Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z Widokiem?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasiu,

jakiś czas mnie tu u Ciebie nie było, a tu proszę - DOM prawie gotowy :o :wink: :D . I skąś znam tą biel ścian... :roll: :lol:

Ekipa jak widzę dostarcza Ci nie mało emocji i wrażen 8) . Ale lepiej dwa razy burzyć to samo niż później patrzeć na krzywizny całymi latami.

A miarka baaaardzo Ci się przyda. Mierz nią wszystko co da się zmierzyć i sprawdzaj, sprawdzaj, sprawdzaj ! :wink:

POWODZENIA ! :D Pozdrówka ! :D

...DOM prawie gotowy :o :wink: :D ...
Adriano, "prawie" czyni wieeelką różnicę :wink: . Ciągle mam jednak nadzieję, że zdążymy z dachem przed zimą.

Kasiu,

wrzesień jak na razie sprzyja budowaniu, a i zima ma być ciepła i łagodna. Nie martw się więc, z pewnością zdążysz, bo przecież niedużo już pracy zostało, aby zadaszyć domek.

U mnie w zasadzie oprócz wieńca nie było ścian poddasza. Od razu przyszła więźba :wink: .

Zobaczysz, wszystko będzie planowo ! :D

Iga, ja to wcale taka twarda nie jestem, a nawet bardziej mientka niestety :( . Tylko jak mam jakieś wątpilwości, to pytam Kierownika Budowy, a On za mnie załatwia całą czarną robotę :wink: .

Adriano, rzeczywiście pogoda nam sprzyja :D . Kilka razy dziennie sprawdzam prognozę w necie i już się ludzie zaczynają śmiać, że mam syndrom rolnika przed żniwami :wink: .

ale poszło u ciebie.... szkoda tylko że budują a potem rozbierają lub burzą :roll: ale lepiej coś wywalić niż potem całe życie mieć krzywy słup :-?

a mnie sąsiedzi mówią że ojciec jest za dokłany.... tak se myśle - bardzo dobrze że jest dokładny!!!! bo niktóre klocki u nich wyszły właśniez braku ich dokładności.......

Wszystko, co wiem, o GWC, to z forum i internetu. Skarbnicą wiedzy na ten temat jest adam_mk. Jakiś czas temu męczyłam Go moimi naiwnymi pytaniami i wydaje mi się, że teraz uda mi się GWC żwirowe zbudować tymi rencami (przy pomocy Panów Ekipy oczywiście :wink: ). Wycena, którą dostałam od firmy specjalizującej się w systemach wentylacji mechanicznej opiewała na 50 tys. zł :o . Z wrażenia nie zapytałam, czy to już z VAT-em. Moje wyliczenia kosztów całego przedsięwzięcia są następujące:

1) żwir płukany ok. 2000 zł

2) geowłóknina ok. 350 zł

3) rury fi 250 ok. 2700 zł

4) koparka 70 zł

I jeszcze coś dla Panów Ekipy za robociznę. Mój GWC będzie miał wymiary 5x10x0,8 m. Jak zaczniemy go wreszcie budować (coraz bardziej wątpię, czy uda się w tym roku :roll: ), to na pewno zamieszczę dokładną relację i fotoreportaż w dzienniku :D .

A trochę teorii do poczytania można znaleźć np. tutaj:

http://www.rekuperatory.pl/gwc/gwc2.shtml

http://www.instalator.pl/Nwymienniki/

Nio, nio małżonek zagodniony do pracy na Forum :wink: Ale postępy sš na budowie. Te schodki ta precyzja :wink:

No i lokalny topinambur - to te żółte kwiatki. Fajne w wazonie trzeba zaparzyć końce bo inaczej więdnš. A po pierwszych przymrozkach radzę odkopać kwiatki i wycišgnšć przepyszne bulwy. Można ugotować jak ziemniaki w mundurkach sš lekko słodkawe. W ognisku lepsze niż ziemniaki.

Oj widzę, że u Was ciągle pod górkę. Rzeczywiście strop nie wygląda na najrówniejszy. Dziwiłam się, że az 3 tygodnie Wam go ukłądali, ale teraz widzę, że sporo tam różnych atrakcji macie, a i powierzchnia imponująca. Życzę Wam (i sobie przy okazji) rychłego zakończenia prac murowych. Oby z więźbą szło już ławiej.