Majgeniusz 31.12.2005 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Ponieważ i tak muszę wszystko zacząć od nowa żeby się budować to: 1) rezygnacja z dotychczasowego źródła dochodu - zamknięcie firmy w którą od pewnego czasu nie miałem zamiaru inwestować. 2) przeniesienie się w rejon budowy - zmiana stałego miejsca zamieszkania. Narazie tylko ja. 3) otwarcie nowej działalności - przynajmniej z uwzględnieniem materiałów budowlanych z których buduję dom: a- hurtownia mat. budowl., b-zakł. handl. usług. tj. przyjąć np. dwuch murarzy+sprzedaż materiałów budowl. c-jedynie budowlana firma d-inna działalność e-inna praca. W tej chwili myślę o pkt. ,,a" , ale, może macie jakieś lepsze rozwiązanie? Chodzi o niższe ceny materiałów, niższy VAT, niższe ceny robocizny, itp. A także jak to rozliczyć z US np. materiały użyte do domu? Ewentualnie inne pomysły czy propozycje! Mile widziani forumowicze obcykani w temacie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 03.01.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Pomysł masz ciekawy Ma szansę powodzenia, ale pod warunkiem, że nie chcesz budować na kredyt. Bo jeśli tak, to prawdopodobnie przy nowej działalności możesz mieć z kredytem problem. Jak byś budował dom jako firma i na firmę, to chyba możesz nawet skorzystać z jakiś funduszy EU. Tylko to chyba nie będzie już dom, a siedziba firmy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 03.01.2006 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Racja, nie chcę budować na kredyt, dlatego min. ten pomysł. NIe lubię kredytów. Za duży stopień ryzyka w naszym kraju. Fundusze EU są dla mnie nieosiągalne. Na dzień dzisiejszy nie spełniam warunków. Czy jest to możliwe, aby budować się z tych samych materiałów co są kupowane na firmę, a jeśli tak to jak to zaksięgować i rozliczyć? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fumfol 03.01.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Co do ksiegowanie i rozliczania - nie mam pojecia. Ale zawsze mozesz sobie sprzedac z duzym rabatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 03.01.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 "Jak chcę sie napić piwa, to nie muszę kupować od razu całego browaru".Moim zdaniem wariant z hurtownia tylko na potrzeby budowy nie ma sensu. Po drugie, jak łapiesz 2 tak poważne projekty na raz, to któryś zawalisz. Albo dom, albo nowy interes - takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 03.01.2006 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 "Jak chcę sie napić piwa, to nie muszę kupować od razu całego browaru". Moim zdaniem wariant z hurtownia tylko na potrzeby budowy nie ma sensu. Po drugie, jak łapiesz 2 tak poważne projekty na raz, to któryś zawalisz. Albo dom, albo nowy interes - takie jest moje zdanie. Działasz zgodnie ze swoim nickiem, ale dzięki Przekorek Dla mnie to jest bardzo trudna decyzja, ale z czegoś muszę żyć!. Zmieniam wszystko, mieszkanie, pracę, środowisko i nie wiem, co jeszcze, ale to, co robiłem (od 01 01 06 roku firma zamknięta! )nie dawało mi wystarczających dochodów i tendencja systematycznie spadkowa. Pisałem wcześniej, że nie inwestuję w firmę np. zmieniając profil, poszukiwanie sposobu na przyciągnięcie klienta, itp. Całą energię skierowałem na inny rejon polski i tam zacząć zupełnie od nowa, w innej dziedzinie. Hurtownia budowlana wcale nie musi być na chwilę, jeśli się sprawdzi w tamtym terenie to zostanie i będę ją rozwijał, ale jeśli nie, to mam kilka innych wariantów na dochody. No, przecież nie pójdę po zapomogę - to jest dla mnie bardzo upokarzające! Mam jakieś środki do czasu ustawienia się w nowym miejscu. Budowa nie musi od razu startować pełną parą. Ważne, żeby nie pękać! Pytanie, czy te moje pomysły zdadzą egzamin w polskich warunkach? Nie wszystko wiem, dlatego za pośrednictwem tego szacownego forum chciałbym uzyskać dodatkowe informacje na ile jest to możliwe!. Każda informacja może być cenna, wiec zapraszam do dyskusji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 06.01.2006 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 A może ktoś budował się z materiałów zakupionych na firmę i jak to rozliczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.01.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Jestes pewien, ze nie lapiesz się na żadne fundusze? A powiedz mi, a przemyslałeś wariant z problemami interpreatcji takiego wariantu przez US? Moim zdaniem troche to ryzykowne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 06.01.2006 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Jasne że myślałem o tym, ale nie jestem ekspertem w prawidłowych i zgodnych z prawem przepisach. Jeżeli szewc robi buty, to czy nie wolno mu chodzić w swoich, tzn. przez siebie zrobionych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 06.01.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Ja Ci nie wróg, ale czy US będzie na to łaskawie patrzył to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 06.01.2006 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Wszystko w porządku, nic złego nie myślałem, tylko jak to zrobić, wystawić sobie fakturę czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 06.01.2006 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 A z funduszami, to jak na razie, nie widzę furtki dla mnie. Przejrzałem te książki UE o dotacjach. Jeszcze nie rezygnuję. Może jak zacznę się budowac to zobaczę, jakiś fundusz na wieś? itp. To już chyba prędzej na bezrobotnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimGall 07.01.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 jak wieś to może agroturystyka, na ten cel są napewno środki z UE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 07.01.2006 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Dzięki AnonimGall Myślałem o agroturystyce, miałem kiedyś jeden z pomysłów na zagospodarowanie częsci działki. Wioska, jak na razie, nie jest turystyczna, ale kto wie? Nie wszystko zależy ode mnie. Gmina decyduje czy to pasuje do planu zagospodarowania terenu. Jeśli przyjdzie odpowiedni czas i warunki, to pochodzę z tym tematem tam, gdzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majgeniusz 14.01.2006 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Jest w styczniowym muratorze artykół na temat odliczeń VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts