Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - watek zbiorczy o oświetleniu w kuchni, lampy, podszafkowe, LED

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piękna, zdradzisz model lub Producenta lampy?

Do kupienia na tej aukcji http://allegro.pl/item221682374_lampa_wiszaca_idealna_do_korytarza_pokoju_kuchni.html

Mają jeszcze kilka innych podobnych po 65zł.

Dzięki Wielkie, bo tez szukalam i trafiłam na tę stronę, ale przyznam, że na pierwszej fotce jest taka z kwiatkiem, nie przejrzałam dalej (leniwa). A na innych stronach nie znalazłam, a tu prosze wystarczy tylko przewinąć stronę. A o co chodzi z tymi maksymalnymi żarówkami 60 W?

Dzięki Wielkie, bo tez szukalam i trafiłam na tę stronę, ale przyznam, że na pierwszej fotce jest taka z kwiatkiem, nie przejrzałam dalej (leniwa). A na innych stronach nie znalazłam, a tu prosze wystarczy tylko przewinąć stronę. A o co chodzi z tymi maksymalnymi żarówkami 60 W?

No zeby wkręciś żarówke max 60W bo większe wytwarzają więcej ciepła, nie wiem czemu takie ograniczenie, klosz sie nie spali bo jest szklany.

Ja kupiłem wczoraj energooszczędną która pobierając 21W świeci jak 100W, nawet bardzo jasna :)

No zeby wkręciś żarówke max 60W bo większe wytwarzają więcej ciepła, nie wiem czemu takie ograniczenie, klosz sie nie spali bo jest szklany.

Ja kupiłem wczoraj energooszczędną która pobierając 21W świeci jak 100W, nawet bardzo jasna :)

Przyznam, że dośc mnie to zdziwiło, bo nigdy wczesniej nie widziałam takich ograniczeń i trochę mnie to przeraziło. A w kuchni zastanawiam się nad sensem energooszczędnej, bo tam włączać światło będzimy często, ale na krótko, a to najprawdopodobniej nie jest dobre dla takich żarówek.

• 1 month później...
Ja mam halogeny - lubię ten rodzaj światła. Do świetlówek nie byłam przekonana. Dodatkowe halogeny mam nad szafkami w postaci pojedynczych lampek, które ktoś na forum pieszczotliwie nazwał "durnolampkami". Same podszafkowe nie zawsze mi wystarczają i wtedy uruchamiam te górne. Wolę tak niż używać zwykłego oświetlenia górnego, którego nie lubię.

Zastanawiam się :roll: czy instalować halogeny czy raczej świetlówki. które teraz mają również ciepłe barwy i są szybkozapalające /bez efektu mrugania/.

szybki start swietlowek oraz brak efektu mrugania nie jest zwiazany ze swietlowka, ale statecznkiem elektronicznnym jaki nia (nimi) steruje.

pozd.

Jacek

Witam, mam następujący problem:

Część blatu kuchennego "puszczona" jest pod oknem. To świetne rozwiązanie w dzień - ale kiedy zapada zmrok robi się nieco ciemno... Jak oświetlić ten blat (nie demolując przy okazji sufitu :-) - halogeny sufitowe i podobne rozwiązania nie wchodzą w rachubę)?