Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak co roku w zimie mam problem z grzybem ściennym. Gdy tylko widzę, że coś się zaczyna dziać, to spryskuję ściany preparatem grzybobójczym, działa on niemal natychmiastowo, ale to pomaga dorywczo, mniej więcej na miesiąc. Faktem jest, że zimą rzadziej i na krócej otwieram okna, gdyż nie lubię zimna, a poza tym mieszkanie ogrzewam gazem, długie i częste otwieranie okien oznacza znaczny wzrost kosztów ogrzewania. Co robić? Życzę szczęśliwego Nowego Roku 2006.

Robert

https://forum.murator.pl/topic/45852-problem-z-grzybem-%C5%9Bciennym/

Ja też nie lubię zimna, ale jeszcze bardziej nie lubię siedzieć w zaduchu, a już najbardziej nie lubię grzyba.

U siebie w mieszkaniu, które ma zrąbaną wentylację najlepsze efekty (znikanie wody na oknach) zauważyłam, kiedy okna sa rozszczelnione (jedno w każdym pomieszczeniu zazwyczaj). Jak są zamknięte szczelnie, to mimo kilkukrotnego codziennego (intensywnego) wietrzenia, woda się gromadzi.

https://forum.murator.pl/topic/45852-problem-z-grzybem-%C5%9Bciennym/#findComment-950339

Faktem jest, że zimą rzadziej i na krócej otwieram okna, gdyż nie lubię zimna, a poza tym mieszkanie ogrzewam gazem, długie i częste otwieranie okien oznacza znaczny wzrost kosztów ogrzewania. Co robić? Życzę szczęśliwego Nowego Roku 2006.

Robert

Pewnie takim piecykiem,na propan - butan :( :o .Mój znajomy grzejąc takim piecykiem,jak chce wyjrzeć przez okno, to musi je otworzyć, albo wytrzeć ręcznikiem,tak jest zaparowane.A ściana szczytowa mokra, bo nieocieplona i skrapla się na niej para wodna.Jak nie masz komina to może rozwiązaniem byłoby ogrzewanie elektryczne,albo chociaż mieszane (piecyk gaz + elektr).Długie przebywanie i spanie w zawilgoconym pomieszczeniu też nie jest najzdrowsze.Ale niestety jak zwykle wszystko rozbija się o finanse.Chociaz moje najnowsze odkrycie (właśnie je testuję,chociaż w innych okolicznościach :lol: ) jest następujące: grzejnik elektryczny,olejowy 200W + wentylator (taki duży,stojący,jak w sklepach latem 50W) jest rewelacyjne.Jeszcze nie jestem na 100% pewien,ale podejrzewam, że taki układ (kierowanie strumienia powietrza na grzejnik) pozwala zaoszczędzić 25 do 50% energii!Wentylator na najwolniejszych obrotach!Może przez krótki czas spróbuj tego, nic nie tracisz, bo "sprzęt" można pożyczyć :D . Pozdr.

https://forum.murator.pl/topic/45852-problem-z-grzybem-%C5%9Bciennym/#findComment-950356