Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekspertyza budowlana

Iwoncia30

Recommended Posts

Jestem właścicielką piętrowego domu o powierzchni 130 m2, wybudowanego mniej więcej w latach 40 ubiegłego wieku. Około 10 lat temu całkowitemu remontowi i wymianie uległa konstrukcja dachu i stropu. Budynek został ocieplony i pokryty nową elewacją. Za 6 miesięcy przymierzam się do remontu wnętrz. Planuję przebudowę wielu ścian działowych i wykonanie schodów wewnętrznych między piętrami (których do tej pory nie było, ponieważ poziomy funkcjonowały jako 2 odzielne mieszkania). Nie dysponuję żadnym dotychczasowym projektem domu. Nie mam doświadczenia i chciałabym dowiedzieć się do kogo mam sie zgłosić celem uzyskania informacji na temat stanu technicznego budynku, możliwości wyburzania ścian i przebijania się w stropie, itd. Mam wykonawcę, który na podstawie swojego doświadczenia mówi, co można a czego nie, ale boję się podejmować pewne decyzje bez ekspertyz. Proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie.

Dziękuję bardzo!!! Jeszcze tylko jedno małe pytanie. Zostawmy na chwilę tego architekta, jak widać nie śpię po nocach i najpierw wymyślam swoje koncepcje, które mu przedstawię (jak go znajdę:). Zanim to zrobię chcę się dowiedzieć czy ściana w domu jednorodzinnym między pokojami (pomieszczenia w budynku są ułożone amfiladowo), która ma 10 cm (około) może byś ścianą nośną lub jakąś inną ważną konstrukcyjnie? Oczywiście mam plan wyburzenia jednej z nich. Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego najlepszego w nowym roku dla wszystkich forumowiczów a szczególnie dla Redd:)

To chyba zależy jaki zatwierdzony projekt leży w gminie, bo w sytuacji kiedy zwaliłby się nadzór budowlany lub choćby straż miejska, to wszystko co robimy i jest "inaczej" niż w zatwierdzonym projekcie staje się automatycznie samowolą budowlaną. Generalnie zasada jest taka, że jeżeli coś zmieniamy, to musimy mieć pozwolenie. Jeśli tylko reomontujemy, bez zaburzenia konstrukcji, otworów itd, to zgłaszamy w gminie. To trzeba też wyczuć. Ja robiłam takie remonty na zgłoszeniu i dobrze, że je miałam, bo życzliwy sąsiad nasłał mi straż i musiałam się tłumaczyć, co robię. Całe szczęście strażnik był nie bardzo biegły w sprawach budowlanych, co podlega zgłoszeniu a co pozwoleniu i się sprawa zamknęła. Jednak trzeba uważać, bo kary są bardzo wysokie i niewspółmierne z kosztami remontu. Pozdrawiam

A jeżeli na tym starym planie jest dokładnie to okno, które ja teraz chcę wstawić i nie ma ganku, który chcę częściowo wyburzyć? To co też trzeba to pozwolenie?

Dzięki za podopowiedź

W tym kontekście nie ma znaczenia co zawiera stary plan, z punktu widzenia prawa istotny jest stan istniejący i w odniesieniu do niego podejmowane są działania budowlane. Tak więc pozwolenie jest potrzebne.