Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domu z Widokiem?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

świercz- tak mnie te komplementa skołowały, że zapomniałam o czym to ja chciałam... :oops: Acha - domek jest spory, chociaż planowałam, że będzie trochę mniejszy. Niestety nasz program minimum nie zmieścił się na mniejszej powierzchni. A nad układem pomieszczeń pracowałam dość długo. Biedny Pan Architekt musiał ściany przesuwać nawet o 5 cm, jak coś mi nie pasowało. Może dlatego tak ostatnio przyspieszył, żeby mieć mnie już z głowy? Ale z drugiej strony w umowie z Nim mamy nadzór autorski, więc tak szybko się ode mnie nie uwolni :wink: .

GRATULACJE!!! Pozwolenie wielka recz - jak cieszy! CIESZ SIE! :D :D :D

Jak chcecie w tym roku zrobic do dachu to spokojnie - calosc prac to max 3 miesiace, ale i we 2 bedzie gotowe (bez poslizgow :wink: ).

bedzie dobrze - a nawet lepiej niz dobrze. zacznij po prostu zbierac wyceny i wybierac konkretne materialy :)

Będę wpadać na Wasze strony.

Zapraszam :D . Chociaż nie obiecuję zbyt wartkiej akcji, ani (mam nadzieję) scen mrożących krew w żyłach. Myślę jednak, że na pewno będzie happy end :wink: .

Nie myśleliście nad ekipą murarzy z rodzinnych stron? Powinno być taniej, chociaż trzeba skalkulować być może nocleg.

Dzieci przeziębione? U nas ze składu 4, 3 chorych. Albo przewiało, albo jakieś paskudztwo w powietrzu.

Poszukiwania ekipy idą w dobrym kierunku :D .

A w powietrzu, to zdecydowanie paskudztwo, bo oprócz dzieci dopadło Męża i Teściową. Jedynie ja się jeszcze trzymam (wyjątkowo tym razem).

• 2 weeks później...
Gratulacje.

Pozwolenie na budowę już macie czy nie? Bo nie pamiętam.

Macie. I już nawet prawomocne :D .

Iga- ekipa sympatyczna, kierownik sympatyczny. Teraz już wszystko bedę załatwiała zgodnie z kobiecą intuicją, i jeżeli kogoś nie polubię od pierwszego wejrzenia, to nie zrobi ze mną interesu.

Wycena naszego domu w stanie surowym otwartym (bez dachu, ścian działowych i schodów) to ok. 25 tys. Dokładnie nie powiem, bo niektóre prace są wyceniane za m2.

Kierownik polecony przez kolegę. Na jego budowie sprawdził się doskonale - potrafi doradzić, wprowadzić zmiany dbające o kieszeń inwestora. Ale i tu z dokładnym podaniem ceny usługi mam kłopot, bo nie płacimy ryczałtowo, tylko od ilości wizyt (20 zł za godzinę).

A na szkolenie z asertywności u Ciebie się piszę. Jak myślisz zdążę jeszcze opanować tę sztukę przed zdjęciem humusu?

[Kierownik polecony przez kolegę. Na jego budowie sprawdził się doskonale - potrafi doradzić, wprowadzić zmiany dbające o kieszeń inwestora. Ale i tu z dokładnym podaniem ceny usługi mam kłopot, bo nie płacimy ryczałtowo, tylko od ilości wizyt (20 zł za godzinę).

A na szkolenie z asertywności u Ciebie się piszę. Jak myślisz zdążę jeszcze opanować tę sztukę przed zdjęciem humusu?

Kierowik mysle, ze za bardzo dobra cene - jak sprawdzony to tylko sie cieszyć.

Co do szkolenia - jakos sie zaradzi :wink: Ech - mialam kiedys na video swietne filmy do takich szkolen do asertywnosci, przygotowane przez profesjonalnych psychologow, ale sie rozeszly :( Zaluje, ze byle ze starych czasow i nie mam ich w kompie - to bym ci podeslala :D

Co do kobiecej intuicji - wszystko sie zgadza :wink: Tez tam mysle. I mam wielki klopot z instalatorem, ktorego nie polubilam a maz z tesciem chca go brac :wink:

Iga, jak bardzo nie chcesz tego instalatora, to się uprzyj, że "nie, bo nie".

Jeżeli się Twoi mężczyźni z takim argumentem nie zgodzą, to popłacz trochę, obraź się, trochę się nie odzywaj... :wink: . Na męża powinno zadziałać, teścia może byc gorzej przekonać :-? .

A z drugiej strony, jeżeli tego instalatora jednak zatrudnicie, a on coś, nie daj Boże, spsuje, to zawsze będziesz chłopom mogła powiedzieć: "a nie mówiłam". To daje ogromną satysfakcję :wink: . Pod warunkiem, że usterkę można tanio usunąć :cry: .

Kasiu, skoro wybrany już jest kierownik i ekipa, a do tego kobieca intuicja podpowiada Ci, że z tymi ludźmi wybudujesz swój wymarzony domek to ... ZACZYNAJ !!! :D

Decyzje są podjęte więc teraz tylko kciuki za Waszą budowę trzeba trzymać ! :D . Co oczywiście już teraz czynię :D

Pozdrówka ! :p

Kasiu, ja również dolączam do grona obserwujących i dopingujących. Bardzo podoba mi sie Twój dziennik. I jeszcze takie pytanie z gatunku tych: "jestem tu nowa" czy masz jakiś wstępny kosztorys ile może wynięśc budowa takiego domku? Bank zdaje sie wymaga takich rzeczy.

Pozdrawiam i czekam na kolejne wpisy. :lol:

ravik3- Witam, witam i dziękuję za słowa uznania :D . Lubimy jak nas chwalą :oops: .

Wstępny koszt wybudowania naszego domku ustaliłam przyjmując 2000 zł za metr kw. powierzchni użytkowej. Powierzchnia użytkowa to jedyna ze wszystkich powierzchni domu, które odróżniam (dzięki świerczowi :wink: ).

Przykładowe kosztorysy, takie jakich wymaga bank kredytujący możesz znaleźć w dziale forum "Dokumenty własne". Kilka razy korzystałam z różnych wzorów podawanych przez forumowiczów- bardzo pomocne :) .