Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - watek zbiorczy o oświetleniu w kuchni, lampy, podszafkowe, LED

Gość

Recommended Posts

No właśnie.Jakie oświetlenie pasuje z praktycznego i estetycznego punktu widzenia,gdy nad blatem kuchennym nie ma szafek.Mam 2 takie punkty.Potem szafki już są ;) ale fragment ok. 2 m jest bez szafek i jest przerwany przez zlew pod oknem. :roll:

Tzw. koniki odpadają raczej,bo za bardzo wystają i nie wiem,czy mi się podobają. ;)

Może jakieś kinkiety?Takie metalowe pudełka np.święcące góra dół.

Tylko czy to jest praktyczne ?I na jakiej wysokości je umieścić?

Ma ktoś takie doświadczenia?

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Opal,

ja w dużej części też nie mam szafek górnych.

Pani architekt poradziła mi, żeby zamontowac dużo punktów świetlnych w suficie. Nie są to halogeny, ale żarówki w oprawkach - wyglądają z daleka jak halogeny, ale dają ciepłe światło.

Mam sześć taskich punktów w szeregu nad jednym blatem i chyba 4 nad krótszym blatem. Zresztą tem problem (właściwego oświetlenia) pojawia się też w przypadku blatu pod oknem.

Dla mnie światło jest wystarczające, a nawet właściwie nie używam oświetlenia pod nielicznymi szafkami wiszącymi, bo nie jest potrzebne.

Mam chyba jakieś zdjęcia sufitu. Jeśli jesteś zainteresowana, to podeślę na maila.

Pozdrawiam,

gaga2

półki nie będzie? Bo można zamontować pod nią. Możesz tez skierować oświetlenie górnę na ta częć blatu. Możesz tez skierować oświetlenie spod szafek w bok na blat.

Kinkiet tez wchodzi w rachubę, trzeba dobrac do reszty wystroju.

Sprawa sie waży,jak nie będzie szafek to,będą może obrazki. :lol:

Myślałam właśnie o kinkiecie,ale zastanwiam się jaki ma być,chyba bardzo płaski,żeby nie wystawał za bardzo. ;)

Opal,

ja w dużej części też nie mam szafek górnych.

Pani architekt poradziła mi, żeby zamontowac dużo punktów świetlnych w suficie. Nie są to halogeny, ale żarówki w oprawkach - wyglądają z daleka jak halogeny, ale dają ciepłe światło.

Mam sześć taskich punktów w szeregu nad jednym blatem i chyba 4 nad krótszym blatem. Zresztą tem problem (właściwego oświetlenia) pojawia się też w przypadku blatu pod oknem.

Dla mnie światło jest wystarczające, a nawet właściwie nie używam oświetlenia pod nielicznymi szafkami wiszącymi, bo nie jest potrzebne.

Mam chyba jakieś zdjęcia sufitu. Jeśli jesteś zainteresowana, to podeślę na maila.

Pozdrawiam,

gaga2

Mam takie oświetlenie w suficie.Tylko się zastanawiam czy wystarczy,są już te wyprowadzenia nad blatem i myślałam,żeby je zagospodarować. ;)

Dzięki dziewczyny! :lol:

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Śliczna ta Twoja kuchnia.

U nas już tak nie da rady,bo jest ten pas sufitu podwieszanego i okazuje się,że styka.

Natomiast moje pytanie dotyczyło,czego absolutnie nie napisałam,jak tak teraz to czytam :D , oświetlenia tuż nad blatem.W jednym miejscu zawisły szafki więc będzie podszafkowe,a w drugim wystaje i czeka przewód ze sciany-tej pionowej 50 cm nad blatem.

Ale zawikłałam!

• 1 month później...

Witam,

Szukam oświetlenia podszafkowego do kuchni. Przejrzałem sporo stron WWW i poza "standardowymi" halogenami wybór jest minimalny albo wygląd fatalny. A ja nie chce montować trójkątnych halogenów które są wszędzie, tylko najlepiej świetlówki, może diody. Niech to będzie coś montowanego do spodu szafki, w jakiejś estetycznej (!) osłonie. Może jakaś "świetlna rura" albo coś. No nie wiem, szukam inspiracji ale i możliwości ciekawej realizacji - nie musi to być produkt polski, byle byłby w Polsce dostępny. Chyba nie żądam zbyt wiele? ;)

Może ktoś ma zamontowane coś fajnego.

Aha - a przy okazji - jaką świetlówkę stosować w kuchni aby światło było najlepsze?

Z góry dziekuje,

Pozdrawiam,

1.

Szukam oświetlenia podszafkowego do kuchni. Przejrzałem sporo stron WWW i poza "standardowymi" halogenami wybór jest minimalny albo wygląd fatalny.

2.

Aha - a przy okazji - jaką świetlówkę stosować w kuchni aby światło było najlepsze?

,

ad. 1 Jezeli nie zalezy Ci na produktach jak najtanszych poszukaj np. w firmie Elektra /firma z grupy Ehelbraht AG/ ma przedstawicieli w Polsce.

Niektore oprawy podszawkowe maja calkowita wysokosc zaledwie 18mm, chowaja sie w plycie spodniej i w ogole ich nie widac.

Jesli zalezy Ci jednak na oprawach ciekawych i widocznych , to proponuje ktoras z firm grupy Targetti, lub kompletny "odlot" np z DZ Licht albo Modular.

ad. 2 Do oswietlenia roboczego najlepiej uzyc swietlowek ze swiatlem liniowym . Swiatlo robocze powinno miec /niestety/ barwe zimna . Siwietlowka liniowa o mocy 18W wystarczy Ci na m.b. szafki-blatu a temp. barwowa najlepiej 6400K ale z doswiadczenia wiem , ze 2700stK tez wystarcza , zawlaszcza przy dlugim ciagu roboczym sa to wystarczajace moce a i efekt wizualny /zwlaszcza w kuchniach otwartych/ lepszy, bo swiatlo ma ciepla barwe.

Jesli potrzebujesz konkretow moge na priva podac Ci namiary na firme.

2112wojtek dziękuje!

ad. 1 Jezeli nie zalezy Ci na produktach jak najtanszych poszukaj np. w firmie Elektra /firma z grupy Ehelbraht AG/ ma przedstawicieli w Polsce.

Niektore oprawy podszawkowe maja calkowita wysokosc zaledwie 18mm, chowaja sie w plycie spodniej i w ogole ich nie widac.

Elektrę w Polsce sprzedaje m.in. DACTER. Mają takie sympatyczne zestawy małych lamp z jarzeniówkami typu ML-F. Nigdy nie widziałem tego typu źródła światła i zastanawiam się co to i jak sie sprawuje?

ad. 2 Do oswietlenia roboczego najlepiej uzyc swietlowek ze swiatlem liniowym . Swiatlo robocze powinno miec /niestety/ barwe zimna . Siwietlowka liniowa o mocy 18W wystarczy Ci na m.b. szafki-blatu a temp. barwowa najlepiej 6400K ale z doswiadczenia wiem , ze 2700stK tez wystarcza , zawlaszcza przy dlugim ciagu roboczym sa to wystarczajace moce a i efekt wizualny /zwlaszcza w kuchniach otwartych/ lepszy, bo swiatlo ma ciepla barwe.

Czyli jak wybiorę wartość pośrednią np. 4000 to też będzie ok?

A czy ważniejszy nie jest np. tzw. współczynnik oddawania kolorów, żebym widział czy mięso lekko już nieświeże, czy jeszcze nie? ;-)

Pozdrawiam,

Szymon

1.

jarzeniówkami typu ML-F. Nigdy nie widziałem tego typu źródła światła i zastanawiam się co to i jak sie sprawuje?

2.

Czyli jak wybiorę wartość pośrednią np. 4000 to też będzie ok?

A czy ważniejszy nie jest np. tzw. współczynnik oddawania kolorów, żebym widział czy mięso lekko już nieświeże, czy jeszcze nie? ;-)

ad.1 ML-F jest "tradycyjna" toroidowa jarzeniowka liniowa w obudowie w ksztalcie walca z trzonkiem bodaj Gx... Parametry swietlne ma podobne do kazdej innej swietlowki compactowej o podobnej mocy. Takze podobny uklad eleketroniczny zapolonu a dla 7W zrodla podobne przeliczniki strumienia jak w innych swietlowkach liniowych.

ad .2 Podejrzewam , ze wartosc posrednia moze byc ciekawym wyborem pomiedzy potrzebami a efektem swietlnym.Najczesciej jednak stosowane temperatury to 2700/6400 .

Wspolczynnik oddawania barw Ra jest zalezny w duzej mierze od temp. barwowej - chyba , ze zrodlo ma odpowiednie wypelniacze,filtry pochlaniajace lub celowo "zmiekczajace" swiatlo. W przypadku swietlowek to sa zrodla specjalne /spozywcze, kosmetyczne/, ktorych w kuchni nie ma potrzeby stosowac. Standardowe liniowki maja zakrez Ra od 60 do 85 i te w gornym przedziale dla optycznego okreslenia swierzosci miesa zupelnie wystarcza. :lol:

PS /do priva/ w Targetti mogles rzeczywiscie nie znalezc opraw podszafkowych, ktore nie sa jedynym sposobem oswietlania blatu :wink:

Jutro podrzuce Ci firme z okolic Poznania.

PS /do priva/ w Targetti mogles rzeczywiscie nie znalezc opraw podszafkowych, ktore nie sa jedynym sposobem oswietlania blatu :wink:

Jutro podrzuce Ci firme z okolic Poznania.

Czekam niecierpliwie! ...i dołączam się do pytania Soniki :-)

Szymon

Ty przynajmniej miałeś priva :wink: .

No nic, czekamy nadal na Wojtka.

witam

oprocz tradycyjnych opraw podszafkowych sa jeszcze oprawy scienne . Pokazany juz z Hera reling swietlny ale takze scienne panele swietlne wbudowane typu wallwasher lub washlight na swietlowki ze swiatlem liniowym lub ledy w oprawach typu Led - flatlight a takze oprawy typu skywall ze swiatlem RGB/tzw. sciany swietlne/. Jest wiec w czym wybierac , jesli mamy ochote na nietypowe rozwiazania. :lol:

pozdrawiam.

Pokazany juz z Hera reling swietlny ale takze scienne panele swietlne wbudowane typu wallwasher lub washlight na swietlowki ze swiatlem liniowym lub ledy w oprawach typu Led - flatlight a takze oprawy typu skywall ze swiatlem RGB/tzw. sciany swietlne/. Jest wiec w czym wybierac , jesli mamy ochote na nietypowe rozwiazania. :lol:

pozdrawiam.

:o :o :o

:D :D :D

No to teraz już wiemy.

Wiemy :wink: :o ?

• 1 month później...

mam około 6.5 mb szafek kuchennych z naturalnego drewna w dużej kuchni... ponad 16 m2... i nie wiem na co się zdecydowac....

moze jakieś podpowiedzi....?///

czy wybrac typowo pod szafki... ponktowe oświetlenia>?>?

czy tez jakieś rozwiązanie ponad wiszącymi szafkami??

może jakieś zdjęcia??