Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z Widokiem?

Recommended Posts

Renka, u Ciebie "tyż piknie" :D . Właśnie wczoraj do Ciebie zaglądałam. Telepatia jakaś :D :wink: .

Możesz mi powiedzieć jak daleko masz od wykusza do płotu? Niestety sąsiad nam się "pod oknem" buduje i nie wiem, czy nie zacieni nam zbytnio jadalni. U Ciebie ta zieleń przez okno wygląda uroczo w wcale nie przytłacza.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję :D powolutku coś robimy, tylko tyle jeszcze do zrobienia :roll: ... Ściana z wykuszem oddalona jest od granicy działki 8,5 m, więc wykusz jest w odległości 6 m. Na szczęście za płotem jest zielono i w zieleni kryje się tylko domek letniskowy. Czy sąsiad nie zacieni Twojej jadalni pewnie zależy od tego jak wysoko się wybuduje oraz od stron świata... Życzę, aby wszystko poszło po waszej myśli...

Korzystając z okazji zapytam jakiej firmy macie kompostowniki, bo wyglądają dużo porządniej, od tych które oglądałam na allegro.

• 2 weeks później...
WaWo1, to zaczy, że mąż okazał się zbyteczny :wink: :lol: :lol: .

W sprawie tego klinkieru: rzeczywiście gdybyś chciała przyklejać cegły, to byłyby zbyt ciężkie. W takich sytuacjach buduje się mur trójwarstwowy (czyli warstwa bloczków, ocieplenie i cegła klinkierowa). W tym przypadku trzeba jednak przewidzieć odpowiednio szerszy fundament, żeby ta trzecia warstwa (cegła klinkierowa) też się na nim oparła. My zdecydowaliśmy się na zrobienie oblicówki z płytek klinkierowych ciętych z cegły. Powód był zasadniczo jeden: naszej ekipie budowlanej nie powierzyłabym wykonania muru trójwarstwowego :evil: :( . Z takiej cegły jak wybraliśmy (Barrosa Engels) można wyciąć 2 płytki o grubości 2-3 cm. I te płytki były klejone do styropianu (po uprzednim zagruntowaniu). Pierwszy raz od Ciebie usłyszałam, że może być problem z ciężarem :-? . Przecież ludzie wykańczają sobie elewacje okładziną kamienną (to dopiero jest ciężkie :o ). Jeżeli użylecie odpowiedniego (elastycznego!) kleju, to nie powinno być problemów. No i taką cegłę (a raczej wyciętą z niej płytkę) dobrze by było przed przyklejeniem do ściany, namoczyć. Po przyklejeniu (ale przed fugowaniem) całość została jeszcze zaimpregnowana środkiem hydrofobowym.

Można oczywiście użyć "zwykłych" płytek klinkierowych, ale one wyglądają trochę sztucznie (my chcieliśmy uzyskać efekt przypominający starą cegłę).

Jeżeli będziesz miała więcej pytań, to śmiało :D . Teraz już wiesz, jak :wink: .

Właśnie wczoraj wróciłam z urlopu i doszukałam się tych wspaniałych informacji za które bardzo dziękuję :) Po rozmowie z właścicielem cegielni zrezygnowaliśmy z klejenia płytek ceglanych a na całą cegłę nie mieliśmy fundamentu. Ale widzę, że jest nadzieja. Widzę na zdjęciach, że nic nie odpada :o My też nie chcieliśmy płytek klinkierowych z tego samego powodu co Wy, w dodatku parapety mamy z cegły ręcznie formowanej i to nie byłoby ok. Więc już przystępuję do obliczania potrzebnej ilości :lol: A przy okazji: Twój dziennik budowy był dla mnie jak fajna książka. Pozdrawiam

• 5 months później...
  • 11 months później...

Najserdeczniejsze życzenia zdrowych, pogodnych, rodzinnych i leniwych Świąt Bożego Narodzenia.

Spełnienia najskrytszych marzeń i nieustającej bliskości życzliwych ludzi.

http://charlesryderblog.files.wordpress.com/2009/12/christmas-tree2.jpg