Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - watek zbiorczy o oświetleniu w kuchni, lampy, podszafkowe, LED

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

robie wlasnie remont kapitalny w kuchni i w zwiazku z tym bede zmienial takze oswietlenie, na oczka halogenowe 230V montowane w suficie podwieszanym.

kuchnia ma 9-10m2 ... i zastanawiam sie ile punktow swietlnych i jakiej mocy zrobic na suficie ...

nad samym blatem roboczym wstawie chyba 3 halogeny - oczka po 50W (chociaz nie wiem czy to nie za duzo na 3 mb blatu)

a co z reszta powierzchni ?!? myslalem zeby tam dac jeszcze 6 oczek x 50W (czyli razem 9 oczek halogenowych na cala kuchnie) ...

tylko nie wiem czy to nie za duzo ... troche przeraza mnie 450W jako calosc oswietlenia (teraz mam jedna energooszczedna 11W na cala kuchnie :-)

albo opcja 3x50W nad blatem roboczym i do tego 6 oczek na pozostalej powierzchni - ale tam dac energooszczedne np 11W montowane w oczkach zamiast halogenow ...

Przecież nie musisz świecić wszystkich świateł naraz i możesz dać mniejsze halogeny - 20 W lub 35.

Mam kuchnię 15 m2 i z okapem 5 "stref" oświetlenia - nad blatem, nad barkiem, sufitowe(halogenki) w części kuchni,ozdobne na zabudową i wspomniany okap.

Nie zdarzyło mi się jeszcze zaświecić wszystkich razem-nie ma takiej potrzeby, ale korzystam ze wszystkich zależnie od potrzeby.

• 3 months później...

mniej więcej w temacie - poproszę o niebalanle, ciekawe żyrandole kuchenne. bi już mi nie dobrze od tego zadzierania głowy w sklepach z oświetleniem :roll: :o

widziałam w gazetce leroy merlin "dekoracje" żyrandol w formie odwróconej filiżanki "latte" - może ktoś widział to na żywo - jaki to ma rozmiar??

• 1 month później...
Witam.

Posiadam w ofercie energooszczędne listwy led na diodach o dużym strumieniu świetlnym, które świetnie sprawdzają się jako oświetlenie podszafkowe w meblach kuchennych;

poniżej przykładowa realizacja oświetlenia kuchni wykonana na listwach led:

http://www.neoled.info/kuchnia/k2.jpg

http://www.neoled.info/kuchnia/k11m.jpg

Listwy zostały zamontowane w specjalnie przygotowanych rowkach co powoduje, że licują się z dnem szafki i nie widać źródła światła.

http://www.neoled.pl/jack/kuchnia33.jpg

Dla tych którzy posiadają gotowe meble i nie ma możliwości wykonania rowka, polecam listwy w ceowniku aluminiowym montowane bezpośredno do dna szafki.

Na koniec dodam że system oświetlenia LED pokazany na zdjęciach jest praktycznie wieczny (10 lat ciągłego świecenia) a do tego pobiera tylko ok 10W!!!

W jaki sposob podlaczone sa te listwy do pradu? gdzie jest wlacznik? czy jest cos takiego jak listwy led narozne - mocowane w rogu miedzy szafka a plytkami? i jak rozwiązc kwestie rozdzielenia oswietlenia przez okap - jest jakis łącznik czy potrzeba dwa osobne podlaczenia?

czy do oswietlenia szafek wystarczy na 5m listwa 300 led? czy potrzeba mocniejszej?

z gory dziekuje za podpowiedzi

• 1 month później...

mam troche blache pytanie, ale chodzi mi o to, jak jest poprowadzona linia elektryczna!?

oswietlacie blat, poprzez lampki w szafkach z glownego wlacznika w kuchni, czy osobno... ?

powinienem zamontowac jakies gniazdko czy poprowadzic kabel?

podobne pytanie mam z okapem i piekarnikiem wbudowanym w kuchnie... heh

Odpowiem Pszczółce Mai ale nie na wszytskie pytania :-?

Mam takie ledy tylko na taśnie samoprzylepnej która jest przyklejona pod szfaką w rogu przy samej ścianie, moim zdaniem fajnie to oświetla blat a listwa jest niewidoczna. Włacznik jest z jednej strony tasmy w rogu i jest to taki mały gusiczek którego nawet nie przeba przyciskac tylko machnąc przed nim reką czy zblizyc jak kto woli :) bardzo pomocne gdy ma sie brudne lapy :)

niestety nie wiem jak jest podlaczana do puszki

jesli chodzi o podłaczenie tego i rozdzielenie pradu z jednego kabla to każdy elektryk z tym sobie poradzi, niejeden monter mebli i niejeden mąż ;) :wink:

a moglabys podac model/producenta/jakis link do tej listwy? tez wlasnie sie nad takim rozwiazaniem zastanawiam i na razie troche "po omacku" badam temat ilosci ledow, temperatury barwy....itp. itd.

bede wdzieczny za kazde info...a jakbys jeszcze jakas fotke z wlaczonym oswietleniem zamiescila to juz bylby zbytek szczescia ;-)

pozdrawiam

http://images36.fotosik.pl/133/06f7ca487f055dc4med.jpg

http://images48.fotosik.pl/246/fec758f31b00c70bmed.jpg

producenta i nazwy nie znam bo to oswietlenie było w komplecie z meblami :wink:

światło mam raczej zimne, mnie sie takie podoba

nie mam pojecia ile ledów tam jest a kupuje sie tro chyba na metry :wink:

mam nadzieje że pomogłam trochę...

a moglabys podac model/producenta/jakis link do tej listwy? tez wlasnie sie nad takim rozwiazaniem zastanawiam i na razie troche "po omacku" badam temat ilosci ledow, temperatury barwy....itp. itd.

bede wdzieczny za kazde info...a jakbys jeszcze jakas fotke z wlaczonym oswietleniem zamiescila to juz bylby zbytek szczescia ;-)

pozdrawiam

Możesz też rzucić okiem na allegro u użytkownika ledin_sc

kupowałem u niego taśmy (nie listwy). Taśma ma od spodu warstwę samoprzylepną która póki co dobrze trzyma się mebli. Miał do wyboru kolor biały zimny (mocno jasny) i biały ciepły (nieco ciemniejszy, ale z żółtym - bardziej naturalnym odcieniem). My dodatkowo wzięliśmy taśmę zatopioną w silikonowej osłonie. można było kupić na centymetry (w odcinkach po 5 cm) jak i 5 metrów (cena koło 150 zł). PS. telefoniczny kontakt był bardzo dobry, więc więcej szczegółów pewnie można się tez dowiedzieć.

Witam!

Właśnie zabieram się za urządzanie kuchni - meble mam już wybrane - jest to styl nowoczesny. Na ścianie będą wisieć szafki o głębokości 30cm i zastanawiam się nad oświetleniem blatu roboczego. Nie interesują mnie pojedyncze halogeny w trójkątach kółkach itd. Tylko albo biała listwa led lub podłużne halogeny jak stare jarzeniówki tylko o mniejszych gabarytach, które można ze sobą połączyć i włączać jednym przyciskiem. Co według Was jest lepszym rozwiązaniem?

Może jakieś propozycje, nazwy albo linki na takie zestawy oświetlenia?

A co na sufit? Myślę albo o jakimś ciekawym plafonie lub nowoczesnej lampie na sufit.

Z góry dziękuje za pomoc i wszelkie pomocne wskazówki.

Pozdrawiam :)

Widziałam w którymś z czasopism pięknie oświetlony pokój dzienny, połączony z kuchnią. Było to sześć kryształowych lampek w podwieszanym suficie. Bosko!

Nie mam pojęcia skąd to wytrzasnąć, ale jak coś takiego znajdę, to dam znać.

PS. "Salon i Sypialnia" nr 1-2/2010 str.51

• 6 months później...
W sobotę zamontowano mi meble w kuchni i okazało się (jak to zwykle bywa), że górne szafki "zawisły" wyżej niż płytka o jakieś 0,5cm. Pomijając moje odczucia po zobaczeniu tego, zaczełam intensywnie myśleć co z tym zrobić. Jestem na etapie wyboru oświetlenia (miały być tradycyjne trójkąty) i pomyślałam sobie o takim montowanym wzdłuż mebli (nie mylić ze świetlówką:):). Czy ktoś ma coś takiego? I czy w ogóle coś takiego można dostać?