Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany nie do pomalowania???

bunny1988

Recommended Posts

Drodzy przyjaciele!

Pisze do was ponieważ mam problem z pomalowaniem pokoju. Pokój niegdyś należal do mojej babci, która strasznie dużo paliła, ale do rzeczy ściany były tak przesiąknięte nikotyną, że po którymś nasieniu farby ciągle wychodziły plamy od nikotyny. Jedynym wyjściem z tej sytuacji było położenie tapety ale minęło 5 lat i chcę malować pokój! Czy teraz farba dobrze pokryje ściany a może nie! I co będę miał zrobić w tej sytuacji. Pozdrawiam

Dziękuje za odpowiedź do dziś nie wiedziałem o istnieniu farb "nikotynowych" . Pozdrawiam

:wink:

Są ale cena dosyć wygórowana. Proponował bym przemalowanie gruntem Caparola "Capagrund" (najlepiej podbarwionym na kolor zbliżony do docelowego) i na to normalna farba (jedna warstwa powinna wystarczyć)

• 2 weeks później...

Witajcie

Miałem kiedyś podobny problem. Nieważne ile razy malowane, nikotyna wychodziła. W przypływie rozpaczy dwukrotnie zagruntowałem Unigruntem i położyłem potem dwie warstwy zwykłej baiłej farby (cieszynka albo coś w tym stylu, nie pamiętam). U mnie pomogło. Grunt chyba wystarczająco zakleił ścianę, która nareszcie zrobiła się biała.

Pozdrawiam,

Skoll

Gość tripper

mialem podobny problem, tyle ze to bylo wynajmowane mieszkanie i plamy z nikotyny byly dzielem moim i imprezowych gosci. pomalowalem je farba dulux do plam, przebarwien itp (biala gesta emaila), ktora potem mialo sie malowac po wyschnieciu zwykla biala farba. dalo rade, ale pod swiatlo bylo widac, ze pod spodem jest zamalowana plama, nie widac bylo samej plamy, ale wlasnie ta emalie, mimo tego, ze obie farby byly duluxa.

sprobuj moze jakiejs lateksowej farby, jak beckers czy tikkurila, mysle, ze powinny ladnie pokryc plamy i sciane. uwaga, sa drozsze