Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PARKING- ile metrów?

AlaB

Czy wybierając zakład usługowy/sklep zwracasz uwagę czy ma parking?  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wybierając zakład usługowy/sklep zwracasz uwagę czy ma parking?

• Tak, nie korzystam ze sklep

Recommended Posts

Nie widzę nigdzie podobnego tematu a potrzebuję informacji ile metrów powinno mieć szerokości pojedyncze stanowisko parkingowe. Czy są jakieś normy dla budowy parkingu?

Pod "moim domem" będzie parking dla zakładu usługowego (cały parter to usługi a piętro to mieszkanie).

Nie wiem ile zrobić stanowisk a chciałabym użyć kostki różnych kolorów do rozdzielenia miejsc parkingowych.

Będę wdzięczna za wszystkie opinie :)

cytat z ." w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75, poz. 690 z póź. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.)"

§ 21. 1.

Stanowiska postojowe dla samochodów osobowych powinny mieć co najmniej szerokość 2,3 m i długość 5 m, przy czym dla samochodów użytkowanych przez osoby niepełnosprawne szerokość stanowiska powinna wynosić co najmniej 3,6 m i długość 5 m, a w przypadku usytuowania wzdłuż jezdni - długość co najmniej 6 m i szerokość co najmniej 3,6 m, z możliwością jej ograniczenia do 2,3 m w przypadku zapewnienia możliwości korzystania z przylegającego dojścia lub ciągu pieszo-jezdnego.

Osobiście wybieram sklepy gdzie moge dojechac, a co ilości stanowis to takie rzeczy powinien plan zagospodarowania działki zawierac, i ewntulanie powinnac miec rozrysowane przez architekta dodatkowo parkingi.

Szerokość samochodu plus otwarte drzwi plus 10cm :D

Pewnie nie ma urzędowych ustaleń takich wymiarów, ważne też aby wjazd i wyjazd, włączanie się do ruchu było wygodne.

Ostatnio właśnie robiłem zakupy w sklepie gdzie nie ma parkingu a zatrzymywać się trzeba na przejściu dla pieszych :-?, w sumie tanio ale kłopotliwie, jestem z tego powodu bardzo zniechecony do robienia tam zakupów

============

:o O są ustalenia urzędowe

jajmar- dziękuję bardzo, tego szukałam!

Piszcie czy wg Was jest to (parking) jedna z najwazniejszych rzeczy od której zależy wybór sklepu/zakładu usługowego.

Mieszkam w małym mieście i wybór był między centrum (mały lokal, zero parkingów) a 1km od centrum, przestrzeń i parking zapewnione :)

Mam nadzieję że dokonałam właściwego wyboru :-?

ok, chodziło mi własnie o przepis żeby nikt się nie przyczepił do projektu a coraz bardziej skłaniam się do tego żeby nie wydzielać miejsc tylko zostawić wolne miejsce i niech każdy staje jak chce :)

Okazuje się że należałoby jednak korzystać z ażurowej kostki a nie zwykłej bo taka "kratka" jest uznana za teren zielony a może mi braknąć w działce kilku metrów do wyznaczych min.30% zieleni.

Czy ktoś ma doswiadczenie jakie kostki spełniają ten wymóg "ażurowych"? Ja znam tylko jeden model i mi się nie podoba, ale moze jest jakiś wybór?

• 10 years później...

Witam, odgrzewam temat...

Domek z garażem i u mnie w warunkach wymaga się min. 2 miejsca postojowe przed domem. Wymagania 7m od okien i 3m od granicy działki zbiło mnie z tropu i przez te wymagania muszę nieoptymalnie ustawić/przesuwać bryłę domu, zmniejszając ogród. Wymiary 2.3x5 to obszar 5x5 m, spełniający ww. warunki. Czy są jakieś triki aby sobie z tym poradzić? Czy od drogi dojazdowej też wymaga się 3m odległości?

Gdzieś przeczytałem, że dot. to samochodów osobowych, więc czy ciężarowy mogę parkować przy oknie? W końcu w warunkach nie mam podane dla jakich 2 samochodów ma być ten parking...

Edytowane przez Adaxis