horzelam 29.12.2005 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 Niestety przegruntowalem sobie sufit po gipsowaniu i mam pytanie jak to uratować. Dokładnie teraz wygląda to jak połyskliwe plamy. Nie spodziewałem się że grunt lekko rozwodniony może coś takiego spowodować. Był to Uni Grunt Atlasa. Na ścianach też jest ten efekt. Próbowałem na małej powierzchni takiego sposobu: - zamalować farbą z wodą (1 do 1) - następnie w odstępach czasu znów farbą ale już nie rozrzedzoną i niestety ciągle plamy przebijają (oczywiście już nie są takie wyrażne) Dlatego pytanie sprowadza sie do tego czy dalej malować aż do zaniku plam czy też może szybciej będzie położyć cienką warstwę gipsu czy też zagruntować sufit żeby jednolicie się błyszczało Może zastosować inną farbę (teraz jest chyba Ekonowinka albo Cieszynka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2005 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 szybciej połozyć będzie warstwe gipsu ...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
horzelam 30.12.2005 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 No cóż , też pomylałem że to najpewniejszy sposób, tylko gips pewnie na tym się bedzie lizgał i obawiam się że ze 2 razy bedzie trzeba kłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 30.12.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Między innymi dlatego zawsze byłem wrogiem gruntowania ścian Unigruntem. Osobiście wolę 1/1 farba z wodą i ...jazda. Ciekawią mnie te świecące plamki o których piszesz. Osobiście przy gruntowaniu u siebie też coś takiego zauważyłem. Sądzę że to niezależne od rodzaju gruntowania tylko od tynku. Tylko że u mnie już przy drugim malowaniu te plamki zostały zamalowane. Pewnie mile widzana byłaby wypowiedź fachowców w temacie a takich na forum nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman1591 30.12.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Też jestem ciekawy opinii jakiegoś fachowca. Ja też w pralni po zagipsowaniu sufitu zagruntowałem go rozcieńczonym unigruntem i też stwierdziłem że emulsja różnie przyjmuje - łaciaty sufit.Z kolei gdy kiedyś malowałem w pokojy zagipsowane ściany to znowu do wałka przyklejały się płaty i płatki gipsu i rozprowadzałem je po całej ścianie co było jeszcze bardziej wkurzające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 trzeba było rozcieńczyć farbe rada SławkaD jest dobra pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.12.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Troche mnie dziwi ten efekt.Robiłem już kilkanaście pomieszczeń gładzią i kilkanaście płytami GK i nigdy nie było takich cudów.Czasami nawet używałem gładzi różnej (widoczny inny odcień bieli) i ściana po gruntowaniu wyglądała jak mozaika ale po farbie zawsze było OK. Farba to proszek (kreda itp) + woda.Przy zagruntowanym kawałku sciany ta woda wsiąka wolniej niż przy nie gruntowanym a więc po godzinie widać jeszcze plamę (bo na gruncie wsiąka powoli i nie wyschło a na samej gładzi już suchutko) ale po 4 godzinach normalnego schnięcia farby nie powinno być widć zadnych cudów.Chyba że jest nierówno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 piszemy o malowaniu emulsyjnym ...nie klejowym - na bazie kredy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-COLOR- 30.12.2005 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Był to Uni Grunt Atlasa. Próbowałem na małej powierzchni takiego sposobu: - zamalować farbą z wodą (1 do 1) - następnie w odstępach czasu znów farbą ale już nie rozrzedzoną i niestety ciągle plamy przebijają (oczywiście już nie są takie wyrażne) Dlatego pytanie sprowadza sie do tego czy dalej malować aż do zaniku plam czy też może szybciej będzie położyć cienką warstwę gipsu czy też zagruntować sufit żeby jednolicie się błyszczało Może zastosować inną farbę (teraz jest chyba Ekonowinka albo Cieszynka) Uni grunt jest lekko mówiąc do bani - wiele razy się przejechałem. Nie sądzę jednak by to był efekt gruntu. Przypuszczam, że rodzaj farby jaki wybrałeś (baaardzo niska półka) daja taki efekt. Malowanie po gruncie do najłatwiejszych nie należy, farba nie wsiąka tak szybko w podłoże, nie wysycha szybko. Do tego mogło się tak zdarzyć, że niezbyt równo jest rozprowadzony grunt. W jednym miejscu jest go mniej, a winnym więcej. Tam gdzie więcej chłonność podłoża została ograniczona do minimum, farba nawet tzw pyłosucha będzie się lekko świecić. Spróbowałbym z lepszą farbą o zdecydowanie lepszych właściwościach krycia i trzymałbym się instrukcji, czyli jak rozrzedzać do max 5% najwięcej - zazwyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
horzelam 30.12.2005 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Dzieki za rady.Na razie sprobuje chyba jakas porzadna farbe kupic, tamta mi pozostala po gipsiarzach (po ktorych juz tez poprawiam). Sam spieprzylem sufit gruntem (ale to tylko w kuchni)a jeszcze mam do poprawienia z 70 m^2 gladzi po gipsiarzach. Sporo pracy - ale jak tylko sie uporam z tymi plamami to napisze czy inna farba dala rade - moze Dekoral. Tak poza tym to widze ze ta tania farba (albo to wina walka, albo sposob malowania) jakos dziwna strukture daje po wyschnieciu - strasznienierowną jak na malowanie wałkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 30.12.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 piszemy o malowaniu emulsyjnym ... nie klejowym - na bazie kredy ... Czy ja już taki stary jestem ?? Masz rację. Ale i tak w emulsji jest "wkładka" (nie wnikajmy co) i to zostaje na powierzchni i rozpuszczalnik (na jakiej bazie nie wnikajmy) który ma wyparować. Dalej uważam że to nie wina gruntu. Nieraz słyszałem że ktoś rozmazał gładź gruntem itp. Ja zawsze robiłem to pędzlem i nigdy nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltomy 30.12.2005 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Zawsze myslalem , ze grunt przed malowaniem nie zaszkodzi ale jezeli go nie bedzie to tez nic sie nie stanie. Malujemy kilka lat i nigdy nie stosowalismy gruntow pod farby. Wystarczy dobrze odpylone podloze, i rozcieczona biala farba. Konsystencja nie moze byc za gesta(za szybko wysycha i zle sie rozprowadza) ani za rzadka(chlapie).Przy bardziej pylacych podlozach lepiej zastosowac pedzel. Poltomy.--------------------- Chcialem dobrze a wyszlo jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 31.12.2005 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 koledzy, jak mozna przegruntowac sufit @horzelam ile razy i czym to malowales ? ale chyba poprostu dobrze zagruntowales i tyle efekt sliskosci jest bo grunt dobrze zwiazal podlzoe. Pomaluj to teraz ladnie farba (tylko konkretnna), jak wyschnie drugi raz, i jak wyschnie dopiero pisz jaki efekt przy bardzo niesprzyjajacym ukladzie gwiazd i planet trzeba bedzie pomalowac 3 raz i na tym sie sprawa najprawdopodobniej zakonczy chyba ze pomalowales nie gruntem a jakims olejem not to w tedy moze byc problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 31.12.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 witamja stawiam na zla jakosc farby pewnie zakup w " promocji " w ktoryms z supermarketow ale co sie dziwic jaka cena taka i "promocja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 31.12.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Znam dwóch gości z Polifarbu z Wrocka i rzeczywiście twierdzą ze przeważnie w promocji po 11L (12L) w cenie 10L (te większe wiadra o 10% czy 20%) idzie farba jak coś tam spitolą na produkcji. Za mało czegoś wsypie automat czy coś podobnego. Ale tez nie zawsze bo czasami czysto ekonomicznie po prostu mają za dużo towaru i robię promocje. Więc w sumie holera wie jak sie kupuje w promocji...moze być normalna farba a moze być troszke osłabiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 31.12.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Znam dwóch gości z Polifarbu z Wrocka i rzeczywiście twierdzą ze przeważnie w promocji po 11L (12L) w cenie 10L (te większe wiadra o 10% czy 20%) idzie farba jak coś tam spitolą na produkcji. Za mało czegoś wsypie automat czy coś podobnego. Ale tez nie zawsze bo czasami czysto ekonomicznie po prostu mają za dużo towaru i robię promocje. Więc w sumie holera wie jak sie kupuje w promocji...moze być normalna farba a moze być troszke osłabiona stawiam na " troszke osłabiona " czyli czyt"zabarwiona woda" w promocyjnej cenie farby juz mowili wszyscy swieci z g...a bata nie ukreci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
horzelam 31.12.2005 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Odnosnie gruntowania to dokladnie byl to Uni Grunt i dodalem jeszcze do niego tak z 10% wody - wiec to nie ma znaczenia.A metoda gruntowania: walek sznurkowy, raz i bez powtórzeń.Wałek wyciskałem na ściankach wiadra zeby za duzo nie brac i nie chlapać na podloge. A co do farby to juz pisalem - zostala po "fachowcach" a teraz jak widze wasze opinie i po tym co czytalem w innych wątkach od farby jednak dużo zależy, wiec mam zamiar moją próbną scianę jeszcze potraktować dekoralem, a później napisze jak wyszlo. Ponowne gipsowanie to juz ostatecznosc, ale czegos sie przynajmniejnauczylem - lepiej gruntowac farba rozcienczoną z wodą. Dziękuje na razie za wszelkie uwagi i zycze wszystkim dosiego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 31.12.2005 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 niemozliwe zebys przegruntowal po dwuch warstwach farby bedzie jak oczekujeszesz to normalne ze sciana po gruntowanie jest taka lekko "sliska", i ma plamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts