Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - watek zbiorczy o oświetleniu w kuchni, lampy, podszafkowe, LED

Gość

Recommended Posts

Pomóżcie zaplanować oświetlenie.

Kuchnia będzie otwarta na salon,odgrodzona częściowo tylko murowanym niby barkiem.Kuchnia będzie miała ok.10m,a salon ok.30m.W kuchni zlew będzie pod oknem,nad nim będzie jakieś oświetlenie,no i pod górnymi szafkami też.Stół będzie w salonie tuż przy kuchni nad nim oświetlenie,w salonie jeszcze jakiś wypoczynek ,a po drugiej stronie kominek i rtv.

Jak rozplanować dobrze oświetlenie?Nie jestem zwolenniczką oświetlenia na środku pomieszczenia.Jakie oświetlenie nad stół,który będzie okrągły ,a po rozłożeniu owalmy?

Jak to wszystko pogodzić? :oops:

• Odpowiedzi 270
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dardurdka dzięki za zdjęcia.

Może ktoś jeszcze podpowie? :oops: :-?

zajrzyj do wątku pochwalcie się swoimi kuchniami, tam wkleiłam zdjęcia swojej, która idealnie pasuje do opisu twojej :) Mam na suficie plafon, oświetlenie z okapu i 2 listwy pod szafkami, jak dla mnie wsytarczająco :)

• 1 month później...

Robie sufit podwieszany o powierzni 11 m2 w kuchni z wyspa. Jakie oświetlenie byście mi polecili (chodzi mi o to wbudowane w sufit) - halogeny czy 230V energooszczedne??

Z góry dziękuje za wszelkie opinie jezeli ktokolwiek ma doświadczenie z tymi typami świateł

Ja zdecydowałam sie na energooszczędne na 230V (seria Cardano):

http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p3042_Cardano-oprawa-wbudowywana-energooszczedna-2x11W-GU10-Tytan.html

Są już zamontowane, choć kuchnia jeszcze w opłakanym stanie:)

http://www.fotki.be-3.info/cache/2008-11-10/IMG_4784.JPG_595.jpg

Moja kuchnia ma zbliżoną powierzchnię do Twojej, zastosowałam 5 takich podwójnych opraw, czyli w sumie 10x11W. Takie same oprawy są też w wersji halogenowej, z żarówkami 50W.

Uważam, że światło jest OK no i oprawa ma bardzo fajny design:)

Myslalem zeby użyc cos w stylu:

http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p3425_RAGO-zestaw-opraw-wbudowywanych-DL-R80-C-(5-szt.).html

tylko nie wiem czy na takiej powierzchni 7 + okap wystarczy żeby to była jasna kuchnia ( a raczej kuchenna częśc pokoju).

to zalezy co to za lazienka i jaka ma pelnic fukcje.

masz moze zdjecie?

zlew - to raczej w kuchni - funkcje... z góry wiadome :wink:

ja mam zlew kuchenny pod oknem i... wieczorem wkładam naczynia do zmywarki :wink: (a zwykłe światło jest wystarczające - halogenów żadnych nie mam tylko zwykłe energooszczędne żarówki)

jesli potrzebujesz mocnego źródła swiatła to do czego chcesz jeszcze używać tego zlewu?

Do mycia garów nie potrzeba extra światła :wink:

Oczywiście, że trzeba !!

A poza tym przy zlewie wykonuje się wiele innych kuchennych czynności jak płukanie warzyw, mięs, itp., itd.

Mamy tą samą zagwozdkę z oświetlaniem punktowym zlewu oraz "przygotowalnicy", którą też umieściliśmy przy oknie. Nie będzie podwieszanego sufitu ani nie ma miejsca na szafki nad oknem.

Pozostaje albo jakaś lampa/lampy nakierowana punktowo albo jakaś konstrukcja np. ozdobna decha/obudowa okna i w niej jakieś źródło światła.

Na stronach forum można znaleźć kilka rozwiązań ale jak do tej pory nic nas nie przekonało...

Podzielcie się swoimi rozwiązaniami :D

Pozdrawiam

Do mycia garów nie potrzeba extra światła :wink:

Oczywiście, że trzeba !!

przy zlewie wykonuje się wiele innych kuchennych czynności jak płukanie warzyw, mięs, itp., itd.

Pozostaje albo jakaś lampa/lampy nakierowana punktowo albo jakaś konstrukcja np. ozdobna decha/obudowa okna i w niej jakieś źródło światła.

Zastanawiam sie jak dawniej bylo możliwe mycie garów, warzyw i mięs w zlewie przy zwyczajowo - jednej lampie na srodku sufitu kuchni ?

Dla mnie dodatkowe swiatła przy każdym odrębnym stanowisku w kuchni to przerost formy nad treścią.... ale to tylko moje zdanie.

Zastanawiam sie jak dawniej bylo możliwe mycie garów, warzyw i mięs w zlewie przy zwyczajowo - jednej lampie na srodku sufitu kuchni ?

Dla mnie dodatkowe swiatła przy każdym odrębnym stanowisku w kuchni to przerost formy nad treścią.... ale to tylko moje zdanie.

A ja lubię mieć jasne stanowisko pracy. I nie jest ważne czy to kuchnia, czy biurko, czy kanapa, na której siedze i czytam książke :wink:

O cos dla mnie - tez nad tym myślę i jako nie mogę wymyslić.

W poprzednim mieszkaniu tez miałam zlew pod oknem i potwormie mnie drazniło, że podczas zmywania całe światło zasłaniam głową (a dodatkowo jestem krótkowidzem więc to był dramat) W domu będę miała nad zlewem duuzo światła - tylko nie wiem jak to zrobię :roll:

więc śledzę temat i czakam na genijalne rozwiazania