Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - watek zbiorczy o oświetleniu w kuchni, lampy, podszafkowe, LED

Gość

Recommended Posts

No proszę!

A głupie ludzie z tego piszą doktoraty nie na temat.

:D

ale powiedz że przypadkiem nie chciałeś mnie obrazić, please

:p

Przenigdy, gdzież bym śmiał.

Tak sobie z przyjemnością czytam Wasze mądrości i podziwiam upór, wręcz heroizm w walce z halogenami :D Odległości, wysokości, doświadczenie wujka ... No,no. :wink:

Ha! Miły Stanisław nawe radzi na wysuniętym gzymsie nad szafką. :D

Wow!

Neufert sie w grobie przewraca a głupole w laboratoriach wciąż opracowują krzywe CLS. :p :p

Po co im to? Wystarczy zajrzeć na Forum M. i po sprawie.

PraktYka, panie dzieju, prAktyka. :D

pozdrawiam

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[quote

do oświetlania blatu stołu lepiej jest montować halogeny na gzymsie szafki, a nie na suficie, czyli wierzchnia obudowa szafki powinna mieć płytę wysuniętą ok 10 cm poza obrys szafki. Tam montuje się halogeny.

a co jak kuchnia nie ma żadnych gzymsów?

Kiedyś taka miałem, ale to za "pierwy" na mieszkaniu.

Kuchnia była z 97 roku.

Teraz żadnych gzymsów nie mam :D

[quote

do oświetlania blatu stołu lepiej jest montować halogeny na gzymsie szafki, a nie na suficie, czyli wierzchnia obudowa szafki powinna mieć płytę wysuniętą ok 10 cm poza obrys szafki. Tam montuje się halogeny.

a co jak kuchnia nie ma żadnych gzymsów?

Kiedyś taka miałem, ale to za "pierwy" na mieszkaniu.

Kuchnia była z 97 roku.

Teraz żadnych gzymsów nie mam :D

Piękne blaty można kupić luzem :D , można na suficie zamontować konstrukcje wsporcze :D , można montować w suficie :D .

Inne pomysły mile widziane :D

To ja będę nadal męczący :D

Światło nad szafkami w kuchni może mieć charakter wyłącznie ozdobny.

Odwołam sie do zasad projektowania wspomnianego wcześniej "guru" projektantów.

Stojąc przy blacie sylwetka jest lekko pochylona a więc ani centralne światło , ani nad szafkami nie zapewni prawidłowego oświetlenia blatu.

Tym bardziej , ze pod szafkami jest już cień , zwłaszcza z halogenowego reflektora nad głową.

Ktoś w opowieściach o halogenach w łazience, w punkcie 5 powiedział wreszcie mądrą rzecz. Tu ukłon w strone Kol. retro :p

Nie źródło jest tak ważne, jak rodzaj oprawy (koniec cytaty) ja dodam powołując sie znowu na poradnik, tym razem projektanta oświetlenia, że ważne jest miejsce i sposób rozsyłu światła przez żródło i oprawę.

Halogenowy reflektor na zamkniętą bańkę żarówki, jest najgorszym ze sposobów oświetlenia miejsca pracy. Proszę zerknąć do wykresu CLS.

W praktyce oznaczo to, że ilość światła jest rozkładana "plamami" o dużym kontrascie natężenia pomiedzy środkiem a brzegiem. Pomijam męczenie wzroku ale głównie, to ostre kontrasty np cienia nawet dla źródeł o najszerszych strumieniach.

Światło halogenowe sufitowe może doświetlać (tylko doświetlać) wnętrze szafki. Pod warunkiem oczywiście , ze jest w oprawie kierowanej, lub stanowić element ozdobny dla np mebli w przypadku oprawy stałej.

Oprawą poprawiającą ogólne oświetlenie wnętrza kuchni moze być downlight, lecz nie powinien być stosowany jako źródło światła roboczego.

Tyle teoria a w praktyce, tam gdzie to konieczne do roboty wchodzi fotometria.

Rozwiązania zaczerpnięte z normatywów i wytycznych PIP są niekonieczne w domu, ale warto czasem popatrzeć jakie obowiązują zasady ergonomii.

Chyba, że światło ma być jedynie iluminacją, no to już się nie wtrancam. :D

Popieram 2112wojtek w punkcie, że halogeny

nad szafkami mogą być tylko ozdobą...

Mam takie 12 lat i niestety nie widać w tym świetle

całości blatu (oczywiście w ogóle nie mogę się pochylać nad nim,

bo zasłaniam sobą blat) :)

Teraz robię oświetlenie pod szafką (będzie tylko jedna

wisząca), oprócz tego będzie oświetlenie z okapu

i osobno dwie lampy nad półwyspem..

Właśnie... obawiam się, że te lampy nad półwyspem też za dużo

nie dadzą i będę musiała sobie postawić na blacie jakąś lampkę nocną :)

Powinno wystarczyć. :D

Nad półwyspem czy wyspą nie ma szafek, można więc po obu stronach pochłaniacza, centralnie nad blatem zamocować np downlighty które w takim miejscu spokojnie oświetlą ów blat, bez powstawania cienia i oślepiania.

Dla potrzebujących więcej światła na wyspie ( np krojenie, siekanie, ostre noże itp) można dać lampy wiszące w ciekawszych oprawach, wygląda to nieżle.

Miłośnicy kuchni stylizowanych lub historyzujących/srodziemnomorska , angielska/ mogą dodatkowe żródła umieścic w obudowie dosyć dużego okapu.

Popieram 2112wojtek w punkcie, że halogeny

nad szafkami mogą być tylko ozdobą...

Mam takie 12 lat i niestety nie widać w tym świetle

całości blatu (oczywiście w ogóle nie mogę się pochylać nad nim,

bo zasłaniam sobą blat) :)

Ja nad oświetleniem roboczym blatu w ogóle się nie zastanawiam, bo tam są zamontowane świetlówki (na dole szafek wiszących), których światło jest zasłaniane od strony przejść przez ozdobną listwę.

Świetlówka w tym miejscu daje dość duże rozproszenie swiatła, a poza tym jest niewidoczna nawet dla osób siedzących przy stole.

Tak samo mam zresztą przy stanowisku komputera. Długa świetlówka o małej średnicy umieszczona jest pod blatem monitora i nad klawiaturą. Od strony piszącego osłonięta listwą maskującą w kolorze biurka. światło oświetla wyłacznie blat i klawiaturę nie mając szans na bezpośrednie oswietlenie oka piszącego, czy czytającego na monitorze.

PS. Halogeny nad szafkami mogą być zarówno ozdobą, dodatkiem do oświetlenia roboczego, jak i normalnym porzadnym źródłem światła. Wszystko zalezy od kasy (tzn. ilosci i mocy zainstalowanej). Proszę zwrócić uwagę, że montując halogeny nad szafkami, mamy nad nimi duży zasób przestrzeni chłodzącej, więc zainstalowane moce mogą byc znaczne.

jestem w końcu :) podszafkowego oświetlenia będę miała mało bo mam tylko 2 wiszące szafki. kuchnia jest mała bo ma 9m2 (jest w kwadracie) nie umiem wklejać zdjęć :cry:

Na suficie robię w środku 2 świetlówki pod pleksą 1,5/1,5 i w około chcę dać halogeny myślałam żeby dać tam gdzie nie ma mebli czyli na dwóch ścianach po 3 a na tych co są szafki po 5. czy tak będzie dobrze?

[/img]

Mam pytanie odnosnie oswietlenia podszafkowego, zamierzam kupic takie jakby podswietlane dna gornych szafek. Obawiam sie tylko, ze oswietlenie takie jest zbyt zimne. Czy ktos takie ma, albo chcialby polecic inne? A i przy okazji mam tez pytanie z czego zamawiacie cokoly do dolnych szafek, czy z tego samego materialu czy kontrastowe? Ja bede miala dolne szafki z forniru merbau.

Mam pytanie odnosnie oswietlenia podszafkowego, zamierzam kupic takie jakby podswietlane dna gornych szafek. Obawiam sie tylko, ze oswietlenie takie jest zbyt zimne. Czy ktos takie ma, albo chcialby polecic inne? A i przy okazji mam tez pytanie z czego zamawiacie cokoly do dolnych szafek, czy z tego samego materialu czy kontrastowe? Ja bede miala dolne szafki z forniru merbau.

Ja mam takie - kupowane w Castoramie w cenie zdaje się 40 złotych za sztukę, do tego trzeba dokupić tranzystorek. m&k, maja również kolor "stali drapanej". Zdjecie z allegro http://www.allegro.pl/item346860038_oprawa_podszafkowa_typu_trojkat_mcj_.html

http://img259.imageshack.us/img259/8898/kolorypoztrdc6.jpg

Efekt

http://img98.imageshack.us/img98/8308/hpim4835dt1.jpg

A i przy okazji mam tez pytanie z czego zamawiacie cokoly do dolnych szafek, czy z tego samego materialu czy kontrastowe? Ja bede miala dolne szafki z forniru merbau.

Mamy szafki z limby czekoladowej a blat klonowy. Myślałam, żeby dać klonowy cokół, ale jak stolarz przyłożył, to zrobiło się jakoś pstrokato :o i została limba. Oczywiscie wszystko zależy od kuchni. Sam efekt z innym cokołem bardzo mi się podoba, tylko u nas podłoga jest psrokata i za duzo by tego było...

No właśnie także jestem na tym etapie :) - pod szafki chcę dać świetlówki tylko w takich oprawach, w których jest jednocześnie gniazdko, na forum był już poruszany temat oświetlenia i zdaje się, że świetlówki były najlepszym źródłem światła ze względu na stworzenie odpowiednich warunków pracy (albo mi się coś pomerdało :D) - w każdym razie takie coś będzie u mnie :).

jestem wzruszona odzewem :D na moje pytanie. Akacjo dzisiaj wlasnie podpisze umowe i zamierzam takie podswietlane dna szafek zamowic, ale podoba mi sie takze Twoje rozwiazanie. Czy zaproponowala Ci je firma , ktora robi kuchnie, czy sama to zakladasz? Jaki jest koszt takiego oswietlenia?

Pozdrawiam.