Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NAPĘD przedni czy tylny?

thalex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 97
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tej chwili wszystkie popularne mają przedni napęd. Z tylnym to już wyższa klasa.

w tylnym napędzie jest wiekszy promien skretu

mniej skomplikowane zawieszenie przednie

drgania nie przenoszą sie na kierownice

mozna sie w zime niezle pobawic ( i nie tylko)

opony maja dłuzsza zywotnosc

-wady ..dla mnie zaleta :lol:

jak nie masz dociązonego tyłu to istnieje obawa ze na łuku tył wyprzedzi przod

:wink:

przedni naped jest bardziej "awaryjny"

ale za to łatwiejszy w prowadzeniu

Dla początkującego kierowcy lub takiego dla którego samochód służy tylko do przemieszczania się - lepszy napęd przedni. Łatwiej wyprowadzić auto z poślizgu. Napęd przedni "wybacza" kierowcy więcej błędów.

Ale gdy chodzi o zabawę - nie ma nic lepszego od napędu tylnego :D

Szkoda tylko, że obecnie ma go tak niewiele samochodów :(

Dominiku, tanich, dostępnych samochodów. BMW, Mercedes, RR, i parę innych zostały przy tylnym :D

Dla początkującego kierowcy lub takiego dla którego samochód służy tylko do przemieszczania się - lepszy napęd przedni. Łatwiej wyprowadzić auto z poślizgu. Napęd przedni "wybacza" kierowcy więcej błędów.

Ale gdy chodzi o zabawę - nie ma nic lepszego od napędu tylnego :D

Szkoda tylko, że obecnie ma go tak niewiele samochodów :(

poslizg - przedni naped przy kołach skreconych jedzie prosto ,jedyna rada to redukcja i gaz do dechy ( mało osob na to wpadnie)

w klasycznym napedzie uciekający tył instynktownie koryguje sie skrętem kierownicy w przeciwnym kierunku

jak dla mnie to bezpieczniej sie czuje z tylnym napędem

jeżdziłem i tylnonapedowymi i przednio....

jak na razie wolę tylni napęd szczególnie w zimie lepiej sie prowadzi tródniej wpaść w poślizg i łatwiej z niego wyprowadzić

ale do aut do miejskiej jazdy dla przecietnego kierowcy tak jak ja nie ma to większego znaczenia szczególnie jeśli auto ma dodatkowe systemy wspomagania jazdy

Selimm napisał:

poslizg - przedni naped przy kołach skreconych jedzie prosto ,jedyna rada to redukcja i gaz do dechy ( mało osob na to wpadnie)

Oj Selimku, z tą techniką tutaj chyba zagalopowałeś się.

Najlepiej tak operować gazem, aby koła nie hamowały, ale i nie ciągnęły. Najbezpieczniej to wtedy wcisnąć sprzęgło.

Jeżeli jednak udają się Ci takie sztuczki to na zasadzie odrzutu, za który swego czasu byłem obsabaczony w tym dziale.

Na szklance to nie działa.

Selimm napisał:

Oj Selimku, z tą techniką tutaj chyba zagalopowałeś się.

Najlepiej tak operować gazem, aby koła nie hamowały, ale i nie ciągnęły. Najbezpieczniej to wtedy wcisnąć sprzęgło.

Jeżeli jednak udają się Ci takie sztuczki to na zasadzie odrzutu, za który swego czasu byłem obsabaczony w tym dziale.

Na szklance to nie działa.

Jesli nic nie jedzie z przeciwka to mozesz sobie wcisnac sprzegło , ale jesli jestes na lini zderzenia to tylko gaz do dechy Cie moze ocalić :wink:

Selimm, co do dodania gazu - przyznam Ci rację, ale na redukcję to raczej nie ma czasu.

Jak to mowią trening czyni mistrza ...wszystko sie da , w tylnym napedzie wciskam sobie hamulec i gaz do dechy ..to dopiero jest zabawa :lol: ....a własciwie była -bo od jakiegos czasu nie mam dostępu do cudzych aut

Selimm, co do dodania gazu - przyznam Ci rację, ale na redukcję to raczej nie ma czasu.

Jak to mowią trening czyni mistrza ...wszystko sie da , w tylnym napedzie wciskam sobie hamulec i gaz do dechy ..to dopiero jest zabawa :lol: ....a własciwie była -bo od jakiegos czasu nie mam dostępu do cudzych aut

Redukować możesz co najwyżej przed zakrętem, a później operować tylko gazem, bo robiąc to po rozpoczęciu poślizgu na ciasnym zakręcie, gdy całe zdarzenie trwa 2 sekundy, po których albo jedziesz dalej, albo leżysz w rowie, to wybacz, ale nie ujmując nic Twoim umiejętnościom - nie zdążysz.

Na śliskim podłożu, to także z przednim napędem można sobie nieżle pojeździć używając hamulca ręcznego w odpowiednim momencie.

Kiedyś o mało nie wyrżnąłem na skrzyżowaniu w słupki z łańcuchami. Tylko naciśnięcie sprzeła pozwoliło odzyskać przyczepność kół, a nie miałem dużej prędkości. Mówię o przednim napędzie. Dlatego nie ufam w to niby wyciąganie z poślizgu przez dodanie gazu.

Redukować możesz co najwyżej przed zakrętem, a później operować tylko gazem, bo robiąc to po rozpoczęciu poślizgu na ciasnym zakręcie, gdy całe zdarzenie trwa 2 sekundy, po których albo jedziesz dalej, albo leżysz w rowie, to wybacz, ale nie ujmując nic Twoim umiejętnościom - nie zdążysz.

jak masz 2 sekundy to nawet se k....mać pod nosem nie powiesz :lol:

Na śliskim podłożu, to także z przednim napędem można sobie nieżle pojeździć używając hamulca ręcznego w odpowiednim momencie.

Kiedyś o mało nie wyrżnąłem na skrzyżowaniu w słupki z łańcuchami. Tylko naciśnięcie sprzeła pozwoliło odzyskać przyczepność kół, a nie miałem dużej prędkości. Mówię o przednim napędzie. Dlatego nie ufam w to niby wyciąganie z poślizgu przez dodanie gazu.

jedziesz po sniegu wpadasz w poslizg , naciskasz sprzeglo i hamulec z kołami skreconymi -auto sunie prosto , po spuszczeniu nogi z hamulca auto wraca na własciwy tor (czemu hamulec? ..bo taka jest reakcja ludzi)

teraz na suchym wchodzisz szybko w łuk - wpadasz w poslizg -dalej wciskasz sprzegło ?

jedziesz po sniegu wpadasz w poslizg , naciskasz sprzeglo i hamulec z kołami skreconymi -auto sunie prosto , po spuszczeniu nogi z hamulca auto wraca na własciwy tor (czemu hamulec? ..bo taka jest reakcja ludzi)

teraz na suchym wchodzisz szybko w łuk - wpadasz w poslizg -dalej wciskasz sprzegło ?

Selimm jeśli ktoś opowiada takie teorie, to moim zdaniem nie ma zbytniego pojęcia o jeździe (co nie znaczy, że nie przejechał 20 lat bez wypadku).

Nie wiem czy jest sens kogokolwiek przekonywać na siłę. Jeśli by chciał nauczyć się jeździć lepiej - może teraz bezboleśnie zweryfikować swoją teiorię - napustym, oblodzonym parkingu - i okaże się, że jednak racja stała po Twojej stronie.

Ja wiem jedno - nauczyłem się na własnej skórze- ujęcie gazu na zakręcie oznacza wypadnięcie z toru (naciśnięcie sprzęgła nawet przez myśl mi nie przeszło!!!). Fakt - mówię tu o wyścigach i jeździe cały czas na krawędzi przyczepności, ale gdy rozmawiamy o poślizgach - jak najbardziej ma to zastosowanie.

Cały czas pisałem o zimowych warunkach.

A na suchym to prędzej 99% kierowców będzie miało dachowanie niż poślizg. Tutaj piszę o dobrej przyczepności-asfalt, beton. Na szutrze podobna jest jazda do śniegu.

A z tym ręcznym hamulcem, to jak chcesz sobie powygłupiać się i poćwiczyć różne figury. To miałem na myśli.

W warunkach ruchu drogowego w przypadku poślizgu raczej hamulca nie używam. Chociaż miałem kilka takich sytuacji, że i hamulec też był w akcji przez pewien moment.