wilu1 30.12.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Parapety wykonane mam z piaskowca zółtawo-łososiowego.Parapety wystają około 5-6 cm.Zauważyłem wczoraj zacieki pod dwoma parapetami.Nie mam wycietych pod nimi kapinosów. Jak parapety są mokre to jest na nich taki zółtawy nalot. i teraz moje pytania: 1. Czy kapinos w 100 % chroni sciane budynku?2. Jakie głębokie, szerokie ma być wyciecie w tym piaskowcu tego kapinosa i o ile oddalone od czoła parapetu?3. Kamieniarz powiedział mi, że moge zapuścić je dopiero na wiosne bo teraz są mrozy i cos tam moze sie stac. Miał racje?4. Jest jakis sprawdzony i dobry środek do tych celów?5. Czy wycięcie diaksem nie uszkodzi całego parapetu? Troche dużo tych pytań ale tylko na Was moge liczyć. pozdrawiamwilu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilu1 31.12.2005 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 31.12.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Możesz spróbować zrobić nacięcie diaksem, ale bardzo ostrożnie, żeby nic nie uszkodzić. To nacięcie nie musi być bardzo głębokie, więc nic z parapetem stać się nie powinno.Generalnie parapet chroni elewację przed kroplami z niego spływającymi. Natomiast nic nie da przed zacinającym deszczem.Kapinos ma za zadanie "odciąć" krople deszczu ,żeby nie płynęły dalej pod spodnią częścią parapetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 31.12.2005 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 1. Kapinos ma zazadanie jak juz kolega wyzej napisal, odciac wode, aby nie zaciekala pod parapetem, i potem na sciane 2. nie musi ono byc ani glebokie ani szerokie, gl. 2-3mm wystarczy, szerokosc tarczy diamentowej , od czola parapetu jakies 2 cm 3. powinienes parapety zaimpregnowac jeszce przed ich montazem ... kazda odleglejsza data tj. jakies tam ryzyko zabrudzenia. Teraz moga byc przeszkoda mrozy ... jesli ich nie ma mozesz spokojnie zamipregnowac parapety (deszcz/snieg niewskazany tez ) 4. Preparat hydrofobizujacy np. atlas delfin 5. trzeba ciac delikatnie, i niezagleboko (jak pisalem 2-3mm w zupelnosci wystarczy). Dobrze tez by bylo jakas prowadnice zrobic, co by cizc szybko, rowno i sprawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekcmarecki 01.01.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2006 Jak pytałem o parapety to kamieniarze mówili, że piaskowiec na parapety,na zewnątrz, to tak nie za bardzo,właśnie ze względu na swoją wrażliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 01.01.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2006 paiskowiec jest materialem chlonacym wode flatego impregnuje sie go srodkami hydrofobizujacymi, zmniejszajacymi jego nasiakliwosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 02.01.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Robiłem kapinosy w moich parapetach z piaskowca szlifierką kątową, ale przed zamontowaniem. Ciąłem tarczą diamentową na głębokość ok. 8mm, parapety mają grubość 4cm.Co do impregnacji, to producent polecał by robić to po zamontowaniu i sprzedał mi środek do tego, ale nazwy nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilu1 02.01.2006 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 No tak ale czy w zimie mozna impregnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 02.01.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 No tak ale czy w zimie mozna impregnować? Będzie to raczej trudne z kilku powodów: parapet raczej musi być suchy, generalnie impregnujące środki chemiczne potrzebują temperatury dodatniej, żeby wyschły. Jednak dokładne informacje znajdziesz na etykiecie danego środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 03.01.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 nie tylko ze temp. otoczenia musi byc dodatnia, to jeszce temp impregnowanego el. musi byc dodatnia, zazwyczaj jest to 5 stopni C. I podloze oczywiscie suche. Spelnic te warunki w zimie raczej trudno ... lepiej poczekac do wiosny, bo jak niewyjdzie impregnowanie do dopiero bedzie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.01.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 No tak ale czy w zimie mozna impregnować? oczywiście tak, nalży tylko stosować preparaty silikonowe hydrofobizujące bazujące na rozpuszczalnikach a nie na bazie wodnej. Dopuszzcalne również do pracy w umiarkowanie ujemnych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 04.01.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 i nie mozna zapomniec, ze nie mozna patrzec na chwilowe wskazania termometru, majac na uwadze bezwladnosc cieplna tego parapetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilu1 05.01.2006 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Może zna ktos dobry środek .."preparaty silikonowe hydrofobizujące" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts