ulicy złącza zintegrowanego z układem pomiarowo-rozliczeniowym (zacisk PEN złącza uziemić).

Moje pytanie: ten układ pomiarowo-rozliczeniowy to ta szafka

w granicy działki? Dalej nigdzie nie ma słowa o jakiejkolwiek szafce.

&8

1. Stronom przysługuje prawo odstąpienia od umowy na wypadek:

1.4 nie wykonania przez Klienta instalacji odbiorczej określonej w & 3 punkt 3 w terminie umożliwiającym ENEA SA wykonanie zobowiązań leżących po jej stronie.

Moje pytanie: jak dobrze pójdzie za około 10 miesięcy dociągną prąd. A ja planuję dopiero na jesien 2007 ruszyć z fundamentami. Jak się z nimi dogadać, że przyłącze chce wcześniej a budynek podłącze dużo pózniej? Zmienić zapisy umowy? Czy może jednak coś prowizorycznie wykonać, np. zasilenie placu budowy?

&12

1. Klient oswiadcza, że:

1.1 nieodpłatnie umożliwiać będzie ENEA SA w obrębie swojej nieruchomości budowę oraz rozbudowę sieci i przyłączy w zakresie niezbędnym do realizacji przyłączenia, a także wykonywania prac eksploatacyjnych i usuwanie awarii tej sieci i przyłącza. Klient oświadcza w związku z tym, że znana jest mu treść art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. nr 115 z 1997 roku poz. 741). W celu wykonania tego zobowiązania nieodpłatnie ustanowi w formie aktu notarialnego użytkowanie gruntu obejmujące: prawo przechodu i przejazdu przez teren nieruchomości objętej budową sieci w celu wykonania modernizacji sieci i usuwania awarii. Na podstawie aktu notarialnego, którego koszt pokryje ENEA SA dokona stosowanego wpisu w księdze wieczystej nieruchomości.

I tu jest punkt, który najbardziej mnie bulwersuje: o jaką im nieruchomość chodzi? Przecież nie dam prawa przechodu i przejazdu na swoją działkę? Co innego jeśli chodzi o prywatną drogę dojazdową, której jest współwłaścicielem, ale ona nie jest wprost określona? Poza tym niby koszt aktu pokryje ENEA, a kto zapłaci za wpis do księgi?

To tyle moich wątpliwości, jeśli mogłabyś porównać ze swoją umową, byłbym niezmiernie wdzięczny.

Innych komentujących też proszę o uwagi :)

Acidtea Bez wdawania sie w szczegoly. Mialam podpisana umowe z Ze tak, ze mialam pokryc koszty skrzynki - nie maialm sily i czasu sie klocic. Oni sami jednak jakis 1,5 miesiaca temu w zwiazku z jakims odgornym nakarzem zmieniali wszystkie umowy poprzez aneksy tak, ze to oni placa za skrzynke. O ile wiem obowiazuje to wszystkie nierealizowane a juz zawarte umowy w Poznaniu. Wec nowe umowy pewnie juz tez maja taki zapis - bo po cobiliby sobie zwnou powdojna robote z aneksami?

A analize zapisow to lepiej pozostawic prawnikowm - i tak nie masz mozliwosci negocjacji :wink: Lepiej zadac konkretne pytania gdzie jest zapis o skrzynce i co oznacza pracownikowi Ze - oni dobrze znaja temat :wink:

Hej Kasiu,

chciałbym "odgrzać" stary temat: umowa przyłączeniowa ZE.

Wrzucę tego posta jeszcze do 2 innych wątków, żeby mieć więcej opinii.

Mam nastepujące "wątpliwe" punkty umowy:

&3

Strony uzgadniają, że dla realizacji przyłączenia instalacji Klienta do sieci ENEA SA konieczne jest:

Punkt 2.2 W zakresie przyłącza

- pobudować przyłączene kablowe YAKY 4*35mm2 z projektowanej mufy odgałęznej do wolnostojącego w granicy posesji od strony ulicy złącza zintegrowanego z układem pomiarowo-rozliczeniowym (zacisk PEN złącza uziemić).

Moje pytanie: ten układ pomiarowo-rozliczeniowy to ta szafka

w granicy działki? Dalej nigdzie nie ma słowa o jakiejkolwiek szafce.

&8

1. Stronom przysługuje prawo odstąpienia od umowy na wypadek:

1.4 nie wykonania przez Klienta instalacji odbiorczej określonej w & 3 punkt 3 w terminie umożliwiającym ENEA SA wykonanie zobowiązań leżących po jej stronie.

Moje pytanie: jak dobrze pójdzie za około 10 miesięcy dociągną prąd. A ja planuję dopiero na jesien 2007 ruszyć z fundamentami. Jak się z nimi dogadać, że przyłącze chce wcześniej a budynek podłącze dużo pózniej? Zmienić zapisy umowy? Czy może jednak coś prowizorycznie wykonać, np. zasilenie placu budowy?

&12

1. Klient oswiadcza, że:

1.1 nieodpłatnie umożliwiać będzie ENEA SA w obrębie swojej nieruchomości budowę oraz rozbudowę sieci i przyłączy w zakresie niezbędnym do realizacji przyłączenia, a także wykonywania prac eksploatacyjnych i usuwanie awarii tej sieci i przyłącza. Klient oświadcza w związku z tym, że znana jest mu treść art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. nr 115 z 1997 roku poz. 741). W celu wykonania tego zobowiązania nieodpłatnie ustanowi w formie aktu notarialnego użytkowanie gruntu obejmujące: prawo przechodu i przejazdu przez teren nieruchomości objętej budową sieci w celu wykonania modernizacji sieci i usuwania awarii. Na podstawie aktu notarialnego, którego koszt pokryje ENEA SA dokona stosowanego wpisu w księdze wieczystej nieruchomości.

I tu jest punkt, który najbardziej mnie bulwersuje: o jaką im nieruchomość chodzi? Przecież nie dam prawa przechodu i przejazdu na swoją działkę? Co innego jeśli chodzi o prywatną drogę dojazdową, której jest współwłaścicielem, ale ona nie jest wprost określona? Poza tym niby koszt aktu pokryje ENEA, a kto zapłaci za wpis do księgi?

To tyle moich wątpliwości, jeśli mogłabyś porównać ze swoją umową, byłbym niezmiernie wdzięczny.

Innych komentujących też proszę o uwagi :)

Może ja odpowiem to pierwsze pytanie to tak chodzi o skrzynkę z licznikiem

Co do drugiego to absolutnie się nie przejmuj bo odbierać będziesz energię do budowy tj. na działce trzeba zrobić tzw Erbetkę tj taką skrzynkę z 2 lub 3 kontaktami i bezpiecznikami gdzie potem budowlańcy będą sobie przyłaczać wiertarki, betoniarki itp. To zamontowanie Erbetki powinien zrobić elektryk z uprawnieniami bo on podpisuje się na takim papierze że nic nikogo nie kopnie. Powiem jeszcze taka Erbetka to dobra sprawa bo do licznika i bezpieczników masz tylko Ty i Energetyka dostęp ( a budowlańcy mają czasami genialne pomysły). Potem Erbetkę możesz sprzedać albo tak jak my to planujemy umieścić ją w ogrodzie żeby można było podłączać się z kosiarką itp a nie latać z kilometrami kabli.

Co do trzeciego pytania to wiem że mają standardowy zapis że w razie awarii itp mogą wejść na Twój teren (to trochę w Twoim interesie jeśli np masz linię energetyczną tak jak ja na froncie działki ale już na moim terenie a dodatkowo z niej ciągnę prąd więc w razie awarii hmmm........) Ale absolutnie nie wiem nic o wpisach notarialnych i to piwinnaś wyjaśnić bo uważam że to przesada. Chyba że energetyka ma tak złe dośiwiadczenia z właścicielami działek że np po burzy zerwane jest ileś kabli i całe miasteczka są odcięte od prądu a oni nie mogą naprawić bo ktoś nie chce ich wpuścić na swój teren i w majestacie prawa jest to ok.

Kasiu to już chyba jest reguła na budowach, że z jednego człowiek się cieszy, a drugim martwi :( Jeśli podniesiecie budynek o 0,5 metra, to wypadałoby to samo zrobić z poddaszem, aby było proporcjonalne :roll: Ale aż 0,5 metra? Myślę, że najlepiej by było gdybyście poradzili się jakiegoś dobrego architekta. Mam nadzieję, że wszystko dobrze się ułoży, trzymam za Was kciuki :wink:

Pozdrawiam