Iwoncia30 30.12.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Jestem właścicielką piętrowego domu o powierzchni 130 m2, wybudowanego mniej więcej w latach 40 ubiegłego wieku. Około 10 lat temu całkowitemu remontowi i wymianie uległa konstrukcja dachu i stropu. Budynek został ocieplony i pokryty nową elewacją. Za 6 miesięcy przymierzam się do remontu wnętrz. Planuję przebudowę wielu ścian działowych i wykonanie schodów wewnętrznych między piętrami (których do tej pory nie było, ponieważ poziomy funkcjonowały jako 2 odzielne mieszkania). Nie dysponuję żadnym dotychczasowym projektem domu. Nie mam doświadczenia i chciałabym dowiedzieć się do kogo mam sie zgłosić celem uzyskania informacji na temat stanu technicznego budynku, możliwości wyburzania ścian i przebijania się w stropie, itd. Mam wykonawcę, który na podstawie swojego doświadczenia mówi, co można a czego nie, ale boję się podejmować pewne decyzje bez ekspertyz. Proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 30.12.2005 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Jeżeli działania będą dotyczyły elementów konstrukcyjnych – a w przypadku stropu tak będzie – to o stanie technicznym i możliwej ingerencji wypowie się projektant w projekcie, bo takowy właśnie należy wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwoncia30 30.12.2005 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Dziękuję za odpowiedź. Rozmumiem, że projektant - czyli innymi słowy "najzwyklejszy" architekt z biura projektowego, który nie musi posiadać jakiś specjalnych uprawnień. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 31.12.2005 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Architekt, inżynier budownictwa lub technik budowlany, jednak posiadający uprawnienia do projektowania w specjalności architektonicznej i konstrukcyjno-budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwoncia30 31.12.2005 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Dziękuję bardzo!!! Jeszcze tylko jedno małe pytanie. Zostawmy na chwilę tego architekta, jak widać nie śpię po nocach i najpierw wymyślam swoje koncepcje, które mu przedstawię (jak go znajdę. Zanim to zrobię chcę się dowiedzieć czy ściana w domu jednorodzinnym między pokojami (pomieszczenia w budynku są ułożone amfiladowo), która ma 10 cm (około) może byś ścianą nośną lub jakąś inną ważną konstrukcyjnie? Oczywiście mam plan wyburzenia jednej z nich. Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego najlepszego w nowym roku dla wszystkich forumowiczów a szczególnie dla Redd:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 31.12.2005 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 ściana o takiej grubości na 99,9% nie jest elementem konstrukcyjnym a jedynie ścianką działową. wszystkiego dobrego w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwoncia30 31.12.2005 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Jejku! Jacy mili ludzie na tym forum! W końcu trafiłam tam gdzie trzeba. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 31.12.2005 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego najlepszego w nowym roku dla wszystkich forumowiczów a szczególnie dla Redd:) Dzięki – i życzę w tym Nowym 2006 Roku tylko udanych inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koma3 06.01.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Mam podobny problem. Z tym, że ja odnalazłam stary projet mojego domu, ale niewiele się to zgadza z rzeczywistością. I co z tym dalej zrobić??? TYm bardziej ze teraz robię remont i chcę wstawić dodatkowe okno i zmniejszyć ganekPozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 06.01.2006 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 W tym przypadku też jest wymagana decyzja o pozwoleniu na budowę, bo będzie ingerencja w elementy konstrukcyjne oraz zmiana w elewacji. Odnaleziony stary projekt może się okazać w jakimś stopniu pomocny, więc można go udostępnić projektantowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koma3 08.01.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 A jeżeli na tym starym planie jest dokładnie to okno, które ja teraz chcę wstawić i nie ma ganku, który chcę częściowo wyburzyć? To co też trzeba to pozwolenie? Dzięki za podopowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwoncia30 08.01.2006 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 To chyba zależy jaki zatwierdzony projekt leży w gminie, bo w sytuacji kiedy zwaliłby się nadzór budowlany lub choćby straż miejska, to wszystko co robimy i jest "inaczej" niż w zatwierdzonym projekcie staje się automatycznie samowolą budowlaną. Generalnie zasada jest taka, że jeżeli coś zmieniamy, to musimy mieć pozwolenie. Jeśli tylko reomontujemy, bez zaburzenia konstrukcji, otworów itd, to zgłaszamy w gminie. To trzeba też wyczuć. Ja robiłam takie remonty na zgłoszeniu i dobrze, że je miałam, bo życzliwy sąsiad nasłał mi straż i musiałam się tłumaczyć, co robię. Całe szczęście strażnik był nie bardzo biegły w sprawach budowlanych, co podlega zgłoszeniu a co pozwoleniu i się sprawa zamknęła. Jednak trzeba uważać, bo kary są bardzo wysokie i niewspółmierne z kosztami remontu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 08.01.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 A jeżeli na tym starym planie jest dokładnie to okno, które ja teraz chcę wstawić i nie ma ganku, który chcę częściowo wyburzyć? To co też trzeba to pozwolenie? Dzięki za podopowiedźW tym kontekście nie ma znaczenia co zawiera stary plan, z punktu widzenia prawa istotny jest stan istniejący i w odniesieniu do niego podejmowane są działania budowlane. Tak więc pozwolenie jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts