Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - watek zbiorczy o oświetleniu w kuchni, lampy, podszafkowe, LED

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie na odmianę zależało na tym, żeby nie było widać żadnych lampek pod szafkami i mam je wbudowane :

http://images32.fotosik.pl/228/c798fbc1f929fd7amed.jpg

dają wystarczającą ilość światła, do tego dochodzi jeszcze świecąca półka:

http://images31.fotosik.pl/228/473a4639fd139fecmed.jpg

• 2 months później...

Doradźcie coś kochani... Początkowo planowałam oświetlić kuchnię jednym światłem górnym, świetlówkami pod szafkami i takimi lampkami na szafkach. Tak też mam wyprowadzone kable. Kuchnia w kształcie U z oknem na krótszej ścianie.

Zrezygnowałam jednak z górnych szafek na ścianie z kuchenką. Na przeciwległej ścianie górne szafki pozostały. No i zagwozdka- czym oświetlić sobie blaty koło kuchenki? Nad kuchenką będzie okap pewnie z jakimś światełkiem, ale co z resztą? Halogeny w suficie odpadają, bo nie cierpię tego ustrojstwa. Spot? Też jakaś tragedia...

Przejżałam milion aranżacji-inspiracji i nic mnie nie zainspirowało :cry: Ma ktoś pomysł na jakieś fajne rozwiązanie?

Ja mam zrobione a'la półeczki umieszczone na wys. gdzie zwykle wiesza się szafki.

Półeczki wykonane z tego samego materiału co szafki dolne, w nich halogeny (w jednej 2, w drugiej 1, włączniki na podczerwień). Wymiar - 8cm wysokości, 10cm głębokości i szerokość na całą ścianę (podzielone oknem) - generalnie można je wyglądem porównać do grubej belki. Nad kuchenką okap z halogenami całkowicie wystarcza do oświetlenia miejsca do gotowania i okolic (łącznie 140cm szerokości).

Kinkiety i lamka obrazowa odpadają. Blaty muszą być dobrze oświetlone. Jeden kinkiet nie da rady (długość blatu ok 2m), a wieszanie sobie obok siebie kilku kinkietów też mi jakoś nie pasi.

Massiv ma fajne oprawy podszafkowe. Widziałam je niestety tylko w necie i zastanawiam się, czy nie dałoby ich rady zamontować jakoś bez szafek :roll:

• 3 weeks później...

witam

mam dylemat w mojej przyszłej kuchni nie będzie zbyt wiele szafek nad blatami, a tam gdzie własnie bedzie miejsce do prac kuchennych jest okno jak doświetlić blat przy oknie bo przecież wieczorami światło z za okana nie wpadnie natomiast tam gdzie bedzie szafka nad blatem bedzie oświetlenie halogenowe,może macie jakis pomysł?

czy ten podwieszany sufit to duży koszt ? bo liczę się z każdą zł.
Podwieszany sufit to nie są zbyt duże koszty. Oczywiście wzrastają wraz ze wzrostem powierzchni. Ale jak zrobisz go tylko nad blatem to pójdzie Ci na niego:

- kilka profili aluminiowych

- kila płyt g-k

- kilka kołków do ściany

- kilka śrub do mocowania płyt i profili