Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z Widokiem?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też zaczęłam odkręcać po podpisaniu umowy i zapłaceniu zaliczki, bo wcześniej nie wiedziałam, że coś jest nie tak.

Dzięki Kasiu za wszystkie informacje. Wypilam właśnie kawkę i zabieram się za kolejny telefon do Enei. Ciekawe, co odpowiedzą. Iga - dam znać, jak tylko czegoś konkretnego się dowiem. Jesteśmy chyba na tym samym etapie. Kasa na koncie Enei, ja zadowolona, że już coś załatwione, a tu się okazuje, że zapłaciłam za dużo... Zobaczymy, czy da się to odkręcić.

Ja też zaczęłam odkręcać po podpisaniu umowy i zapłaceniu zaliczki, bo wcześniej nie wiedziałam, że coś jest nie tak.

No i po rozmowie. Dla Igi piszę od początku, bo juz się zagubiłam kto co wie. Sytuacja przedstawia się następująco: na działce mamy postawioną skrzynkę, którą zamontował poprzedni własciciel działki. Enea przysłała nam umowę przyłączeniową, kwalifikując nas do V grupy. Umowę podpisaliśmy, a kwotę 1912,72zł brutto zapłaciliśmy w całości. Faktura przyszła i żyliśmy sobie w spokoju, dopóki nie przeczytałam na tym forum, że w opłacie przyłączeniowej dla IV i V grupy mieści się koszt osławionej skrzynki. Oczywiście nigdzie w umowie nie ma takiego zapisu, jest tylko magiczne stwierdzenie, że została naliczona według obowiązującej "taryfy". No więc zadzwoniłam teraz do Enei, pytając, czy w tej opłacie mieści się zakup i montaż skrzynki, a Pan mi na to, że mam podać numer umowy, to sprawdzi dokładnie, bo są różne umowy :o No i co słyszę: "U Pani jest taka sytuacja, że wiemy, że skrzynka jest, więc dodatkowo płacić Pani nie będzie". Ja Mu na to, że "jak >dodatkowo<",? a On, że w tej opłacie, którą uiściliśmy nie ma kwoty za skrzynkę, ale przynajmniej kolejnej faktury nie dostaniemy. A z tego, co Kasia napisała, w sekretnych opisach magicznych Taryf jest zdanie o tym, że nasza umowa przyłączeniowa opłatę za skrzynkę zawiera. Kołowrotek... I jak Im teraz udowodnić, że skasowali nas za dużo? A może nie mam racji? Może Wy płaciliście więcej?

Marto, płaci się od ilości zamówionych kW. Jam mam 16, więc całkowity koszt przyłączenia (w tym skrzynka) 2090,4 netto, czyli 16x130,65 zł.

Tu masz linka do taryfy

http://www.klient.enea.pl/index.php?adm=&page_id=57

Paragraf 8 mówi o opłatach przyłączeniowych, a tabela 13 na str.48 zawiera stawki opłat. Poczytaj. Jeżeli źle Ci policzyli, to rzuć im numerami paragrafów. Jeżeli to nie pomoże, to napisz z prośbą o wyjaśnienie do URE.

I się nie denerwuj :wink: . Dziecko musi być zdrowe.

Acidtea dopiero teraz wstawiłam te tabelki z powierzchniami :oops: . Wyszło dużo.... :o . Znacznie więcej niż się spodziewałam, chociaż starałam się max hamować Pana Architekta. Gdybym mu zostawiła wolną rękę, to na pewno byłoby więcej niż 300 m2 :wink: .

PS. Twojego posta w dzienniku wyciął moderator, bo "komentarze wpisujemy w komentarzach, a dzienniki są dla autorów".

Marto, płaci się od ilości zamówionych kW. Jam mam 16, więc całkowity koszt przyłączenia (w tym skrzynka) 2090,4 netto, czyli 16x130,65 zł.

Tu masz linka do taryfy

http://www.klient.enea.pl/index.php?adm=&page_id=57

Paragraf 8 mówi o opłatach przyłączeniowych, a tabela 13 na str.48 zawiera stawki opłat. Poczytaj. Jeżeli źle Ci policzyli, to rzuć im numerami paragrafów. Jeżeli to nie pomoże, to napisz z prośbą o wyjaśnienie do URE.

I się nie denerwuj :wink: . Dziecko musi być zdrowe.

Oj, Kasiu... jak to się nie denerwować, kiedy na każdym kroku ktoś Cię w balona robi? Napisałam mai do Małżona, który wczoraj stwierdził, że wszędzie wietrzę dziejową teorię spisku i że nie może być chyba tak, że wszyscy chca nas oszukać. Oj... podejście do ludzi to Małżon ma zbyt ufne chyba... Ciekawe, co powie na wieści o Enei;) A do Ciebie Kasiu mam jeszcze pytanie, czy gdziekolwiek jest zapis o tym, ile kosztuje skrzynka? Bo skoro mam się kłócic o zwrot kosztów, to pzynajmniej muszę się powołac na jakąś konkretną kwotę, tylko gdzie ją znaleźć?

A co do wyliczeń, to masz rację, nasze wyglądają następująco:

No więc sprawdzam ilość kW zawartą w naszej umowie. Okazuje się, że jest 12kW, więc:

12kW x 130,65 zł = 1567,80 zł netto, co daje nasze 1912,72 brutto

Kalkuratoa użyć musiałam, bo matematyka to wspomnienie zbyt odległe, a nerwy powodują, że już sama "pod napięciem" siedzę. A Dzidzia upodobała sobie właśnie moje żebra i pozy przybieram akrobatyczne pisząc to wszystko;)

Poza tym skontaktowałam się z rekuperatory.pl. Czekam na ofertę.

Poza tym skontaktowałam się z rekuperatory.pl. Czekam na ofertę.

A to tak jak ja! Właśnie im wysłałam rzuty.

Nigdzie nie ma, ile kosztuje skrzynka. Ja dostałam od nich propozycję zapłaty 899 zł netto.

Zadaj im najpierw pytanie, ile kosztuje montaż skrzynki, a później napisz pismo z prośbą o zwrot nadpłaconej kwoty.

A to tak jak ja! Właśnie im wysłałam rzuty.

Piękne te Twoje rzuty, już pisałam, że najchętniej bym swój projekt zmieniła - a w dodatku teraz, kiedy jeszcze dodałaś powierzchnie pomieszczeń, zmieniać mi się chce to, co wcześniej wydawało się szczytem marzeń... No, ale... słowo się rzekło, pozwolenie na budowę jest, więc nie ma co żałować róż...

Tak się zajęłam sprawą skrzynki, że zupełnie zapomniałam, że muszę umowę sprzedaży z Eneą podpisać, bo mi dzisiaj termin mija :oops: Muszę zadzwonić do Pana, który rzekomo zajmuje się naszą sprawą, bo niestety nikt nie potrafi mi powiedzieć, co trzeba dołączyć do wniosku o taką umowę... Przeczytałam raz jeszcze Twój dziennik pod kątem umowy sprzedaży, ale jakoś doczytać nie mogę, czy wniosek o nią pisałaś? Podobno trzeba do niego dołączyć jakiś dokument podpieczetowany "przez kogoś z uprawnieniami, to na działce wszystko sprawdził" - może wiesz, o co chodzi?

Marta S.

u mnie to ja jestem podejrzliwy, zaś żona bardziej ufna. Niektórzy dostają pokrzywki, jak znów o coś pytam :wink:

Najważniejsze, że jedno z tandemu dba o to, by nas nie oszukano. To chyba nawet najzdrowsze rozwiązanie - dwoje podejrzliwych to chyba klucz do tego, by zamknąć się w wynajmowanych czterech ścianach i zrezygnować z budowy. "Złoty środek" jest lekarstwem - jak mawiał starożytny mędrzec.

K74

Powierzchni wyszło sporo. Ale tak na 1szy rzut oka, bez wgłębiania się w ustawność pomieszczeń, to myślę, że wszystkie pomieszczenia mają odpowiednią powierzchnię (moim zdaniem). Takie wielkości byłyby i dla nas odpowiednie, chyba.

Natomiast, jeśli przyjmę wszechobecne tu założenie, że za 1m2 trzeba liczyć od 2000,00 PLN netto na gotowo, to tyle metrów byłoby dla nas za drogo.

Co do wpisu w dzienniku. Pomyliłem w pośpiechu komentarze z dziennikiem. Natomiast ten post sam skasowałem a nie moderator. Sam się zdziwiłem, że mogłem

Co do przebojów z ENEA, może lada miesiąc i mnie to czeka.

Co do łączy to mnie martwi Aquanet. Zobowiązałem się w umowie przedwstępnej, że wykonam kawał rurociągu. Na tej podstawie dostałem wz. Na szczęście umowa nie ma klauzuli wykonalności. Mam nadzieję, że uda mi się od nich otrzymać warunki podłączenia i że bez problemu dostanę pozwolenie na budowę.

Na szczeście zawiązał się komitet, który nawet już dostał kasę z miasta i do jesieni może wykonają 2/3 tej długości.

Jak nie, to może i będę musiał wystąpić o nowe wz ze studnią kopaną :-?

Nas jednak czas tak nie goni. Myślę za 2-3 lata zacząć budowę.

Marta, o umowie sprzedaży nic nie wiem, bo to dopiero przede mną.

.

Kasia, a jaką masz datę zapłaty za umowę przyłączeniową? Bo ja własnie w niej wyczytałam, że w ciągu 30 dni musimy podpisać kolejną umowę - własnie tę o sprzedaży. Pilnuj terminu, żebyś się nie zorientowała za późno, tak jak ja. Poza tym - czy Ty się orientujesz, co właściwie musimy przygotować do wniosku? Bo okazuje się, że nie wystarczy napisać, że zwracasz się z urzejmą prośbą o sprzedaż energii, ale trzeba dołączyć kilka papierków po uprzednim przygotowaniu mejsca przyłączenia :-?

Marta, o umowie sprzedaży nic nie wiem, bo to dopiero przede mną..

Witaj, Kasiu. Dzięki za wszystkie informacje. Bardzo pomogły - szczególnie ostatnia wyslana na priv.

Czy dostałaś już odpowiedź od rekuperatorów? Mam nadzieję, że nie będą tworzyli oferty tygodniami, bo zapowiadali, że zajmuje im to zaledwie kilka dni... Póki co minął weekend, więc może odpowiedź od nich wkrótce nadejdzie.

Rekuperatory się jeszcze nie odezwały. Też mam nadzieję, że się sprężą, bo to już ostatni moment, żeby ewentualnie jakieś drobne zmiany w projekcie zrobić.

Rekuperatory nadal milczą:-( Czy do Ciebie też nie doszła jeszcze żadna oferta? Mówili, że potrzebują 2-3 dni, a tymczasem mija tydzień od mojej rozmowy z Nimi... :evil: