Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile zapłaciliście za zbudowanie swojej piwnicy ? TYLKO CENA

Recommended Posts

Witam wszystkim,

Na forum jest duzo watkow dotyczacych budowy piwnic. Jednakze w wiekszosci z nich jest duzo komentarzy, ktore nie maja nic wspolnego z cena wybudowania piwnicy.

Planuje wybudowanie domu byc moze z piwnica. Chcialbym poznac Wasze koszty wybudowania piwnicy.

Prosze TYLKO o ponizesz informacje (bez zbednych komentarzy Please

:-) ):

- metraz piwnicy

- jaki material uzyliscie do jej wybudowania

- miasto (wojewodztwo), w ktorym mieszkacie

- koszt materialow

- koszt robocizny

Z gory dziekuje

R.

Piwnica na planie prostokąta 8,5x9 m.Ściany trójwarstwowe, zewnętrzne z bloczka betonowego gr.14 cm+5 cm styropian+ ściana wewnętrzna z betonu komórkowego gr.24 cm.Ławy fundamentowe wylewane z gruchy(14 m3 betonu), płyta strpowa żelbetowa(10 m3 betonu z gruchy).

Koszt materiałów 15 tyś. zł.Robocizna wyłącznie własna.

Pozostała jeszcze do zrobienia izolacja pionowa i drenaż(tak na wszelki wypadek), także całkowity koszt dobije gdzieś do 20 tyś.A gdzie to wszystko było robione znajdziesz w podpisie pod zdjęciem.Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Robocizna:

Geodeta 500

Kierownik budowy 1500

Koparka, wywóz ziemi 1300

Ławy (zbrojenia i zalanie) 1000

Ściany piwnic 2800

Strop nad piwnicą 2000

Ocieplenie piwnicy (+izolacja) 500

Materiały:

Żwir 500

Deski 1000

Stal na ławy 600

Beton na ławy (8 m3) 1600

Bloczki 2500 szt. 4500

Cement (2 t) 600

Stal na strop (1600mb x fi10) 2500

Beton na strop (12 m3) 2400

Styropian 600

Folia 500

Papa asfaltowa 300

Izobel 200

Wapno w płynie (15 l) 100

Cegła do kominów (2000 szt) 1000

Razem 26000

około 70 m2 powierzchni uzytkowej

Mam pytanie jak głęboka jest ta piwnica (jaka jej częsć znajduje sie pod ziemią a jaka nad poziomem gruntu) czym izolowałeś piwnice i jaki masz stan wód na działce.

Mi się bardzo marzy piwnica i mam ją w projekcie, ale obawiam sie że pochłonie tyle gotówki że nie starczy na wprowadzenie się

sprostowanie:

Jeszcze nie wybudowałem, ale są to aktualne ceny i wyliczenia mojego wykonawcy.

1. Piwnica ma 2,2 h. Nad ziemią wystaje 0,6 m.

2. Izolacja: na bloczki styropian (5cm) przyklejony pianką i na to folia

budowlana.

3. Stan wód gruntowych - dobry :-)

W pobliżu sąsiedzi mają piwnice i jest ok. - ogólnie piachy.

Obliczałem ile będzie mnie kosztować drożej piwnica, nie licząc wykończenia będzie drożej o ok. 20 tys. (strop, wyższe ściany, więcej metrów do izolacji i ocieplenia, instalacje, schody, ścianki działowe, okna, drzwi.

Wiem jedno, za 20 tys. nie postawie ładnego gospodarczego o pow. 70 m2., a poza tym nie chcę stawiać dodatkowych "slamsów".

Piwnice to podstawa. W tylnej części domu robie wsyp do eko-groszku - piękna sprawa.

Marcin u mnie piwnica już jest - dom częściowo podpiwniczony. Piwnica 40 m kw, docelowo 2,2 m wysoka (podatki). Trudno mi rozdzielić koszty budowy samej piwnicy o reszty stanu zero, ale szacuję że było to ok 20 do 25 tys - materiały+ robocizna.

Koszty się podnoszą bo w przypadku piwnicy duże koszty wykopu (nie samo kopanie ale wywóz ziemi), często szersze fundamenty i dodatkowy strop.

70 m2 pow. uzytkowej

3W: bloczki + styropian 10 cm + U220

Lawy (piwnica + garaz): material 8400 + 2200 robocizna

Mury i strop (mury z izolacja, bez wliczania systemu kominowego): material na mury 16000, strop material 8800 - robocizna 7500

Z piwnicy 2,2m nad poziom gruntu wystaja okna.

70 m2 pow. uzytkowej

3W: bloczki + styropian 10 cm + U220

Lawy (piwnica + garaz): material 8400 + 2200 robocizna

Mury i strop (mury z izolacja, bez wliczania systemu kominowego): material na mury 16000, strop material 8800 - robocizna 7500

Z piwnicy 2,2m nad poziom gruntu wystaja okna.

Kurcze blade, masz taką samą powierzchnię jak u mnie.

Ładnie kasiutki poszło..

Fakt, że masz lepszą technologię.

Witam!

Piwncę budowaliśmy -czerwiec 2005.

Wymiary piwnicy 5,5 m x 7,5 m (h=2,6), podpiwniczenie pod połową domu. Cały dom to 7,5 x 9,5 pod częścią niepodpiwniczoną sa wymurowane ścianki-podmurówka wysokości ok. 1 m. Podaję ceny piwnicy i podmurówki:

Materiały:12 tys zł (bloczek, stal, cement, pospółka, piach, deski na szalunek)

Robocizna: 3,5 tys zł (murowanie ścian i wieniec)

(koparka wykopała tylko pod piwnicę, fundamenty pod część niepodp. kopaliśmy sami, szalunek, ułożenie zbrojenia, deskowanie i wylanie ław zrobiliśmy sami).

Pozdrawiam!

Magda

• 3 years później...

112m2, ściana 3w: M-ka + 2x2 cm styro + cegła pełna 1i1/2 grubości /z rozbiórki/

koszt materiałów 35tys z terrivą, bramą garażową 3-ma oknami i drzwiami. Całość robiona w 2008r.

Aha wszystko robiliśmy sami, fundamenty i strop też. Na dole wielkopolski. :wink: