agata39 02.11.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Pomóżcie zaplanować oświetlenie. Kuchnia będzie otwarta na salon,odgrodzona częściowo tylko murowanym niby barkiem.Kuchnia będzie miała ok.10m,a salon ok.30m.W kuchni zlew będzie pod oknem,nad nim będzie jakieś oświetlenie,no i pod górnymi szafkami też.Stół będzie w salonie tuż przy kuchni nad nim oświetlenie,w salonie jeszcze jakiś wypoczynek ,a po drugiej stronie kominek i rtv. Jak rozplanować dobrze oświetlenie?Nie jestem zwolenniczką oświetlenia na środku pomieszczenia.Jakie oświetlenie nad stół,który będzie okrągły ,a po rozłożeniu owalmy? Jak to wszystko pogodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 02.11.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Może troszkę pomogę http://infoteria.pl/imag/1005/blak.jpg http://www.architekturawnetrz.art.pl/projekty/wnetrza/24.%20sklep%20wystawienniczy.%20sufit%20podwieszany.jpg http://www.urzadzamy.pl/zdjecia/swiatlo_w_kuchni_600.jpg http://s-n.jamel.pl/img/content/oswietlenie.jpg http://lh5.ggpht.com/jolibis/R0VserZ1tzI/AAAAAAAAAOM/XvRthWyargI/s288/m%C3%B3j+salon-jadalnia.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 04.11.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 dardurdka dzięki za zdjęcia. Może ktoś jeszcze podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 04.11.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 dardurdka dzięki za zdjęcia. Może ktoś jeszcze podpowie? zajrzyj do wątku pochwalcie się swoimi kuchniami, tam wkleiłam zdjęcia swojej, która idealnie pasuje do opisu twojej Mam na suficie plafon, oświetlenie z okapu i 2 listwy pod szafkami, jak dla mnie wsytarczająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 05.11.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Dzięki kaśka maciej obejrzałam twoją kuchnię .Zastanowie się nad takim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skanus 07.12.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Robie sufit podwieszany o powierzni 11 m2 w kuchni z wyspa. Jakie oświetlenie byście mi polecili (chodzi mi o to wbudowane w sufit) - halogeny czy 230V energooszczedne?? Z góry dziękuje za wszelkie opinie jezeli ktokolwiek ma doświadczenie z tymi typami świateł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 07.12.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Ja zdecydowałam sie na energooszczędne na 230V (seria Cardano): http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p3042_Cardano-oprawa-wbudowywana-energooszczedna-2x11W-GU10-Tytan.html Są już zamontowane, choć kuchnia jeszcze w opłakanym stanie:) http://www.fotki.be-3.info/cache/2008-11-10/IMG_4784.JPG_595.jpg Moja kuchnia ma zbliżoną powierzchnię do Twojej, zastosowałam 5 takich podwójnych opraw, czyli w sumie 10x11W. Takie same oprawy są też w wersji halogenowej, z żarówkami 50W.Uważam, że światło jest OK no i oprawa ma bardzo fajny design:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.12.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 cokolwiek, byle nie halogeny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skanus 07.12.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Myslalem zeby użyc cos w stylu: http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p3425_RAGO-zestaw-opraw-wbudowywanych-DL-R80-C-(5-szt.).html tylko nie wiem czy na takiej powierzchni 7 + okap wystarczy żeby to była jasna kuchnia ( a raczej kuchenna częśc pokoju). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolasia 07.12.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 To zależy jakiej mocy żarówki do nich zastosujesz. Przy tym typie opraw masz dość dużą dowolność (nawet do 100W) więc możesz sobie potestować, zacząć od słabszych, a w razie potrzeby wymienić na mocniejsze żarówki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leon28 14.12.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 witam wszsytkich w jaki sposob rozwiazujecie problem oswietlenia zlewu umiejszczonego pod oknem. w dzien problemu jakby nie ma, gorzej w nocy. czy wystarczaja wam halogeny z podwieszanego sufitu, czy dodajecie jeszcze jakies inne patenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 14.12.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 to zalezy co to za lazienka i jaka ma pelnic fukcje.masz moze zdjecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 14.12.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 to zalezy co to za lazienka i jaka ma pelnic fukcje. masz moze zdjecie? zlew - to raczej w kuchni - funkcje... z góry wiadome ja mam zlew kuchenny pod oknem i... wieczorem wkładam naczynia do zmywarki (a zwykłe światło jest wystarczające - halogenów żadnych nie mam tylko zwykłe energooszczędne żarówki) jesli potrzebujesz mocnego źródła swiatła to do czego chcesz jeszcze używać tego zlewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 14.12.2008 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Do mycia garów nie potrzeba extra światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 15.12.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Mam halogeny w suficie i jest wystarczająco jasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 15.12.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 U nas najprawdopodobniej bedzie oświetlenie linkowe,bo troche sie zgapilismy robiąc elektryke i światła nad zlewem brak....do zlewu to swiatło moze nie tak bardzo jak nad blatem koło niego...ale zakreciłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 15.12.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Do mycia garów nie potrzeba extra światła Oczywiście, że trzeba !! A poza tym przy zlewie wykonuje się wiele innych kuchennych czynności jak płukanie warzyw, mięs, itp., itd. Mamy tą samą zagwozdkę z oświetlaniem punktowym zlewu oraz "przygotowalnicy", którą też umieściliśmy przy oknie. Nie będzie podwieszanego sufitu ani nie ma miejsca na szafki nad oknem. Pozostaje albo jakaś lampa/lampy nakierowana punktowo albo jakaś konstrukcja np. ozdobna decha/obudowa okna i w niej jakieś źródło światła. Na stronach forum można znaleźć kilka rozwiązań ale jak do tej pory nic nas nie przekonało... Podzielcie się swoimi rozwiązaniami Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 15.12.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Do mycia garów nie potrzeba extra światła Oczywiście, że trzeba !! przy zlewie wykonuje się wiele innych kuchennych czynności jak płukanie warzyw, mięs, itp., itd. Pozostaje albo jakaś lampa/lampy nakierowana punktowo albo jakaś konstrukcja np. ozdobna decha/obudowa okna i w niej jakieś źródło światła. Zastanawiam sie jak dawniej bylo możliwe mycie garów, warzyw i mięs w zlewie przy zwyczajowo - jednej lampie na srodku sufitu kuchni ? Dla mnie dodatkowe swiatła przy każdym odrębnym stanowisku w kuchni to przerost formy nad treścią.... ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 15.12.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Zastanawiam sie jak dawniej bylo możliwe mycie garów, warzyw i mięs w zlewie przy zwyczajowo - jednej lampie na srodku sufitu kuchni ? Dla mnie dodatkowe swiatła przy każdym odrębnym stanowisku w kuchni to przerost formy nad treścią.... ale to tylko moje zdanie. A ja lubię mieć jasne stanowisko pracy. I nie jest ważne czy to kuchnia, czy biurko, czy kanapa, na której siedze i czytam książke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panikierowniczka 15.12.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 O cos dla mnie - tez nad tym myślę i jako nie mogę wymyslić. W poprzednim mieszkaniu tez miałam zlew pod oknem i potwormie mnie drazniło, że podczas zmywania całe światło zasłaniam głową (a dodatkowo jestem krótkowidzem więc to był dramat) W domu będę miała nad zlewem duuzo światła - tylko nie wiem jak to zrobię więc śledzę temat i czakam na genijalne rozwiazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts