Mały 01.01.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2006 Małżonka chce skoczyć na fiordy zrobić sobie małą sesję zdjęciową (jej pasja). Szukałem propozycji wyjazdów w tamte okolice ,ale z reguły są do Oslo a stamtąd kawał drogi bez auta. Może ktoś był/zwiedzał/zna temat? Będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi. Pozdrawiam w nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 03.01.2006 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Witam Obecnie pracuje na polnocy Norwegii w Hammerfest. Rzeczywiscie jest tam pieknie i niesamowicie. Nie piszesz kiedy sie wybieracie, ale w najblizszym czasie nie polecam - noc polarna. Jezeli chodzi o transport z oslo na polnoc to najlepiej samolot albo prom. Na temat zorganizowanych wycieczek nic ci nie powiem ale wiem ze tam turysci w lecie docieraja Pozdrawiam i zycze udanej podrozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 04.01.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Małżonka chce skoczyć na fiordy zrobić sobie małą sesję zdjęciową (jej pasja). Szukałem propozycji wyjazdów w tamte okolice ,ale z reguły są do Oslo a stamtąd kawał drogi bez auta. Może ktoś był/zwiedzał/zna temat? Będę wdzięczny za jakiekolwiek uwagi. Pozdrawiam w nowym roku. Mam rodzine w okolicach Stawanger, Sadnes. Pieknie, pieknie - warte zwiedzenia sa w tych okolicach: Prekestolen manafossen lysefiord lysebotn kjeragbolten latefoss kraina lodowcow najdluzsze tunele i wiele wiele innych za kazdym razem jak tam jestem od nowa zwiedzam i nigdy mi sie nie znudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.01.2006 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Dzieki za odpowiedzi. Chcemy skoczyć ok.28.04 a wrócić ok.4.05 czyli długi weekend (kłopot z urlopem). I wstępnie (co się zdążyłem zorientować) samolot Norwegian w dwie strony do Oslo ok 420zł wylot o 15.10 z Rębiechowa na miejscu ok. 16.35, z Oslo do Bergen lub Stavenger 200zł/2str.pociąg - wyjazd ok. godz 23 na miejscu ok 7 rano. Potem do infotour po karnet na rowery i 3 dni jeżdżenia po fiordach z aparatem i namiotem (ciepła odzież+śpiwory).Powrót do Bergen/Stavenger 3 maja i pociąg do Oslo, a potem samolot do Polski. Krótki wyjazd żeby odetchnąć innym powietrzem i zrobić parę fotek. Ciekawe czy się uda...ale jestem niepoprawnym optymistą i się nie dam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 06.01.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2006 Dzieki za odpowiedzi. Chcemy skoczyć ok.28.04 a wrócić ok.4.05 czyli długi weekend (kłopot z urlopem). I wstępnie (co się zdążyłem zorientować) samolot Norwegian w dwie strony do Oslo ok 420zł wylot o 15.10 z Rębiechowa na miejscu ok. 16.35, z Oslo do Bergen lub Stavenger 200zł/2str.pociąg - wyjazd ok. godz 23 na miejscu ok 7 rano. Potem do infotour po karnet na rowery i 3 dni jeżdżenia po fiordach z aparatem i namiotem (ciepła odzież+śpiwory).Powrót do Bergen/Stavenger 3 maja i pociąg do Oslo, a potem samolot do Polski. Krótki wyjazd żeby odetchnąć innym powietrzem i zrobić parę fotek. Ciekawe czy się uda...ale jestem niepoprawnym optymistą i się nie dam. a po co tak, prom do stavanger jest - jesli i tak chcesz zwiedzac tylko te okolice akurat tego urlopu. No chyba ze chcesz zaliczyc tez Oslo - a jest co zaliczac zapewniam Zobaczyc Oslo wieczorem - to jest cos! Park Vigelana0 rzezby figur - boski , skoczna holmenkollen , siedziba krola z cudnym parkiem i wiele innych - no piknie, piknie Norwegowie to mili ludzie - uwielbiam Norwegie aha i dodam ze zwiedzanie okolic ktore w poprzednim poscie pisalam bez samochodu to moim zdaniem do d...... Te miejsca sa polozone od siebie jednak w pewnych odleglosciach, nie wyobrazam sobie zwiedzania Norwegii bez auta. Pozatym na trasach porobione sa zatoczki aby mozna bylo sie zatrzymac i obserwowac, kamerowac, robic zdjecia fiordom z roznych wysokosci. Auto jak najbardziej sie przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 07.01.2006 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Agnieszko dziekuję za poradę ,ale my mamy inne priorytety zwiedzania. Po prostu wolimy łazęgę i przyrodę niż parki,muzea i miasta. To mam po prostu na co dzień. Tak ,że auto zbędne i kosztowne (mimo że jest na gaz). Ale wszedłem na http://www.forumnorwegia.com i znalzłem tam sporo cennych uwag zwłaszcza te o wypożyczaniu rowerow za niedużą kaskę. Swoją drogą jakbym pojechał tam na np 2 tyg to samochód jak najbardziej ,ale będę miał dosłownie 3 dni (zdjęcia,łazęga,jedzenie i spanie) tak ,że i tak wszystkiego nie zobaczę. Co do promu zauważyłem że nie jest specjalnie tani (to raz) i podróż nim przez Danię trwa sporo czasu ,a tego nie chciałbym marnować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 07.01.2006 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Agnieszko dziekuję za poradę ,ale my mamy inne priorytety zwiedzania. Po prostu wolimy łazęgę i przyrodę niż parki,muzea i miasta. To mam po prostu na co dzień. Tak ,że auto zbędne i kosztowne (mimo że jest na gaz). Ale wszedłem na http://www.forumnorwegia.com i znalzłem tam sporo cennych uwag zwłaszcza te o wypożyczaniu rowerow za niedużą kaskę. Swoją drogą jakbym pojechał tam na np 2 tyg to samochód jak najbardziej ,ale będę miał dosłownie 3 dni (zdjęcia,łazęga,jedzenie i spanie) tak ,że i tak wszystkiego nie zobaczę. Co do promu zauważyłem że nie jest specjalnie tani (to raz) i podróż nim przez Danię trwa sporo czasu ,a tego nie chciałbym marnować. pozdrawiam E 3 dni???? ty wez wiecej urlopu tam jest tyle do zwiedzania , jeju, ja bylam 2 miechy i mi bylo malo. W 3 dni jeszcze bez auta duzo nie zwiedzicie. Chyba odwrotnie na zwiedzanie muzeow i parkow auto nie potrzebne. W oslo bylam raz - dwa dni - zlazlam cale miasto pieszo. Ale kilka razy bylam po 2 miechy w Norge zwiedzajac te widoki o ktorych pisalam w 1-szym poscie.Tez wole natury widoki A do stavanger lataja tez chyba samoloty Jesli tamte okolice chcesz zwiedzac. Na mnie najwieksze wrazenie zrobila wycieczka na preikestolen - u podnoza gory znajduje sie parking - tam dojezdzalismy autem ( kilka razy tam bylam i nadal mnie fascynuje). Auto zostawilismy , plecaki na plery i pod gore. Super szlak - kamienie, drzewa,widoki boskie, polany - a jak wejdziesz na sama gore wow, wow, wow - widok na cudny fiord, stoisz na plycie skaly i patrzysz jak w dole plynie malenka kropeczka ( prom) a troszke wyzej wazka frunie ( helikopter). Bosko, bosko , bosko. Mozesz tez usiac na plycie skaly i zwiesic nogi w dol - ale adrenalina. O TYM MOWIE http://www.milosnicy.pl/co_lubia_losie/miejsca/Norwegia/images/Preikestolen_jpg.jpg a tu strumien w drodze na szczyt http://www.milosnicy.pl/co_lubia_losie/miejsca/Norwegia/images/w%20gorach_jpg.jpg kurcze na wakacje jade znowu chyba zycze cudownego urlopu, jak wrocisz daj znac jak bylo A kiedy jedziecie?? pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.01.2006 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Jak pisałem - z urlopem kłopot ,bo raczej będzie sporo pracy(poza tym 1-osobowej firmy na dłużej zamknąć też nie mogę ) ,dlatego też chcemy wykorzystać długi majowy weekend (od 28.04 do 03-04.05). Zwiedzanie musimy ograniczyć do minimum (czas) dlatego szukamy najładniejszych miejsc (pieszo można spokojnie przejść ponad 50 km dzienie - patrz Harpagan (chyba się wybierzemy tydzień przed Norwegią-ma byc na Pomorzu)).I ma to być wyłącznie przyroda i widoki - widziałem sporo zdjęć z Oslo -w polsce jest dośc podobnie,a ja szukam tego czego u nas nie ma (nie umniejszając piękna naszego kraju).Dlatego też najładniejsze fiordy mają zostac zdobyte... . Ok - a teraz uciekam oddać Owsiakom krew w Rumii i "sypnąć" standardowo trochę keszu ,bo to w końcu na wszystkie nasze dzieciaki. Siema! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaqbek 08.01.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Jeeezu, ale wam zazdroszczę! My z mężem (wczesniej chłopakiem bądź narzeczonym) byliśmy w Norwegii 4 razy (spędziliśmy tam kawał lata 4 razy pod rząd). Pracowaliśmy przy zbiorze truskawek, a potem jeździliśmy zwiedzać. Widzieliśmy zachodnie wybrzeże od Trondheim w dół, przez Geirangerfjord, inne fiordy, do Bergen, Oslo, a za innym razem dotarlismy przez Lofoty (magia!!!) na Nordkapp i wracaliśmy przez Laponię i Finlandię. Osobiście uważam Norwegię za najcudowniejsze miejsce na świecie i jak mnie tam za długo nie ma (a ostatnio mamy przerwę, bo jakoś z małym brzdącem ciężko zaplanować taką daleką podróż ), to mam objawy "głodu". Dlatego własnie tak bardzo Wam zazdroszczę Waszej wyprawy i życzę powodzenia. Pozdrawiam Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.01.2006 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Jeeezu, ale wam zazdroszczę! My z mężem (wczesniej chłopakiem bądź narzeczonym) byliśmy w Norwegii 4 razy (spędziliśmy tam kawał lata 4 razy pod rząd). Pracowaliśmy przy zbiorze truskawek, a potem jeździliśmy zwiedzać. Widzieliśmy zachodnie wybrzeże od Trondheim w dół, przez Geirangerfjord, inne fiordy, do Bergen, Oslo, a za innym razem dotarlismy przez Lofoty (magia!!!) na Nordkapp i wracaliśmy przez Laponię i Finlandię. Osobiście uważam Norwegię za najcudowniejsze miejsce na świecie i jak mnie tam za długo nie ma (a ostatnio mamy przerwę, bo jakoś z małym brzdącem ciężko zaplanować taką daleką podróż ), to mam objawy "głodu". Dlatego własnie tak bardzo Wam zazdroszczę Waszej wyprawy i życzę powodzenia. Pozdrawiam Marta Jeszcze nie ma czego zazdrościć na razie czekamy na kaskę.Ale jak pojedziemy to na pewno tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaqbek 09.01.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 No to my Wam życzymy dużo kaski i czekamy na fotki po powrocie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 11.01.2006 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Dzięki serdeczne-na razie mogę cos wrzucic z polskich tajemnych zakštków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 12.01.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 To wszucaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 A teraz mi całkiem odwaliło - zacząłem jeździc na rolkach. Wczoraj ok. 22 z żonka po ulicy obok domu...ale jazda,a jak można za... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Bo jak sobie pomyślałem ile trza na 3 osoby zabulić za rowery to ... chyba będzie taniej i zdrowiej na "wyżłach rolkowych" pokolebac się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 18.01.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Starość nie radość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 No to wrzucam: Wschód słońca na wydmach 2 stycznia 2005 http://foto.onet.pl/upload/14/64/_474122_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 morze zimąhttp://foto.onet.pl/upload/6/70/_570545_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 niebo na naszym domemhttp://foto.onet.pl/upload/16/86/_570547_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.01.2006 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 dolina kościeliska kwiecien/maj 2005http://foto.onet.pl/upload/14/22/_570548_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts