abram 18.01.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2003 Ponieważ moja działka jest płaska chciałem urozmaicić teren skalniakiem. We wrześniu nawiozłem "różnej" ziemi i trochę humusu. Zgromadziłem polne kamienie.Jaka powinna byc kolejność prac?Czy położyć folię budowlaną, aby chwasty nie dominowały na skalniaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 28.01.2003 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Może nie tyle folię co siatkę o oczkach mniejszych niż nornice i krety.Zwierzaczki lubią świeżo usypaną ziemię.Widziałam skalniak po ich wizycie,w zasadzie praca od nowa. baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga99 02.02.2003 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2003 Moim zdanie folia lepsza, ale nie budowlana. Musi to być specjalna folia ogrodnicza. Przygotuj podłoże, połóż folie, potem kamienie. Delikatnie wytnij dziurki w folii e miejscach gdzie będziesz sadzić rośliny. Przysyp żwirkiem wolne przestrzenie i gotowe. Dobrym rozwiązaniem zamiast folii jest wyściółkowanie, przynajmniej do momentu gdy rośliny się nie rozrosną na tyle, by mogły same konkurować z chwastami. Pozdrawiamiga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2003 Chyba nie bardzo wiecie co to jest ogróek skalny?. Folia?, żwirek?, a on chciał urozaicić teren wzniesieniami. Siatka na nornice i krety to dobre zalecenie. Folia nie do przyjęcia - żadna! Rośliny skalne muszą mieć podłoże przepuszczalne. Może być specjalna tkanina polipropylenowa tzw. mypex, lub tkanina szkółkarska, ale bardzo trudno ją będzie zamaskować. I zalecam dużo kamieni - to jest w końcu ogród skalny. Nie usypujmy, na boga! kopczyków i nie obładajmy ich kamykami jak się układa rodzynki w cieście. Zalecam przeglądnięcie literatury na ten temat. W księgarniach ma sie ukazać podobno jakaś książeczka o ogrókach sklanych, wydawnicwo działkowiec (http://www.dzialkowiec.com.pl). Jak budować, komponować, jakie rośliny jak i kiedy sadzić, jak dwbać o skalniak itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts