Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hejka

Po wstepnej (forma zalotow:) ) rozmowie z instalatorem dowiedzialem sie, ze

- robi on tylko z miedzi (albo on i miedz albo ktos inny)

- punkt ocenil jako 150pln!!! (grzejnik to jeden punkt, jeden punkt to umywalka itp)

- nie wspomnial nic o obliczeniach (pewnie chce robic na pale)

- za kucia chcial sobie doliczac jak za punkt (nie dopytalem sie czy przez kazda sciane czy przez strop)

Chodzi o nim zdanie raczej dobre ale np temat sprzegla hydraulicznego jest mu nieznany (slyszal ale nie montowal - znaczy sie na topie nie jest)

Z wygodnictwa nie chce mi sie szukac kogos innego ale frajertowac sie nie chce.. ile za punkt jest w granicach rozsadku - miejsce: wroclaw, bez rachunku)

Facet odradza mi pexy uwazajac, ze miedz jest lepsza

Co sadzicie o cenie? Co sadzicie o wyzszosci miedzi na pexem?

Pozdrowienia,

Przemek

https://forum.murator.pl/topic/45847-hydraulik-cenapunkt-i-miedz-vs-pex/

Witam

Ceny zostawiam na boku. Miedź może być bardzo złym materiałem na instalacje. Zależy od kawałka kraju, gdzie mieszkasz. Jest sporo w necie na temat szkodliwości miedzi. Atesty ma. Wszyskie, ale to biznes! A Twoja woda spełnia te same atesty? Sprawdziłeś? Przy pexie nie musisz sprawdzać. Zimnokształtowana. Zero kształtek typu kolanka. Prostrza, tania, wytrzymuje 50at jak dobrze zrobiona.

Nie wiem, czy dałbym się namówić na miedź. Obok samego kociołka to konieczność. Kończy się ze dwa metry dalej.

Zrobisz jak zdecydujesz.

Pozdrawiam Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/45847-hydraulik-cenapunkt-i-miedz-vs-pex/#findComment-950086

Hmmm... tylko z miedzi? Instalacja CO to ok - zwłaszcza jak masz mieć kocioł na paliwo stałe to pex odpada (chyba że przez wymiennik).

A woda użytkowa - zależy właśnie jak napisał Adam od rejonu ,bo czasem można sie zdziwić. Bezpieczniej jest tu zastosować pex.

Co do cen to jeśli za punkt bez kucia ,to jakis dziwny gość.

A co do "bez rachunku" to uważaj bo US może czytać te posty,a poza tym jakby coś w instalacji "strzeliło" to co, będziesz szukał innego droższego? Bo na 90 % ten więcej się za friko nie pojawi...(samo życie).A podstaw żądania uznania reklamacji nie masz żadnych (umowę mozna w buty wsadzić jeśli nie będzie kwitów odbioru i zapłaty ,bo w takiej sytuacji każdy drobiazg (odbiór,zapłata) można traktować jako punkt zaczepienia reklamacji odmownej).

Zreszta jest tu paru fachowców z tamtych okolic - poszukaj.

https://forum.murator.pl/topic/45847-hydraulik-cenapunkt-i-miedz-vs-pex/#findComment-950393

Witam

Ceny zostawiam na boku. Miedź może być bardzo złym materiałem na instalacje. Zależy od kawałka kraju, gdzie mieszkasz. Jest sporo w necie na temat szkodliwości miedzi. Atesty ma. Wszyskie, ale to biznes! A Twoja woda spełnia te same atesty? Sprawdziłeś? Przy pexie nie musisz sprawdzać. Zimnokształtowana. Zero kształtek typu kolanka. Prostrza, tania, wytrzymuje 50at jak dobrze zrobiona.

Nie wiem, czy dałbym się namówić na miedź. Obok samego kociołka to konieczność. Kończy się ze dwa metry dalej.

Zrobisz jak zdecydujesz.

Pozdrawiam Adam M.

dziwi mnie ten post , byc moze jeszcze wiele musze sie nauczyc. miedz szkodzi ciekawe komu, na miedzi "jedzie " prawie cala europa od 20 lat lub wiecej i jakos nigdzie nie ma o szkodliwosci miedzi prosze o pare faktow na temat szkodliwosci miedzi. atesty takie same dla miedzi i wody troche to dziwne dla mnie . co do "pexsa" wyrzymuje do 50 at. ale ile at. wytrzyma zlaczka do tej instalacji i komu na co takie cisnienie. ksztaltek nie ma typu kolanka to fakt i byc moze jest to jedyna zaleta plastikowych rurek, ja wole pic wode z CU a nie z plastiku ale to moj wybor.pozdrawiam w nowym 2006

https://forum.murator.pl/topic/45847-hydraulik-cenapunkt-i-miedz-vs-pex/#findComment-950417

Witam

Daltonizm, brak logiki, niechęć do podręcznika i wiele innych naszych, Polskich przypadłości sprawia, że Polacy, jak te gęsi czy barany:

Dobre - lepsze - Niemieckie

Złe - gorsze - Radzieckie.

NIE ISTNIEJE WODA CZYSTA! :evil: :evil: :evil:

Zawsze jest to bardzo złożona mieszanina jonów. Jeżeli w danej okolicy w wodach wgłębnych jest trochę siarczanów (choćby tylko) to w miedzianych rurkach zaczyna płynąć taka błękitna ciecz, którą co mądrzejsi forumowicze tępią grzyby w więźbie.(przed jej ułożeniem, oczywiście!)

Są takie miejsca w naszym pięknym kraju, gdzie miedź ślicznie się pasywuje, co sprawia, że staje się nieomalże wieczna.

Sugeruję mapę geologiczną Europy. Sugeruję historię powszechną.

Poczytać. Będzie wiadomo dlaczego oni tak , a my inaczej.

Pozdrawiam Adam M.

Test zrób. Zalej "cudowną miedź" w słoiku tą wodą, którą będziesz pił. Postaw w kuchni na półce i obejrzyj słoik po tygodniu. Obejrzyj, co Twoja woda z miedzią robi. Jak zzielenieje - to ja bym jej nie pił.

https://forum.murator.pl/topic/45847-hydraulik-cenapunkt-i-miedz-vs-pex/#findComment-950506