amalfi 20.01.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Mógłbym napisać coś podobnego o Szwajcarach. Poważnie? Nie byłam w Szwajcarii i jakoś nigdy specjalnie sie nie interesowałam Szwajcarami. Zwykle sie mówi, że ciepły klimat sprzyja pogodzie ducha. A Szwajcarzy mają i klimat taki sobie i brak dostępu do morza (co też sie wskazuje jako swoistą klaustrofobie - przyczyne ponuractwa). Może to bliskość Włochów i Francuzów (znanych z luzackiego podejścia do życia hedonistów ) tak ich usposabia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.01.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jak się po tych włoskich zakrętasach jeździ ,to od razu wiadomo po co oni se Ferari wymyślili . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 20.01.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Poważnie? Nie byłam w Szwajcarii i jakoś nigdy specjalnie sie nie interesowałam Szwajcarami. Zwykle sie mówi, że ciepły klimat sprzyja pogodzie ducha. A Szwajcarzy mają i klimat taki sobie i brak dostępu do morza (co też sie wskazuje jako swoistą klaustrofobie - przyczyne ponuractwa). Może to bliskość Włochów i Francuzów (znanych z luzackiego podejścia do życia hedonistów ) tak ich usposabia? Mieszkałem przez 3 lata w Szwajcarii i takie są moje obserwacje. Klimat terenów stale zamieszkanych jest generalnie łagodniejszy niż w Polsce, a Tessin, okolice jez. Logano są klimatycznie porównywalne z Włochami. Szwajcarzy francuskojęzyczni (Romandowie, ok. 27% ludności) i włoscy (ok. 7% ludności) są bardziej wyluzowani niż mieszkańcy niemieckojęzycznej części, ale Ci ostatni też są bardziej otwarci niż Niemcy. Zresztą Szwajcarzy z Deutschschweiz nie przepadają specjalnie za Niemcami, a Romandowie za Francuzami. Ich kraj jest też wyjątkowo piękny: 12.000 jezior, 60% powierzchni to góry. Dostatnie życie - 82% mieszkańców to klasa średnia, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.01.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Mieszkałem przez 3 lata w Szwajcarii i takie są moje obserwacje. Klimat terenów stale zamieszkanych jest generalnie łagodniejszy niż w Polsce, a Tessin, okolice jez. Logano są klimatycznie porównywalne z Włochami. Szwajcarzy francuskojęzyczni (Romandowie, ok. 27% ludności) i włoscy (ok. 7% ludności) są bardziej wyluzowani niż mieszkańcy niemieckojęzycznej części, ale Ci ostatni też są bardziej otwarci niż Niemcy. Zresztą Szwajcarzy z Deutschschweiz nie przepadają specjalnie za Niemcami, a Romandowie za Francuzami. Ich kraj jest też wyjątkowo piękny: 12.000 jezior, 60% powierzchni to góry. Dostatnie życie - 82% mieszkańców to klasa średnia, itd. Musisz zawsze na koniec temperature chociaz podać , bo nam sie wątek zbiesi a Niemcy to wszędzie przydupasy ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.01.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 u mnie 0,5 minus (zapomnialem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 20.01.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jak się po tych włoskich zakrętasach jeździ ,to od razu wiadomo po co oni se Ferari wymyślili . Oni sobie wymyślaja tylko to, co sprawia przyjemność i ulatwia życie Mowię o współczesnych Włochach oczywiście. A co do Szwajcarii, to klimatem jestem zaskoczona. Podobnie liczbą jezior. Bo że góry, to oczywista oczywistośc, ale tyle jezior? Musze sie zainteresowac, bo sie okazuje, że prawie nic nie wiem o Szwajcarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 20.01.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Acha, u mnie nadal - 2. Śniegu prawie zero. Ciekawe, czy rano będzie skrzybanie szyb w aucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 20.01.2011 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Sorry, już się poprawiam: - 0.6 °C. Szwajcaria cd.:Najwięcej jezior w Europie.Liczba milionerów: 3. miejsce na świecie (za Hongkongiem i Singapurem).Zarobki wyższe o 20% niż w Niemczech przy znacznie niższych podatkach (chociaż ceny też mają wyższe). Przepływ siły roboczej zdecydowanie w kierunku Niemcy --> Szwajcaria.Możni i sławni tego świata mają w większości rezydencje nad jez. Genewskim albo w Zurychu.Wielu Szwajcarów pracuje z własnego wyboru na 80% etatu (piątek lub poniedziałek robią sobie wolny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 20.01.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Wierzch, nie żałujesz, że wróciłes? eniu, za każdym razem tak musze mówic te temperature za oknem? Nawet jak sie nie zmieniła? To może dla odmiany podam swoją, albo co? Bo nudno tak bez przerwy minus dwa i minus dwa.... Acha, zanim sie udam niebawem w pościel w celu przespania kilku godzin tego dziadostwa (mówię o zimie), to chciałam zaznaczyć, że mam podejrzenia, że Cieszynianka z Liwkiem pojechali na narty bez nas, bo jakoś dziwnie ich równocześnie wcięło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 20.01.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Dla poprawności politycznej: - 0.8 °C. Wierzch, nie żałujesz, że wróciłes? Moja żona nie za bardzo chce na stałe mieszkać za granicą. Skończył się projekt w Bernie, to wróciłem. Chociaż i tak zazwyczaj mnie nie ma w domu - większość czasu spędzam u klientów w Monachium i Stuttgarcie. [..] chciałam zaznaczyć, że mam podejrzenia, że Cieszynianka z Liwkiem pojechali na narty bez nas, bo jakoś dziwnie ich równocześnie wcięło. Cieszynianka chyba pojawia się zazwyczaj trochę póżniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bold 20.01.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 idzie mrozik, smaruję narty i w weekend szusujemy, super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.01.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Dla poprawności politycznej: - 0.8 °C. Cieszynianka chyba pojawia się zazwyczaj trochę póżniej. No jestem, jestem, tylko trochę Was zostawić bez nadzoru, to później tyle naprodukowane w wewątku Polezę sprawdzić temperaturę, żeby nie było, że po próżnicy jęzorem kłapię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.01.2011 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 No i -1 A na domiar tego białe, wstrętne, zimne i wilgotne paskudztwo już drugi dzień leży bezwstydnie wszędzie dookoła i jeszcze go przybywa Gdzie się podział sprawca tego nawrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 21.01.2011 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 to jedziecie nad ten Balaton czy nie w końcu? zabrałbym się z Wami ech! zabrał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 21.01.2011 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 to jedziecie nad ten Balaton czy nie w końcu? zabrałbym się z Wami ech! zabrał No chętnie, z ogromną przyjemnością Zapraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 21.01.2011 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 - 1.3 °C i prószy śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.01.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 U mnie - 1.5 i nie pada. Bramer, papryką Ci zapachniało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 21.01.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 - 1.3 °C i prószy śnieg Tylko nie mów, że to prószenie znowu na Kielce idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bramer 21.01.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Bramer, papryką Ci zapachniało? tak! na słowa Balaton, Budapeszt mój komp wydziela silne aromaty i muszę go natychmiast włączyć też jedziesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 21.01.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Tylko nie mów, że to prószenie znowu na Kielce idzie Nie, nie, spokojnie. Ale myślałem, że Ty jako góralka łysogórska lubisz śnieg i takie lodowate klimaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts