Jim 17.01.2003 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Mam problem z przeciekającym kominem.Mianowicie, po ostatnich roztopach (wcześniej na dachówkach leżał snieg) przy kominach pojawiły się znaczne przecieki. Moi fachowcy twierdzą, że to nie jest przeciek przy obróbce kominu, która zresztą była jesienią poprawiana (wcześniej były blachy a teraz są kołnierze ołowiane). Jedna z ich sugestii wskazuje na przeciek wewnątrz komina - czy to jest możliwe ?Komin jest systemu Schidela na zewnątrz jest klinkier, czapki na kominie są betonowe oklejone klinkierem na powierzchni czapki jest beton. Czy możliwe, że przeciek jest przez czapke na dół ?Co można zrobić, żeby to naprawić ? pozdrawiam i dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 18.01.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2003 Systemy kominowe firmy Schiedel są praktycznie niewśiąkliwe, jeżeli wszystkie elementy systemu są prawidłowo połączone wewnątrz jakiekolwiek przesiąkanie jest niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 19.01.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Sprawdź szczelnośc na fugach klinkieru czesto tasma tam nie dochodzi i wtedy mogą być przecieki Polecam uszczelnic silikonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rad-T 20.01.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Witam Ostatnio 3-krotnie wzywalem Panow dachowcow bo mialem dokladnie ten sam problem - woda przechodzila pod plytkami - nie dokladnie zrobiona fuga jak i nie rownomierne klejenie plytek spowodowalo przeciek - ostatecznie sam pokazalem Panom ze maja sie po prostu wciac wiecej w komin z obrobka tak zeby zbierala ona takze wode spod plytek - ale jak widze dalej nie zrobili tego dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 20.01.2003 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Miałem ten sam problem. Mam wybudowany komin z cegły klinkierowej dziurawki a czapki zrobione z pełnej cegły + beton na górze. Po skuciu betonu okazało się, że w czapce jest jedna cegła dziurawka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 20.01.2003 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Dzieki za wszystkie odpowiedzi.Czy ktoś może mi powiedzieć jak powinna być fachowo zrobiona taka czapka ?Czy stosuje się coś w postaci czapek blaszanych ? Czy też sam beton wystarczy ? Beton z natury przepuszcza wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts