Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POROTHERM 44 i zima

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jesli to takie zabawne to napisz jak ty to widzisz a nie wcinasz sie nic nie wnoszac a te informacje pochodza z opracowan ZFC ITB wiec jesli sie na nich nie wzorowac to na kim?

Już wiem w czym błąd :wink: chodziło Ci o pustki wewnętrzne :) a tak wtedy to powietrze stanowi izolator - może moja wina ,że źle zinterpretowałem słowa :wink: - zmyli mnie tez ,ze napisałeś ,iz zwykłą zaprawą zapchamy kanały - a ciepłą to zapchac już nie można? Taka wada poro ,że połyka sporo zaprawy :wink:

Czyli - jeszcze raz: jaka zaprawa nie zalepia kanałów powietrznych na styku pustaków? Może klej - ale ja już swojej zwykłej zaprawy nie zmienię :cry: i "oddychanie" diabli wzięli ;) . To może jakiś inny argument - dlaczego mam użyć wełny na taką nie do końca zgodą z założeniami systemu ścianę? W czym sie izolacja z wełny będzie różniła od 15 cm styropianu? Droższe to będzie na pewno, a ja chcę wiedzieć, dlaczego te pieniądze mam ewentualnie wydać...

Szczerze mówiąc nie słyszałam, żeby ktokolwiek robił ścianę z pth na klej :roll:

http://www.wienerberger.pl/images/db/srref/1125679485330.jpg

Zdjęcie ze strony Wienerbergera - ich zaprawa - też pory zaklejone ;)

Zaprawa wyglada dokładnie jak moja "zwykła"

W Wienerbergerze wogóle nie sprzedają kleju. Przyznam, że mnie to zaintrygowało ;)

Ludzie !!

nie nakręcajcie spirali absurdu odnośnie ocieplania.

ja mam porotherm 38 PW i nie myśle o ocieplaniu !!

troche zaprawy musi wejść do pustaka ( można kłaść zaprawe dwoma pasami węższymi zamiast jednym szerokim), bo inaczej zbyt mała powierzchnia wiazania ściany. Klej mógłby być za słaby ( mała powierzchnia klejenia). Tynk zewn i wewn uszczelnia wszystkie szpary.

JESLI CHODZI O MUROWANIe porothermu to zaleca sie POROTHERM TM-termoizolacyjna zaprawa murarska-ten klej tez znajde ale ne dzis bo moja zonka zabrala moje madrosci do domu(moja teorie w sztapelku :wink: )

babo budowniczy a jaka to bula zaprawa? i jak gruby masz mur bo jak 50 cm to bez docieplenia jesli jest dobra zaprawa. wsp.0,29 wystarczy a ztym styropianem to 15 cm daje juz tak wysoki poziom izolacji ze nie ma znaczenia z czego bedzie sciana(pomijajac stal) wiec sie nie przejmuj

tak jak wczesniej pisalem to zalozenia systemy sa takie a nie inne.

jesli chodzi o welne to przy zastosowani POROTHRM TO -tynk;powinna dzialac tak ze odprowadza wilgoc z muru i wnetrza dom a nie dopuscza jednoczesnie to reakcji...-to glowna roznixca pomiedzy styropianem a wlenka.

JESLI CHODZI O MUROWANIe porothermu to zaleca sie POROTHERM TM-termoizolacyjna zaprawa murarska-ten klej tez znajde ale ne dzis bo moja zonka zabrala moje madrosci do domu(moja teorie w sztapelku :wink: )

babo budowniczy a jaka to bula zaprawa? i jak gruby masz mur bo jak 50 cm to bez docieplenia jesli jest dobra zaprawa. wsp.0,29 wystarczy a ztym styropianem to 15 cm daje juz tak wysoki poziom izolacji ze nie ma znaczenia z czego bedzie sciana(pomijajac stal) wiec sie nie przejmuj

tak jak wczesniej pisalem to zalozenia systemy sa takie a nie inne.

jesli chodzi o welne to przy zastosowani POROTHRM TO -tynk;powinna dzialac tak ze odprowadza wilgoc z muru i wnetrza dom a nie dopuscza jednoczesnie to reakcji...-to glowna roznixca pomiedzy styropianem a wlenka.

Spoko - ja mam ścianę dwuwarstwową (PTH 25, miały być maxy, ale z przyczyn jakościowych się z nimi pożegnałam) + właśnie 15 cm styropianu, także nie robię jakiejś "nawiedzonej" ciepłej twierdzy ;) Do tego wątku trafiłam, bo mam znajomego, który postawił ścianę z pth 44, a później ocieplił ja 15 cm styropianu, toteż "sprzedałam" historię ;). Tylko koszt ściany mojej i jego są zdziebko inne ;)

bodzio a jaki masz duzy dom i ile kosztuje cie energia cieplna na sezon grzewczy?

pytam bo twoj porotherm ma wsp. tylko 0,35 wiec nie najlepiej...

dom mam duży , jeszcze nie mieszkam , a w teoretyczne wyliczenia energii nie wierze. O ...0,06 wspólczynnika nie bede sie zabijał :wink: :D

do ROLANDA

farba lateksowa ma mniejsza gestosc ni akryl wiec albo czegos nie wiem albo sie nabijasz...tylko dlaczego przeciez nie o to tu chodzi

widzisz BABO znowu wychodzi u ciebie stawianie na prostote-cieszy mnie to :wink: a twoj znajomy byc moze przeinwestowal sciane ale zeby to wiedziec nalezaloby postawic dwa domy -jeden taki drugi taki.TO tak jak w produkcjikoszt na jednostke wzrasta z powodu zwiekszania ilosci produkcji a zysk jednostkowy maleje

bodzio to na czym sie opierasz na wlasnych przemysleniach? mysle ze wszyscy tu daza do pewnego ekonomicznie rozsadnego ograniczenia zuzycia energiim apisanie ze sie nie bedziesz zabijal nic nie wnosi,.nie wiesz nawet jak to z tym grzaniem u ciebie wypadnie.

do ROLANDA

farba lateksowa ma mniejsza gestosc ni akryl wiec albo czegos nie wiem albo sie nabijasz...tylko dlaczego przeciez nie o to tu chodzi

widzisz BABO znowu wychodzi u ciebie stawianie na prostote-cieszy mnie to :wink: a twoj znajomy byc moze przeinwestowal sciane ale zeby to wiedziec nalezaloby postawic dwa domy -jeden taki drugi taki.TO tak jak w produkcjikoszt na jednostke wzrasta z powodu zwiekszania ilosci produkcji a zysk jednostkowy maleje

bodzio to na czym sie opierasz na wlasnych przemysleniach? mysle ze wszyscy tu daza do pewnego ekonomicznie rozsadnego ograniczenia zuzycia energiim apisanie ze sie nie bedziesz zabijal nic nie wnosi,.nie wiesz nawet jak to z tym grzaniem u ciebie wypadnie.

znajomy dołożył, bo zobaczył JAK ta ściana "jednowarstwowa" została postawiona ;) Dokładny opis powyżej

ROLAND odsylam cie do opracowan porownujacych BK + STYRO i PTH +WELNE

to o czym pisalem to czesc wentylacji budynku

sa tez takie kurtki firmy WOLF mysluisz ze w gorach zima lepiej sie rozpiac czy miec kurtke ktora powoduje ze sie nie spocisz a jednoczesnie nioe jest ci zimno?

BABO gdzie ten opis bo juz sie mi oczy przymykaja dobrze ze juz zamykam interes.. 8)