Aga - Żona Facia 29.08.2006 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Dziękuję za odpowiedź. Też masz problemy z gardłem? Ja bez przerwy choruję na anginę, takie mam migdały . Ale trzeba uważać, bo to też jest niebezpieczna choroba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 29.08.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Migdały niestety do wycięcia . Ale to dopiero w lutym, bo brakuje mi ostatniego szczepienia przeciw WZW B. Muszę jeszcze wytrzymać tych kilka miesięcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 29.08.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Ajaj ale Ci się porobiło z migdałkami, biedactwo, mam nadzieję, że nie będzie bardzo bolało Dobrze, że chociaż postępy budowlane trochę rekompensują to cierpienie. Gratuluję! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 29.08.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Nie przejmuj sie! Kolezance (lat ok. 30) wycieli ostatnio migdaly a ona po 2 tyg. z normalnych glosem juz szalala alkoholowo i nie tylko na wieczorze panienskim naszej znajomej Nie jest wiec zle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 29.08.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Dzięki za pocieszenie. Jakoś zniosę ból. Ale, żeby 2 tygodnie bez akloholu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 29.08.2006 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2006 Dzięki za pocieszenie. Jakoś zniosę ból. Ale, żeby 2 tygodnie bez akloholu ? Mysle, ze jakos sobie poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 31.08.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Hej Kasiu, chciałbym "odgrzać" stary temat: umowa przyłączeniowa ZE. Wrzucę tego posta jeszcze do 2 innych wątków, żeby mieć więcej opinii. Mam nastepujące "wątpliwe" punkty umowy: &3 Strony uzgadniają, że dla realizacji przyłączenia instalacji Klienta do sieci ENEA SA konieczne jest: Punkt 2.2 W zakresie przyłącza - pobudować przyłączene kablowe YAKY 4*35mm2 z projektowanej mufy odgałęznej do wolnostojącego w granicy posesji od strony ulicy złącza zintegrowanego z układem pomiarowo-rozliczeniowym (zacisk PEN złącza uziemić). Moje pytanie: ten układ pomiarowo-rozliczeniowy to ta szafka w granicy działki? Dalej nigdzie nie ma słowa o jakiejkolwiek szafce. &8 1. Stronom przysługuje prawo odstąpienia od umowy na wypadek: 1.4 nie wykonania przez Klienta instalacji odbiorczej określonej w & 3 punkt 3 w terminie umożliwiającym ENEA SA wykonanie zobowiązań leżących po jej stronie. Moje pytanie: jak dobrze pójdzie za około 10 miesięcy dociągną prąd. A ja planuję dopiero na jesien 2007 ruszyć z fundamentami. Jak się z nimi dogadać, że przyłącze chce wcześniej a budynek podłącze dużo pózniej? Zmienić zapisy umowy? Czy może jednak coś prowizorycznie wykonać, np. zasilenie placu budowy? &12 1. Klient oswiadcza, że: 1.1 nieodpłatnie umożliwiać będzie ENEA SA w obrębie swojej nieruchomości budowę oraz rozbudowę sieci i przyłączy w zakresie niezbędnym do realizacji przyłączenia, a także wykonywania prac eksploatacyjnych i usuwanie awarii tej sieci i przyłącza. Klient oświadcza w związku z tym, że znana jest mu treść art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. nr 115 z 1997 roku poz. 741). W celu wykonania tego zobowiązania nieodpłatnie ustanowi w formie aktu notarialnego użytkowanie gruntu obejmujące: prawo przechodu i przejazdu przez teren nieruchomości objętej budową sieci w celu wykonania modernizacji sieci i usuwania awarii. Na podstawie aktu notarialnego, którego koszt pokryje ENEA SA dokona stosowanego wpisu w księdze wieczystej nieruchomości. I tu jest punkt, który najbardziej mnie bulwersuje: o jaką im nieruchomość chodzi? Przecież nie dam prawa przechodu i przejazdu na swoją działkę? Co innego jeśli chodzi o prywatną drogę dojazdową, której jest współwłaścicielem, ale ona nie jest wprost określona? Poza tym niby koszt aktu pokryje ENEA, a kto zapłaci za wpis do księgi? To tyle moich wątpliwości, jeśli mogłabyś porównać ze swoją umową, byłbym niezmiernie wdzięczny. Innych komentujących też proszę o uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 31.08.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Acidtea Bez wdawania sie w szczegoly. Mialam podpisana umowe z Ze tak, ze mialam pokryc koszty skrzynki - nie maialm sily i czasu sie klocic. Oni sami jednak jakis 1,5 miesiaca temu w zwiazku z jakims odgornym nakarzem zmieniali wszystkie umowy poprzez aneksy tak, ze to oni placa za skrzynke. O ile wiem obowiazuje to wszystkie nierealizowane a juz zawarte umowy w Poznaniu. Wec nowe umowy pewnie juz tez maja taki zapis - bo po cobiliby sobie zwnou powdojna robote z aneksami? A analize zapisow to lepiej pozostawic prawnikowm - i tak nie masz mozliwosci negocjacji Lepiej zadac konkretne pytania gdzie jest zapis o skrzynce i co oznacza pracownikowi Ze - oni dobrze znaja temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 31.08.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Hej Kasiu, chciałbym "odgrzać" stary temat: umowa przyłączeniowa ZE. Wrzucę tego posta jeszcze do 2 innych wątków, żeby mieć więcej opinii. Mam nastepujące "wątpliwe" punkty umowy: &3 Strony uzgadniają, że dla realizacji przyłączenia instalacji Klienta do sieci ENEA SA konieczne jest: Punkt 2.2 W zakresie przyłącza - pobudować przyłączene kablowe YAKY 4*35mm2 z projektowanej mufy odgałęznej do wolnostojącego w granicy posesji od strony ulicy złącza zintegrowanego z układem pomiarowo-rozliczeniowym (zacisk PEN złącza uziemić). Moje pytanie: ten układ pomiarowo-rozliczeniowy to ta szafka w granicy działki? Dalej nigdzie nie ma słowa o jakiejkolwiek szafce. &8 1. Stronom przysługuje prawo odstąpienia od umowy na wypadek: 1.4 nie wykonania przez Klienta instalacji odbiorczej określonej w & 3 punkt 3 w terminie umożliwiającym ENEA SA wykonanie zobowiązań leżących po jej stronie. Moje pytanie: jak dobrze pójdzie za około 10 miesięcy dociągną prąd. A ja planuję dopiero na jesien 2007 ruszyć z fundamentami. Jak się z nimi dogadać, że przyłącze chce wcześniej a budynek podłącze dużo pózniej? Zmienić zapisy umowy? Czy może jednak coś prowizorycznie wykonać, np. zasilenie placu budowy? &12 1. Klient oswiadcza, że: 1.1 nieodpłatnie umożliwiać będzie ENEA SA w obrębie swojej nieruchomości budowę oraz rozbudowę sieci i przyłączy w zakresie niezbędnym do realizacji przyłączenia, a także wykonywania prac eksploatacyjnych i usuwanie awarii tej sieci i przyłącza. Klient oświadcza w związku z tym, że znana jest mu treść art. 124 ustawy o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. nr 115 z 1997 roku poz. 741). W celu wykonania tego zobowiązania nieodpłatnie ustanowi w formie aktu notarialnego użytkowanie gruntu obejmujące: prawo przechodu i przejazdu przez teren nieruchomości objętej budową sieci w celu wykonania modernizacji sieci i usuwania awarii. Na podstawie aktu notarialnego, którego koszt pokryje ENEA SA dokona stosowanego wpisu w księdze wieczystej nieruchomości. I tu jest punkt, który najbardziej mnie bulwersuje: o jaką im nieruchomość chodzi? Przecież nie dam prawa przechodu i przejazdu na swoją działkę? Co innego jeśli chodzi o prywatną drogę dojazdową, której jest współwłaścicielem, ale ona nie jest wprost określona? Poza tym niby koszt aktu pokryje ENEA, a kto zapłaci za wpis do księgi? To tyle moich wątpliwości, jeśli mogłabyś porównać ze swoją umową, byłbym niezmiernie wdzięczny. Innych komentujących też proszę o uwagi Może ja odpowiem to pierwsze pytanie to tak chodzi o skrzynkę z licznikiem Co do drugiego to absolutnie się nie przejmuj bo odbierać będziesz energię do budowy tj. na działce trzeba zrobić tzw Erbetkę tj taką skrzynkę z 2 lub 3 kontaktami i bezpiecznikami gdzie potem budowlańcy będą sobie przyłaczać wiertarki, betoniarki itp. To zamontowanie Erbetki powinien zrobić elektryk z uprawnieniami bo on podpisuje się na takim papierze że nic nikogo nie kopnie. Powiem jeszcze taka Erbetka to dobra sprawa bo do licznika i bezpieczników masz tylko Ty i Energetyka dostęp ( a budowlańcy mają czasami genialne pomysły). Potem Erbetkę możesz sprzedać albo tak jak my to planujemy umieścić ją w ogrodzie żeby można było podłączać się z kosiarką itp a nie latać z kilometrami kabli. Co do trzeciego pytania to wiem że mają standardowy zapis że w razie awarii itp mogą wejść na Twój teren (to trochę w Twoim interesie jeśli np masz linię energetyczną tak jak ja na froncie działki ale już na moim terenie a dodatkowo z niej ciągnę prąd więc w razie awarii hmmm........) Ale absolutnie nie wiem nic o wpisach notarialnych i to piwinnaś wyjaśnić bo uważam że to przesada. Chyba że energetyka ma tak złe dośiwiadczenia z właścicielami działek że np po burzy zerwane jest ileś kabli i całe miasteczka są odcięte od prądu a oni nie mogą naprawić bo ktoś nie chce ich wpuścić na swój teren i w majestacie prawa jest to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 31.08.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Odp. w gr wielkopolskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 31.08.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 A ja już dorzuciłam swoje 3 grosze na grupie wielkopolskiej. Wszystko tak jak mówią iga9 i Wciornastek. Dodam tylko, że koszty aktu notarialnego ponosi ENEA i opłatę za wpis do KW też oni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 31.08.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 iga9, K74, Wciornastek Pięknie dziękuję. K74Faktycznie, nie pomyślałem, że mogę zaśmiecać Twoje komentarze. Przepraszam.Chyba da się ewentualnie je przenieść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 31.08.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Ale ja nie mam nic przeciwko zaśmiecaniu . Jeżeli mogę jakoś pomóc, to śmiało możesz tutaj pisać. W końcu temat szafki prądowej był jakiś czas temu moim konikiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 01.09.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 cześć kacha! wow widze że ściany zaczęly rosnąć, kurcze troche mnie wyprzedziłaś... ja czekam teraz na materiał na nie pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 01.09.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2006 Tak to jest świerczu, jak jedni urlopują, to inni ciężko pracują . Żartuję oczywiście, bo wiem, że też miałeś urlop budowlany. Ściany rzeczywiście po lekkim fallstarcie, ostro do góry. Ale pogoda nas nie rozpieszcza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 04.09.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Kasiu to już chyba jest reguła na budowach, że z jednego człowiek się cieszy, a drugim martwi Jeśli podniesiecie budynek o 0,5 metra, to wypadałoby to samo zrobić z poddaszem, aby było proporcjonalne Ale aż 0,5 metra? Myślę, że najlepiej by było gdybyście poradzili się jakiegoś dobrego architekta. Mam nadzieję, że wszystko dobrze się ułoży, trzymam za Was kciuki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 04.09.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Jutro spotkanie z Architektem. Mamy kilka wersji zmian. Zdecydujemy się chyba na tę najmniej drastyczną. Ogólnie jestem dobrej myśli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 07.09.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2006 witam to ja ze swoją nową teżyzną hehehe no u ciebie co raz wyżej oby - u mnie chyba jurto się zacznie ytong już do mnie jedzie yuhuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 09.09.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2006 Ale ładnie się robi u Was A jak czysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 11.09.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Niezłą niespodziankę niespodziankę nam Panowie zrobili z tym pozamiataniem w salonie . Podobno, jak skończą budowę, to całą działkę nam posprzątają . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts