Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POROTHERM 44 i zima

Recommended Posts

tak sie sklada ze technologia EKO TERM to BK+ZAPRAWA CIEPLOCHRONNA a do ytonga podstawa jest klej tak jak do porothermu

zaprawa cieplochronna ewentualnie do ytonga. napisz wreszcie cos co jest czyms poparte a nie po to aby miec ostatni POST...

Mistrzu mało mnie obchiodzi pierwszy czy ostani post - interesujące za to jest ,iż wienerberger noe oferuje kleju tylko zaprawy......

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ROLAND odsylam cie do opracowan porownujacych BK + STYRO i PTH +WELNE

to o czym pisalem to czesc wentylacji budynku

sa tez takie kurtki firmy WOLF mysluisz ze w gorach zima lepiej sie rozpiac czy miec kurtke ktora powoduje ze sie nie spocisz a jednoczesnie nioe jest ci zimno?

BABO gdzie ten opis bo juz sie mi oczy przymykaja dobrze ze juz zamykam interes.. 8)

Dyfuzja pary przez ściany to całe ~ 3 % - zaiste ogromna moc jest tego "oddychania" normalnie jak po halsie.

ROLAND odsylam cie do opracowan porownujacych BK + STYRO i PTH +WELNE

to o czym pisalem to czesc wentylacji budynku

sa tez takie kurtki firmy WOLF mysluisz ze w gorach zima lepiej sie rozpiac czy miec kurtke ktora powoduje ze sie nie spocisz a jednoczesnie nioe jest ci zimno?

BABO gdzie ten opis bo juz sie mi oczy przymykaja dobrze ze juz zamykam interes.. 8)

Rozumiem że w kurtce firmy WOLF masz także zainstalowaną wentylację mechaniczną lub grawitacyjną ...

Rozumiem także że dasz mi linka do opracowań które wspominasz ...

Pierwsze słyszę, żeby ktoś powiedział że oddychające ściany to część wentylacji budynku :roll:

ok jak chcesz ja grzebie w tematach a wy tylko wychodzicie z krytyka a prowadzic cie nie bede pare prac z TAMZE i innymi juz napisalem i nie bede dla was tworzyl bibliografi tylko dlatego ze nie podoba wam sie ze chce dowodow na wasze wstawki (zreszta w niemilym stylu) a kurtka...sam sobie sprawdz czy ma went grawitacyjna

a linka nie mam bo to nie z netu

glupio tak sie przepychac mam wrazenie ze to forum jest na bazie teoretykow,ktorzy nawet o tej teorii nie maja pojecia.

ja tu siedze zeby skorygowac poglady a nie sie zazerac... :(

TANKS BABO i do... napisania :wink:

ok jak chcesz ja grzebie w tematach a wy tylko wychodzicie z krytyka a prowadzic cie nie bede pare prac z TAMZE i innymi juz napisalem i nie bede dla was tworzyl bibliografi tylko dlatego ze nie podoba wam sie ze chce dowodow na wasze wstawki (zreszta w niemilym stylu) a kurtka...sam sobie sprawdz czy ma went grawitacyjna

glupio tak sie przepychac mam wrazenie ze to forum jest na bazie teoretykow,ktorzy nawet o tej teorii nie maja pojecia.

Tylko niestety forsujesz błędne teorie z wielkim jeszcze oburzeniem. Nie ma porothermu na klej i nie ma oddychania ścian - reklamowy frazes chyba,że te ~3% nazywasz "oddychaniem" - ja bym to nazwał raczej agonalnym charczeniem.

TANKS BABO i do... napisania :wink:

Ja w niemiłym stylu ? :o no wiesz ... i linka nie masz ... :(

A tak na poważnie ... to sorry ale nie chce żeby ktoś korygował poglądy WŁAŚCIWE na WYDUMANE :roll:

Ja w przeciwieństwie do ciebie troszkę poszukałem ...

o tutaj np ciekawy artykuł ...

Wnioski są takie :

Strumień pary wodnej przepływający przez ściany zewnętrzne z cegły pełnej typowego mieszkania stanowi od 0,5 do niespełna 3% całego strumienia pary wodnej usuwanej z mieszkania - to nieznaczne zróżnicowanie zależy od sprawności wentylacji (głównie) i emisji wilgoci w pomieszczeniu, a w mniejszym stopniu od rodzaju izolacji termicznej ścian oraz zawartości pary wodnej w powietrzu zewnętrznym.

Typowe ściany zewnętrzne nie są zatem w stanie nawet częściowo zastąpić wentylacji w funkcji usuwania pary wodnej z pomieszczeń, gdyż zyski eksploatacyjne pary wodnej są wielokrotnie większe od tej jej ilości, która w warunkach rzeczywistych może przepłynąć dyfuzyjnie przez ściany zewnętrzne mieszkania, nawet gdyby zrezygnować z ocieplania ich styropianem dla nie zwiększania ich oporu dyfuzyjnego.

Nie znajduje zatem uzasadnienia podejmowanie specjalnych zabiegów, prowadzących do zapewnienia ścianom zewnętrznym jak największej paroprzepuszczalności, a zwłaszcza "zrzucanie winy" za nadmierną wilgotność w pomieszczeniach na ściany zewnętrzne, jako "nie oddychające", na przykład w wyniku ocieplenia ich styropianem. W szczególności wyniki obliczeń nie upoważniają do formułowania specjalnych zaleceń do projektowania lub termomodernizacji budynków mieszkalnych - ukierunkowanych na zapewnienie minimalnego oporu dyfuzyjnego warstw ściany zewnętrznej i/lub ocieplenia.

Jeszcze ciekawszy jest dalszy ciąg tego artykułu ponieważ firma Rockwool

się chyba wkurzyła na takie wnioski i zleciła tym samym autorom inne badania oparte już na ich założeniach ( np że na stropie nie ma folii paroizolacyjnej :roll: ) i inne takie ciekawe ...

Ten artykuł jest tutaj a wnioski są takie :

zestawienia wyników obliczeń zawartego w tablicy 1 wynika, że udział przegród

zewnętrznych w usuwaniu pary wodnej jest odwrotnie proporcjonalny do oporu

dyfuzyjnego przegrody, a ponadto zwiększa się wtedy, gdy maleje wydajność wentylacji. Na

wielkość tego udziału nie ma znaczącego wpływu temperatura powietrza zewnętrznego.

Z zestawienia wyników obliczeń zawartego w tablicy 2 wynika, że wzrost emisji pary wodnej tylko w

minimalnym stopniu wpływa na zwiększenie udziału przegród zewnętrznych w usuwaniu pary wodnej z

budynku. Ekstremalnie, przy ociepleniu z wełny mineralnej i zwiększeniu emisji pary wodnej ze 150 do

700 g/h udział ten zwiększa się o 0,3 % dla ścian i o 2,4 % dla dachu. Przy ociepleniu styropianem

wzrost ten jest jeszcze mniejszy.

Z zestawienia wyników obliczeń zawartego w tablicy 3 wynika, że wydajność wentylacji

wpływa w zasadniczej mierze na udział przegród zewnętrznych w usuwaniu pary wodnej z

budynku. Dotyczy to zwłaszcza przegród ocieplonych wełną mineralną, których udział

zmienia się od 68 % (w tym 59 % przez dach) przy złej wentylacji (0,15 h-1) do 9 % przy wentylacji bardzo dobrej (1,2 h-1). W przypadku przegród ocieplonych styropianem różnice te są

mniejsze i wynoszą odpowiednio 14 i 1,6 %.

Należy podkreślić, że względnie duży odpływ pary wodnej przez dach był konsekwencją bardzo małego oporu dyfuzyjnego dachu w sytuacji, gdy nie przewidziano stosowania izolacji paroszczelnej i

przeciwwiatrowej.

...................

(...)* - Założenia własne Zakładu Fizyki Cieplnej i dodatkowe obliczenia , dotyczące rozwiązań przegród z izolacją z wełny mineralnej, nie ujętych w katalogu Zleceniodawcy, zostały tu pominięte

(...)** - Zgodnie z zaleceniami i rozwiązaniami katalogowymi Zleceniodawcy, paroizolację stosuje się jedynie w pomieszczeniach o zwiększonej wilgotności np. łazienkach, kuchniach.

....................

Uwaga końcowa

Należy zachować ostrożność przy interpretacji wyników przedmiotowych obliczeń mając świadomość, że

zależą one w zasadniczym stopniu od przyjętych założeń, a zwłaszcza od oporu dyfuzyjnego przegród

zewnętrznych i założonej wydajności wentylacji.

podkreśliłem ważniejsze zapisy ( wg mnie :wink: )

fajne nie ? 8)

Jednocześnie przepraszam autora wątku o jego zaśmiecanie :cry:

pozdrawiam

dzien dobry wszystkim :p

jest nowy sloneczny dzionek proponuje zakopac topory i wpisac koncowe opinie na temat scian :wink:

wobec wczorajszych wymian teorii pisanej na bazie sponsoringu i innych marketingowych zabiegow stwierdzam co nastepuje

1 zaleca sie stawianie scian z materialu ktory nam sie najbardziej spodoba

2 Docieplenie natomiast pozostaje w sytuacji czy wogole jest wymagane czy nie

3 rodzaj docieplenia jest uzalezniony od tego ile chcemy kasy wyrzucic-pozostale wskazniki sa nie wazne-to stwierdzam z premedytacja

dla wszystkich uczestnikow pisaniny pragne uchylic czola za wytrwalosc w szukaniu potwierdzen swych przekonan :roll:

WNIOSEK OGOLNY DOTYCZACY BUDOWANIA Z LEKKIM ZNAKIEM ZAPYTANIA...

czy nie dalismy sie wciagnac za bardzo w wir marketingowych plapek wysysajacych z nas niepotrzebne zasoby pieniezne?

PS za wszystkie bledy techniczno merytoryczne przepraszam.pragne zaznaczyc ze dzialam zawsze z przekonaniem ze czynie cos dobrego dla innych. to tyle...

dzien dobry wszystkim :p

jest nowy sloneczny dzionek proponuje zakopac topory i wpisac koncowe opinie na temat scian :wink:

wobec wczorajszych wymian teorii pisanej na bazie sponsoringu i innych marketingowych zabiegow stwierdzam co nastepuje

1 zaleca sie stawianie scian z materialu ktory nam sie najbardziej spodoba

2 Docieplenie natomiast pozostaje w sytuacji czy wogole jest wymagane czy nie

3 rodzaj docieplenia jest uzalezniony od tego ile chcemy kasy wyrzucic-pozostale wskazniki sa nie wazne-to stwierdzam z premedytacja

dla wszystkich uczestnikow pisaniny pragne uchylic czola za wytrwalosc w szukaniu potwierdzen swych przekonan :roll:

WNIOSEK OGOLNY DOTYCZACY BUDOWANIA Z LEKKIM ZNAKIEM ZAPYTANIA...

czy nie dalismy sie wciagnac za bardzo w wir marketingowych plapek wysysajacych z nas niepotrzebne zasoby pieniezne?

PS za wszystkie bledy techniczno merytoryczne przepraszam.pragne zaznaczyc ze dzialam zawsze z przekonaniem ze czynie cos dobrego dla innych. to tyle...

Holusio - zapraszam na kawę i ciasteczko ;)

no właśnie ...

nie dajmy sie wciągnąć ...

współczynnik poniżej 0,4 to juz naprawde dobry wynik !! kiedyś było ...2.0 i też było dobrze :wink: , potem ...poniżej chyba 1.0 to też było dobrze . Teraz kłocimy sie o .... setne :roll: - bez przesady , przecież to ma byc ciepły dom a nie termos hermetyczny bez otwierania , wietrzenia i tp. Jak otworzymy drzwi albo okna to ten współczynnik już nie ma takiego znaczenia. trzeba pomyśleć kiedy zwróci sie inwestycja ocieplania czegoś co już jest ciepłe

Ja mieszkam drugą zime w domu wybudowanym z Porothermu 44 na zwykłej zaprawie połozonej w dwóch paskach( pisałem o tym na forum) na zewnątrz mam zwykły tynk cementowo-wapienny.Grzeje kominkiem i dogrzewam CO. Teraz temperatury ok -10 i wtedy musze dogrzać piecem CO. Nie mam gazu ziemnego tylko propan więc więcej grzeje kominkiem. Powierzchnia grzewcza ok 150 m.( Jutro wezmę miarkę i to wszystko pomierze jeszcze raz- nie grzeje całego domu bo część jest jeszcze nie zamieszkała)l. W domu mam temp w salonie ok 20 -21 stopni w łazience 23-25 ( 25 m2) w sypialni 23. Jest troche zabawy z paleniem w kominku ale to już inny wątek. Czasami myślę o dociepleniu ale tylko czasami. Czekam jak mnie podłączą do gazu ziemnego ( być może przyszła zima) jeżeli rachunki za gaz nie będą wyzsze od 600-700 na miesiąc to dam sobie spokój z ociepleniami i zrobię ostasteczną elewacje( kolor). A atmosfera w domu super. Jest kilka nieszczelności którymi wlatuje zimne powietrze ( też o tym pisałem) ale to nic nie muszę nawilżać powietrza nie mam problemów z alergiami i innym tego typu sprawami Powietrze jest jak na zewnątrz tylko że ciepłe.

Mam dom w stanie surowym z poro 44 i mam również sporo dylematów odnośnie ogólnie zwanego "ciepła". Jednak jak patrze na grubość ścian to się uspokajam - to musi działać. Mam poro na zwykłej zaprawie z trzema paskami w środku pustka powietrzna jako izolator. Nie będę dodatkowo ocieplać.

Mamy dom w PTH 44 na zaprawie ciepłochronnej Alpol. Dom jeszcze nieotynkowany z zewnątrz, pierwsza zima i ... mam miłe odczucia (choć przypuszczałem, że tak będzie). Piec c.o. załączony prawie cały czas na pozycję "noc" czyli ledwo co, troche dopalamy w kominku i w domu ciepło.

Moi 2 sąsiedzi mają podobnie.

Nie widze problemów z PTH 44 w zimie (w lecie tez, gdyż panuje miły chłodek)