Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wczoraj tuż przed północą odśnieżyłem dojazd do stanowiska szambowozu a dziś moja małżowina dostała opier od szambomana, że nie odśnieżone. Sypie ciągle przy - 3 celsjusza.

Też miałam z szambiarzem to samo :roll:

A dzisiaj rano śpieszyłam się na dworzec odebrać kogoś i zakopałam się prawie pod domem :evil: Spóźniłam się 40 minut, na szczęście pociąg też 8)

• Odpowiedzi 7,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak! Czujemy! Słońce świeci, z dachów woda kapie i sople spadają, wróble się pitigrilą... A jutro ma być mróz!!! :wink: Śniegu u nas jak piachu w Egipcie :lol: Niestety rano do pracy dojechałam, a już prawie mi się udało :roll: Przebijam się moim małym czołgiem przez zaspy i śniegi 8 km. W oddali majaczą światła przy przejeździe kolejowym. Aż tu nagle, na drodze tuż przed maską mojego małego czołgu wyrasta przeszkoda :o - tir i osobówka, i nie ma jak ich ominąć :lol: Wyskakuję z autka - nikomu nic się nie stało :lol: łapię za telefon, dzwonię do szefa, kierownik .... - OK przyjąłem do wiadomości! Zaczął się robić korek - ludziki do firmy się śpieszą, a tu doopa, zaczyna się robić nerwowo, kobietka z osobówki panikuje - ona auta nie rusza, czeka na policję :roll: Panowie z tira się zlitowali, z wielkim trudem udało im się z zaspy wycofać...

No i do pracy zdążyłam :cry:

Ja rano o 5 jechalam odstawic syna na wycieczke - jeszcze moglam wyjechac.

O 9 juz nie wyjechalam, sniegu po kolana, a tam gdzie zaspy sie porobily to do pasa wpadlam chcac przejsc sciezka :evil: .

Mam dzisiaj przymusowe wolne i juz naprawde mam dosyc tej pogody :cry: .

U mnie wczoraj popadało przez pół godziny i do dzisiaj spokój. Teraz zaczęło wiać i pojawiły sie pojedyncze płatki śniegu. Dzwoniła koleżanka z okolic Kutna i mówiła, że u niej taka śnieżyca, że w czasie 2 godzin zasypało wszystko tak, że nawet nie widać samochodów na parkingu.

Różnie wyglądają prognozy. Wg jednych ma padać do niedzieli, a wg innych już jutro bez opadów. :roll: :roll:

magpie, to musiało nieźle nawiać, że sie wyjść nie dało. :o

Lampki ogrodowe, które oświetlają ścieżkę wejściową schowały się w śniegu - dwie z trzech, bo ta trzecia leży nieco na trasie przeciągu i brakuje jej do całkowitego zasypania jakieś 4-5 cm. Gdy wieczorem ktoś przychodzi, to z zauroczeniem podziwia świecący śnieg. Z drugiej strony jest betonowy płot sąsiada, wysoki na trzy płyty.Obecnie linia pomiędzy pierwszą i drugąpłytą leży też ok. 5 cm nad linią śniegu.

Mam dzisiaj przymusowe wolne i juz naprawde mam dosyc tej pogody :cry: .

Nie lubisz wolnego? :o :D

Lubie ale jak mam wolne to kasy nie zarobie, bo na swoim :roll: :) .

amalfi my mieszkamy na pograniczu wielkopolska/dolnoslaskie i u nas jest strasznie duzo sniegu od wczoraj. Nadzieja jest w temp. bo +1 stopien mamy, wiec moze troche stopnieje pod warunkiem, ze nie bedzie juz padac (od pol godziny nie pada). W radiu mowia, ze najgorzej wielkopolske zasypalo.

Ja w ramach rekompensaty za przymusowe wolne wlasnie wstawilam ciasto z jagodami (mrozonymi) do piekarnika, syna nie ma, maz w gospodarczym pracuje, zwierzaki spia w ciepelku, a ja dzisiaj mam dzien lenia - nie robie nic :lol: !

Maz jechal rano busem droga w naszej gminnej miejscowosci i zeby minac sie z ciezarowym autem musial wycofac do tylu do najblizszej krzyzowki, bo inaczej by sie nie mineli tak jest wasko na drodze. Wcale nie odsniezaja, a to co odsniezyli lezy na poboczu i tarasuje przejazd - nic nie odsniezaja :evil: , do tego mieszkancy domow odgarniajac chodniki snieg rzucaja na ulice :roll: .

dawno, dawno temu, gdy takie zimy były co roku na polach wzdłuż dróg stały płotki drewniane i skutecznie chroniły przed zawiewaniem śniegu na drogę, a teraz co - zim nie ma to jak od czasu do czasu posypie to pozbierać się nie można 8)

A gdyby nawet odśnieżali, to przy takich zawiejach próżny trud, bo za chwilę znowu nawieje :-?

dawno, dawno temu, gdy takie zimy były co roku na polach wzdłuż dróg stały płotki drewniane i skutecznie chroniły przed zawiewaniem śniegu na drogę, a teraz co - zim nie ma to jak od czasu do czasu posypie to pozbierać się nie można 8)

To jest źle napisane, powinno byc tak:

wzdłuż dróg stały płotki drewniane i trochę chroniły przed zawiewaniem śniegu na drogę,

Pamiętam, jak jechałem 30 lat temu krajówką (w autobusie), śnieg nie padał, tylko wiało. Było fajnie gdzieś ze 30 km, a potem fragment drogi, tak ze 20 metrów, był zasypany metrową zaspą, a przy płotkach śnieg był powyżej ich górnej krawędzi.

Poczekaliśmy z pół godziny i pług wyrąbał przejazd szeroki na 1 pas ruchu.

Wracałem po paru dniach, to już było na drodze przyzwoicie.

Lubie ale jak mam wolne to kasy nie zarobie, bo na swoim :roll: :) .

A, no to insza inszość :roll:

Mój TZ zawrócił bo droga nieprzejezdna, wójt rzekł, że nie będą odśnieżać dopóki śnieg pada, a że w mazowieckiem zaczęły się ferie i busy dowożące dzieci do szkół nie muszą jeździć to... doopa blada :evil:

Gdy rano (4) wstałam, w okno spojrzałam... - Tomuś odpalisz mi auto? - Tak!

45 min później: - Kurde, a skąd się ten śnieg wziął? :o

Do pracy dojechałam :cry: W radio mówili, że drogi nieprzejezdne, że zasypana Polska cała :roll: A ja 20 km przez zaspy jakoś dojechałam. W pracy się dowiedziałam, że jak bym nie dojechała, to kierownik służbowego wielbłąda :lol: by po mnie wysłał - i znajdź tu człowieku wymówkę!

Po południu miało nie padać - dalej sypie! Idę pomóc chłopakom podwórko odśnieżać! :wink: