Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak czytam wypowiedzi (niektóre pełne emocji) o PC i stwierdzam dwa fakty są drogie i wygodne.

Patrząc jednak z punktu widzenia instalacji różnica między gazem a PC polega głównie na potrzebie wykonania instalacji w gruncie i braku komina.

I tu pytanie do handlowców i wykonawców. W przypadku budowy nowego domu można przed założeniem ogrodu zainstalować cały wymiennik. Czy on się starzeje, jak jest nieużywany? Jaki jest przybliżony koszt takiej instalacji.

4 lata temu dla mojego projektu koszt PC (całej instalacji) wyliczono na 70 000 pln szok. Przyznam że obserwuje rynek PC i widzę powolny zjazd cen. Prawdopodobnie za 5 lat PC będzie w cenie lodówki :D i wtedy ekonomia zadziała.

Niestety jest jedno ale. Są opinie płynące od Niemców że pompa ciepła powoduje zaburzenie wegetacji roślin w ogrodzie i tu przyznam że nawet gdyby ogrzewanie było super ekonomiczne czyli 1000 PLN/rok to widok skarlałego ogrodu nie wart jest tych osczędności. No chyba że ktoś ma działkę 10 hektarów. Problem tyczy się przeciętnej działki pod miastem powyżej 1 mln mieszkańców czyli ok 1000 - 1500m2.

https://forum.murator.pl/topic/45799-pompy-ciep%C5%82a-i-ogr%C3%B3d/

Do Petereka

Oczywiście można mieć pionowe kolektory, budowane są nawet PC w ukladzie dwóch studni. Raczej tańsze jest wykonanie odkrywki niż odwierty na 50m. Czy ktoś wie ile kosztuje metr rury np. do propanu. Co do regeneracji ogrodu nie jestem taki hej do przodu. Może ktoś się wypowie co ma w polskim klimacie ogród z pompą ciepła przynajmniej 5 sezonów. Rozumiem że Jagna będzie miała kolektor pod ogrodem. O swoich doświadczeniach ogrodniczych napiszesz po 5 latach wtedy będziesz ekspertem. Ale dziś no wiesz :D, bez obrazy.

https://forum.murator.pl/topic/45799-pompy-ciep%C5%82a-i-ogr%C3%B3d/#findComment-949230

Do Petereka

Rozumiem że Jagna będzie miała kolektor pod ogrodem. O swoich doświadczeniach ogrodniczych napiszesz po 5 latach wtedy będziesz ekspertem. Ale dziś no wiesz :D, bez obrazy.

No coż, jeżeli moja wypowiedź zaczynająca się od "z tego co wiem" a kończąca na "taką mam nadzieję" zabrzmiała jak próba kreowania się na eksperta, to cóż....chyba się nie zrozumieliśmy.

A jeżeli szukasz tu kogoś kto ma pompę od ponad pięciu lat, to życzę powodzenia :-?

https://forum.murator.pl/topic/45799-pompy-ciep%C5%82a-i-ogr%C3%B3d/#findComment-949254