Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - watek zbiorczy o oświetleniu w kuchni, lampy, podszafkowe, LED

Gość

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o oświetlenie blatu, to moim zdaniem źródło światła powinno być poniżej głowy, najlepiej właśnie na takie wysokości jak zaczynają się górne szafki kuchenne. Żeby sobie nie zasłaniać głową i ciałem rąk, a z drugiej strony, żeby światło nie raziło w oczy. Nie lubię też jak świeci mi w głowę. Teraz mam górną lampę 6 halogenów wymiennie zapalanych i nie używam jej w ogóle.

Zawieszone do góry nogami jak u efilio kliny to świetny pomysł na ścianę. Ale jak oświetlić wyspę według opisanych przeze mnie powyżej reguł? Bo mi poza jakąś podłużną nisko wiszącą lampą nic do głowy nie przychodzi. Tylko obawiam się, że nad wyspą taka nisko wisząca lampa będzie przeszkadzać. Jak myślicie?

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

Będę miał remont w kuchni, generalnie będzie to w stylu nowoczesnym, oświetlenie będzie pod wiszącymi szafkami no i coś bym zamontował oczywiście centralnie pośrodku, aby równomiernie oświetlało całą kuchnię.

Kompletnie nie mam pomysłu co tak dać, jakie są obecnie trendy w te klocki?

Pokażcie, może macie coś inspirującego?

Będę miał remont w kuchni, generalnie będzie to w stylu nowoczesnym, oświetlenie będzie pod wiszącymi szafkami no i coś bym zamontował oczywiście centralnie pośrodku, aby równomiernie oświetlało całą kuchnię.

Kompletnie nie mam pomysłu co tak dać, jakie są obecnie trendy w te klocki?

Pokażcie, może macie coś inspirującego?

dexter, na stronie elblaskiej napisałeś, że poszukujesz kogos solidnego do przeprowadzenia remontu. Jeżeli jeszcze nie znalazłeś to polecam swojego najlepszego fachowca - męża :-) - co zrobił i jak zrobił do zobaczenie w moim dzienniku. Niestety, nie mogłam odpisac Ci tam, bo coś jest ze stronką nie tak i nie zapisuje żadnych wpisów.

Pozdrawiam

dexter, na stronie elblaskiej napisałeś, że poszukujesz kogos solidnego do przeprowadzenia remontu. Jeżeli jeszcze nie znalazłeś to polecam swojego najlepszego fachowca - męża :-) - co zrobił i jak zrobił do zobaczenie w moim dzienniku.

Nie znalazłem, tzn.kilku mam po pierwszej selekcji, czekam teraz aż się projektanci mebli ogarną z projektami i wycenami ;-)

OK, jeśli Twój mąż ogarnia tematy ścian (gładzie i płytki) oraz drobną hydraulikę i elektrykę to daj namiar na priv.

Ale żeby nie było - remont będzie gruntowny, ale niewiele (łazienka >4m2 i kuchnia ~9m2).

• 10 months później...

Poszukuję oświetlenia podszafkowego do mojej kuchni (ta szafka kwadrwatowa 2x2 z kablem u góry).

Po pierwsze chciałabym aby było to światło białe (czyli raczej ledowe) a po drugie dosyć mocne (mam to miejsce kiepsko doświetlone).

Możecie mi pomóc ? Jakie w macie zastosowane ?

http://img189.imageshack.us/img189/4044/dscf4649i.jpg

http://img20.imageshack.us/img20/3946/dscf4772k.jpg

mirela, tu sprawdż, może cos znajdziesz. Mam ich lampki podszafkowe i sprawują się świetnie. U mnie akurat halogeny, nie ledy (Puck ARF). Jeśi chcesz mieć dobrze oświetlone, to raczej halogeny. Przerabiałam już wymianę ledów na halogeny, bo niestety, jako oswietlenie blatu roboczego się nie sprawdziły.

http://www.krulen.com.pl/oswietlenie-meblowe/oswietlenie-meblowe.html

• 2 years później...

Witajcie

Fachowcy beda niedlugo podwieszali mi sufit w kuchni. Posiadam projekt oswietlenia, ale nie jestem pewien czy odpowiednio naswietli kuchnie.

Czy na srodku kuchni nie bedzie za ciemno? (nad podloga sa 'oczka' tylko przy scianie)

Czy nad barkiem nie bedzie za ciemno? (jest blat roboczy i barek - oczka z gory swieca na 2 miejsca na raz) czy nie powinno byc osobnego oswietlenia na blat roboczy a osobno na barek?

Sufit podwieszany jak widac jest w ksztalcie L, przy tym ten rura od okapu bedzie bardziej zagieta zeby trafic do wenylacji, ktora jest nad zlewem.

Zastanawiam sie czy nie podwiesic sufitu w jakims innym ksztalcie, zeby lepiej doswietlic.

Co myslicie, macie jakies porady?

kuchnia_ver2_02.jpgkuchnia_ver2_03.jpg