Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z Widokiem?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Kasiu, zobaczyłam wreszcie Twój domek. Bardzo mi się podoba !!! Układ parteru nawet podobny jest do mojego. Nie wiem czy przeoczyłam, ale jeśli możesz zdradzić : ile kosztował Cię projekt ?

Ciekawa jestem co stoi na przeszkodzie, aby już zacząć budować ten śliczny domek ? Na jakie papiery jeszcze czekacie ?

Znaleźć ekipę o tej porze, w samym środku sezonu budowlanego jest niezmiernie trudno. Te dobre z reguły mają już pozajmowane terminy. Chyba, że któryś z inwestorów zrezygnuje... :roll:

Ja miałam w sumie tylko dwie brygady do wyboru. Wybrałam tą , która miała takiego kierownika budowy, który od razu zrobił na mnie dobre wrażenie.

Życzę szybkiego rozpoczęcia i znalezienia najlepszej ekipy !

Pozdrowionka ! :D

Dziękuję za słowa uznania dla domku :D . Trochę duży nam wyszedł, więc i projekt kosztował więcej niż pierwotnie zakładaliśmy. Ostatecznie będzie to prawie 6 tys. :( . Już na tym etapie mam odchylenie od planu finansowego. Strach pomyśleć, co będzie dalej :o . Najważniejsze jednak, że w końcu jest projekt i stosowny urząd może sobie myśleć, czy zmienić nam pozwolenie na budowę.

Ciągle walczę z wodą i prądem. Koszmar!!! :evil: . Niby wszystko w ulicy, ale tempo działania wiadomych dostarczycieli mediów jest powalające.

Kasiu, już tak niestety jest, że rzadko mieścimy się w planowanych wydatkach. Oczywiście trzeba trzymać się planu i nie wydawać więcej niż to konieczne, ale ... nie zawsze jest to możliwe.

Twój projekt indywidalny jest bardzo ładny i taki jaki chciałaś, ze wszystkimi potrzebnymi pomieszczeniami. Będzie z pewnością bardzo wygodny i funkcjonalny. Uważam, że cena nie jest wygórowana.

Myśmy też byli zainteresowani projektem indywidualnym, ale z racji na czas, który gonił i cenę, jaką nam zaproponowało Biuro Projektowe (od 7 tys. wzwyż :o ) zrezygnowaliśmy.

Sprawy przyłączy to tak jak mówisz - koszmar :evil: . Też tego bardzo się bałam dlatego kupiłam działkę już uzbrojoną. Ale i w moim przypadku nie obyło się bez nerwów.

Niestety - my odbiorcy mediów - skazani jesteśmy na dobrą wolę monopolistów, która jest rzadkością. Oni dokładnie wiedzą, że nam bardzo zależy i chyba celowo wszystko przedłużają :evil:

Trzymam kciuki, aby Twoja walka była zwycięska !!! :D

No zabierajcie sie za szukanie ekipy. Niestety nie moge ci pomoc, bo ci ktorych moglabym polecic sa zajecie do samego konca roku... Ale popytam- pomysle -i jak cos znajde to ci podesle.

Znowu sobie obejrzalam twoje rzuty i bardzo mi sie podobaja :) zazdrosze ci takiego projektu i zadaszonego tarasu w bryle domu. :D Bedzie piekny!:D

Po spotkaniu z Panem Projektantem przyłącza energetycznego, wiemy, gdzie będzie stała szafka prądowa. I wiemy również (ale to już nie za sprawą Pana Projektanta), że szafkę tę zrobi nam ZE w ramach opłaty przyłączeniowej, bez dodatkowych kosztów, jak sugerowali pierwotnie. W tym miejscu wielkie dzięki dla andy999, który zasiał w mej głowie ziarenko niepewności w kwestii opłaty za szafkę, i dzięki któremu zaoszczędzony został pierwszy 1000 zł na naszej budowie :D . Może to nieduża oszczędność, ale na dobry początek.

Czyżby za szafkę i przyłączenie prądu do niej płacił zakład energetyczny?

Pytam, bo jesteśmy na etapie załatwiania takiego przyłącza i powiedziano mężowi, że to my pokrywamy koszty.

My też mamy prąd przy ulicy- właściwie przy działce sąsiada stoi słup energetyczny.

Bardzo proszę o odpowiedź.

Iga9- jeszcze raz pięknie dziękuję za słowa uznania dla domku :) . Już bym go chciała podziwiać w realu.

Jeżeli uda Ci się podesłać jakieś namiary na ekipę, to też będę bardzo dźwięczna.

tabaluga1 - mnie w sprawie szafki prądowej zainspirował ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1047872#1047872

Ale nie jest łatwo :evil: . Pomimo wyraźnych zapisów w taryfie i jednoznacznych interpretacji URE, nasz zakład energetyczny miga się jak może :evil: . Trzeba być twardym, bo oni pewnie liczą na to, że klient odpuści i o głupie 1000 zł nie będzie się chandryczył.

Spodziewałam się oczywiście, że dom nie będzie najtańszy w budowie, ale całkowity kosztorys jest przesadzony o 100%. Porównałam koszty budowy forumowiczów, których domy są zbliżone wielkością do naszego. Ekipa niby solidna i polecana.

Najpierw się uśmiałam, a teraz się złoszczę :evil: . Żal mi czasu, który poświęciłam na spotkania z nimi i oczekiwanie na ofertę.

Na szczęście nie są jedyni na rynku.

witam

dostałam linka do Waszego dziennika od Macieja. naprawdę śliczny projekt zaczynam Wam go zazdrościć może jednak zmienią projektanta :wink:

ponieważ zainspirowałaś mnie do walki z Eneą o nieponoszenie kosztów skrzynki, czy możesz podać mi wzór pisma do URE? nie mam juz siły przebijac się przez strony internetowe mój email [email protected] ,

mam już namiary na ekipę budowlaną z Rokietnicy ale zapomniałam je zabrać - jutro je prześlę.

pozdrawiam

Beata

awaj- dopiero dziś włączyłam komputer (dzieci chore i nie dają odpocząć). Bardzo miło, że do nas zaglądasz :D . Nasz Pan Architekt ostatecznie okazał się nienajgorszy. Projektowanie zajęło znacznie więcej czasu niż się spodziewałam, ale ostatnio bardzo przyspieszył i już mamy wszystko gotowe. Zastosował się też do wszystkich moich sugestii (nie pozwoliłam mu się niestety wyżyć artystycznie). W razie czego służę namiarami.

Pismo do URE zaraz wyślę.

A telefon do ekipy budowlanej będzie mi bardzo miło dostać, bo właśnie robimy casting.

witam tey (nie lubie tego zwortu) :wink:

z dziennika budowy wynika że jestescie na tym samym etapie co my.... czyli pozwolenie jest, przyłaczy nie ma... i co dalej? ciekaw jestem jak tam posuwacie sie z załatwianiem.... ciekaw jestem tez w jakiej okolicy się budujecie....

pozdrawiam serdecznie

ziomek z poznania (...jeszcze) :D[/i]

świercz- witam. Ja nie jestem z tey-ów. Poznanianka ze mnie napływowa :wink: .

Wodę pewnie wkrótce będziemy mieli, bo projekt się uzgadnia. Prąd będzie pewnie z agregatu, ale mam nadzieję, że jesienią podłączą, bo już coś się dzieje w tej sprawie.

A budować będziemy w poznańskiej części Kiekrza.

Powodzenia życzę :D .