SzymonT 13.02.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 No to kupiłem sobie ostatecznie HERA ale nie takie jak powyżej ale takie: http://www.krulen.com.pl/img/oswietlenie-meblowe/boston-r/boston21.jpg Ma tę zaletę, że do oprawy mozna przymocowac półki, relingi, itp. A ja będę miał szybę na ścianie i w ten sposób nie będę musił niczego innego mocować. P.S. Że też tylko te niewielkie w sumie i nieskomplikowane połączenia metalu z plastykiem muszą tyle kosztować Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudia 14.02.2006 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 No to kupiłem sobie ostatecznie HERA ale nie takie jak powyżej ale takie: http://www.krulen.com.pl/img/oswietlenie-meblowe/boston-r/boston21.jpg Szymon, z jakim wydatkiem trzeba sie liczyc przy zakupie takiego typu oswietlenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 14.02.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Jak sie wyciąga z tego fajnego uchwytu noże? Wogóle gdzie te noże maja ostre końce? Jakoś nie widzę na taj fotce gdzie one moga się miesić - czy sobie dyndają? -Bo jesli tak, to też nie widać ostrzy. Bo samo oświetlenie brdzo fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonT 14.02.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Jak sie wyciąga z tego fajnego uchwytu noże? Pochyla się do przodu i w górę. Wogóle gdzie te noże maja ostre końce? Jakoś nie widzę na taj fotce gdzie one moga się miesić - czy sobie dyndają? -Bo jesli tak, to też nie widać ostrzy. Bo samo oświetlenie brdzo fajne. Dyndają. Ostrzy nie widać, bo są "ukryte" za matową osłoną (szklaną?). Dwie pionowe metalowe listwy przytrzymuja osłone poniżej drewnianego uchwytu. Ale tego elementu akurat nie kupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonT 14.02.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 z jakim wydatkiem trzeba sie liczyc przy zakupie takiego typu oswietlenia? Gwoli ścisłości to kupiłem wersje z pojedyńczą świetlówką: http://www.krulen.com.pl/img/oswietlenie-meblowe/boston-r/boston22.jpg I ten model o długości 1200mm kosztował mnie 890zł . Wersja z kilkoma małymi świetlówkami, jak na poprzednim zdjęciu jest tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delaware 14.02.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Wojtku, widze ze rozeznajesz sie dokladnie w tych wszystkich niezrozumialych dla mnie parametrach. Moglbys mi wiec powiedziec na podstawie danych opisujacych to oswietlenie ile tego potrzebuje na blat dlugosci 2,3m? http://www.krulen.com.pl/img/oswietlenie-meblowe/kll78/kll781.jpg Oprawa świetlówkowa meblowa. Dostępna w 3 wersjach: nabudowana, częściowo wbudowana i wbudowana. Obudowa z tworzywa sztucznego w kolorze stali lub aluminium. Źródło światła - świetlówka MicroLynx 7W/230V (żywotność 6 000 h), wbudowany statecznik elektroniczny, stały strumień światła - 500 lumenów - porównywalnie żarówka 50W, barwa światła ciepło-biała (3000K) lub zimno-biała (4000K), ograniczona emisja ciepła, średnica oprawy 78mm, wysokość oprawy 24mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.02.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 W domu normy nas raczej nie obowiazuja, powinno byc w miarę jasno, no i mam nadzieje, ze nie miewasz w kuchni kontroli z PIP-u bo z tymi oprawami byloby kiepsko. Tak przeliczam te lumeny na luxy i... i nic mi nie wychodzi, bo nie wiem jakie sa charakterystyki opraw i jak wygladaja krzywe rozsylu ,zeby Ci dokladnie powiedziec ile to bedzie tych luxow z wysokosci 60cm na blacie ale mysle, ze niezbedne minimum to 4 oprawy rownomiernie rozmieszczone. Przecietna kompaktowka 7W daje od 340 do 420 lm , tu mamy az 500lm, zakladajac , ze sposob rozsylu jest w obu przypadkach w miare podobny , powinno byc dobrze. Na metr biezacy blatu /w domu/ niezbedne minimum swiatla zapewnia swietlowka liniowa 13W/ok 880lm/ lub 2 "zarowki" kompaktowe 7W/ok 700-900lm/ , tutaj bedziemy mieli zamiennie 14W ze zrodel o zwiekszonej ilosci swiatla/1000lm/, wiec musi byc OK. Zalezec tez to jednak bedzie od koloru mebli, scian, blatu oraz uzycia innych zrodel w pomieszczeniu. Jesli te elemnty sa ciemne . lepiej dolozyc do 5 sztuk. Temperatura barwy nie wplywa na ilosc swiatla , jedynie na wiernosc odwzorowania kolorow i widok ogolny. Nie wiem jaki chcesz osiagnac efekt plastyczny , jakie sa meble, blat, plytki, wiec Ci nie doradze koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delaware 15.02.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Zalezec tez to jednak bedzie od koloru mebli, scian, blatu oraz uzycia innych zrodel w pomieszczeniu. Jesli te elemnty sa ciemne . lepiej dolozyc do 5 sztuk. Temperatura barwy nie wplywa na ilosc swiatla , jedynie na wiernosc odwzorowania kolorow i widok ogolny. Nie wiem jaki chcesz osiagnac efekt plastyczny , jakie sa meble, blat, plytki, wiec Ci nie doradze koloru. Wojtku dziekuje bardzo za wyczerpujaca informacje. Za duzo wprawdzie nie zrozumialam ale siade dzis wieczorem spokojnie w domu z jakims napojem wspomagajacym prace szarych komorek i moze to rozbiore na czesci zrozumiale dla ekonomisty Meble maja byc kremowe (lakier na wysoki polysk), blat tez w odcieniu bezu, za to sciana (jest juz ) zarowiascie czerwona lekko wpadajaca w pomarancz a na tym szyba. A efekt jaki chcialabym osiagnac -hmmmm, co mi przychodzi do glowy to przytulnosc. W zwiazku z tym, ze znalazlam w Tobie zrodlo tajemnej wiedzy to zapytam jeszcze czy mozesz rzucic jakas firma ktora produkuje swietlowki ale jak najciensze i w mozliwie przystepnej cenie? Wymyslilam sobie bowiem poleczke nad lozko, ktora mialaby byc jednoczesnie lampa. Gora i dol polki mialy by byc z mlecznego szkla (boki z drewna w kolorze parkietu) a pomiedzy taflami swietlowka. Chcialabym aby polka byla jak najciensza i dlatego powyzsze pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 17.02.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Swietlowki liniowe maja grubosc najczesciej znormalizowana , bo zwiazane jest to z rodzajem trzonka i roznica w doborze firmy niewiele w tych sprawach ma tu do czynienia /na szczescie/. Roznice moga wynikac w dlugosci i mocy oraz innych parametrach swiatla. Połki, o ktorych mowisz musza miec swoja grubosc nie tylko z powodu wymiarow swietlowki. Chodzi bowiem o to , zeby swiatlo w miare rowno rozkladalo sie na matowce/szybie/. Swietlowka chociaz mocno sie nie grzeje, jesli bedzie dotykac do obudowy , bedzie niemal widoczna a nie o to chyba chodzi. Najciensze polki świetlne jaki widzialem w sprzedazy mialy grubosc ok 48mm . PS sprawdzilem w Modularze polka , ale swiecaca jednostronnie , wykonana z aluminium, ma grubosc 37mm. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delaware 17.02.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Dzieki wielkie Wojtku, jestes prawdziwa skarbnica wiedzy! A we wspomnianej przez Szymona firmie Hera znalazlam takie cienizny http://www.krulen.com.pl/meblowe-slimlite.htm Tylko ta cena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 27.03.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 u mnie będą takie halogeniki umieszcone w trójkontach mocowane pod szafkami wiszącymi. Fajnie to wygląda jak znajde jakieś zdjęcie to wkleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 27.03.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 czy tego typu oświetlenie mozna podłączyc do kabla wystającego ze ściany - takiego jak do oswietlena górnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 27.03.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 czy tego typu oświetlenie mozna podłączyc do kabla wystającego ze ściany - takiego jak do oswietlena górnego? Tak, jak najbardziej, za pleckami szafek wiszących jest luz wystarczający do poprowadzenia przewodów. Jeżeli halogenki, to jeszcze trzeba podłączyć transformatory, obecnie dostępne małogabarytowe, ja u siebie położyłem na szczytach szafek aby w razie uszkodzenia mieć dostęp, w ogóle ich nie widać. Te oczka podszafkowe są produkowane w wersji bardzo płaskiej, aby zmieściły się w spodzie szafki. Koniki do zamocowania na szczytach szafek wiszących są OK, ale pod szafkami może być ciemno. My zastosowaliśmy i to i to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 27.03.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 http://www.meblekuchenne.pl/katalog/akcesoria/img46.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neoled 17.07.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2006 Witam. Posiadam w ofercie energooszczędne listwy led na diodach o dużym strumieniu świetlnym, które świetnie sprawdzają się jako oświetlenie podszafkowe w meblach kuchennych; poniżej przykładowa realizacja oświetlenia kuchni wykonana na listwach led: http://www.neoled.info/kuchnia/k13m.jpg http://www.neoled.info/kuchnia/k1.jpg http://www.neoled.info/kuchnia/k2.jpg http://www.neoled.info/kuchnia/k11m.jpg http://www.neoled.info/kuchnia/k12m.jpg Listwy zostały zamontowane w specjalnie przygotowanych rowkach co powoduje, że licują się z dnem szafki i nie widać źródła światła. http://www.neoled.pl/jack/kuchnia33.jpg Dla tych którzy posiadają gotowe meble i nie ma możliwości wykonania rowka, polecam listwy w ceowniku aluminiowym montowane bezpośredno do dna szafki. Na koniec dodam że system oświetlenia LED pokazany na zdjęciach jest praktycznie wieczny (10 lat ciągłego świecenia) a do tego pobiera tylko ok 10W!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 14.11.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 No to kupiłem sobie ostatecznie HERA ale nie takie jak powyżej ale takie: http://www.krulen.com.pl/img/oswietlenie-meblowe/boston-r/boston21.jpg Ma tę zaletę, że do oprawy mozna przymocowac półki, relingi, itp. A ja będę miał szybę na ścianie i w ten sposób nie będę musił niczego innego mocować. P.S. Że też tylko te niewielkie w sumie i nieskomplikowane połączenia metalu z plastykiem muszą tyle kosztować Sz. Też przymierzam się do zakupu Bostona R. Drogie to jest cholernie, ale nie znalazłem nic tańszego w tej klasie. W związku z tym mam pytanie: jakiej firmy akcesoria do relingu można do tego dokupić? Może jakiś link? Czy Ty coś kupiłeś? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonT 14.11.2006 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Też przymierzam się do zakupu Bostona R. Drogie to jest cholernie, ale nie znalazłem nic tańszego w tej klasie. W związku z tym mam pytanie: jakiej firmy akcesoria do relingu można do tego dokupić? Może jakiś link? Czy Ty coś kupiłeś? Pzdr. No właśnie - nic tańszego w podobnej klasie nie ma. Do kompletu z Bostonem pasują akcesoria Linero 2000. Zobacz ten wątek, tam podałem szczegóły: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=71609&start=60 Pozdrawiam, Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 16.11.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 SzymonT dzięki Tobie prawie już wszystko wiem. Z Krulenem już rozmawiałem, szkoda,że nie ma Bostona R o dł.60cm. Takie potrzebuję. 80cm kosztuje na dziś ok.430zł z 2x9W. Czy na Twoją 120cm dali Ci jakiś upust i jaki? Czy możesz mi podesłać zdjęcie od dołu tej świetlówki,żeby było widać sposób zamocowania jej do szafki i jakiegoś elementu LINERO2000 do oprawki. Czy tam są jakieś otwory w oprawce oświetlenia czy też można dowolnie przesuwać sobie jakiś element Linero? Kupiłeś Linero satynę czy aluminium? Czy dolna krawędź tych elementów nie uderza Ci o szybę? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonT 16.11.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 SzymonT dzięki Tobie prawie już wszystko wiem. Z Krulenem już rozmawiałem, szkoda,że nie ma Bostona R o dł.60cm. Takie potrzebuję. 80cm kosztuje na dziś ok.430zł z 2x9W. Czy na Twoją 120cm dali Ci jakiś upust i jaki? Cieszę się, że się przydałem. Żadnego upustu nie dostałem Kupowałem w końcu tylko jedną sztukę i to nie bezpośrednio u Kurlen-a tylko dystrybutora w Poznaniu. Czy możesz mi podesłać zdjęcie od dołu tej świetlówki,żeby było widać sposób zamocowania jej do szafki i jakiegoś elementu LINERO2000 do oprawki. Oprawa jest mocowana wkrętami do dolnej powierzchni szafek. Zdjęcia jutro wkleję. Pamiętaj że musisz jeszcze gdzieś za szafkami przeciągnąć kabel zasilający. Czy tam są jakieś otwory w oprawce oświetlenia czy też można dowolnie przesuwać sobie jakiś element Linero? Do montażu Linero2000 jest taka szczelina wzdłuż całej oprawy. Można więc dowolnie przesuwać relingi. Kupiłeś Linero satynę czy aluminium? Satynę Czy dolna krawędź tych elementów nie uderza Ci o szybę? Pzdr. Dotyka. Inaczej się nie da, ale podkleję z tyłu na relingach takie małe (ok 5mm średnicy), gumowe, okrągłe podkładki wykorzystywane przeważnie w drzwiach szafek lub szufladach aby nie trzaskały bezpośrednio o drewno. Pozdrawiam, Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 16.11.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 SzymonT dzięki za odp. Odnośnie tego kabelka do Bostana: on jest zakończony....czym? W którym miejscu oprawy on wychodzi? Wierciłeś na niego otworek w szafce? Co kupiłeś i ile dałeś z LINERO? Podoba mi się stojak na papier (ten większy) i stojak drewniany na noże.Czekam na fotki. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts