camela 01.01.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2006 Witam grupowiczów! Sytuacja jest taka.Budunek jest dwupiętrowym podpiwniczonym domem dwurodzinnym o powierzchni około 80m2 na piętrze. Budynek został wybudowany na gruncie o niejednolitej strukturze. Wszystko było w porządku do momentu wybudowania oczyszczalni w okolicy. spowodowało to, obniżenie wód gruntowych, a w efekcie grunt pod połową budunku nieco osiadł. Po jakimś czasie budunek zaczął się przechylać. Niestety z powodu naprężeń pąękła płyta, na której stoi budynek. Obecnie przechył to na oko około 30cm. Czy znacie jakiś sposób na zatrzymanie procesu przechylania się budynku, a jeśli to możliwe, może nawet wyprostowania? Rozumiem, że powórcenie do stanu wyjściowego jest nie bardzo możliwe, ale może macie jakieś pomysły albo doświadczenia? Jakie mogą być koszty przeprowadzenia takiej operacji? Czy można coś zrobić nie angażując w do pieniędzy większych niż kilka tysięcy złotych? Wiem, że sytuacja jest niewesoła, mam nadzieję, że będziecie mieli jakies pomysły... camela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 01.01.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2006 Camelo, nie znam sie na tym, ale masz poważny problem. Jeśli możesz poślij jakieś zdjęcia. Jestem przekonany, że dostaniesz jakąś poradę, oby tylko nie było to... rozebrać. Ekspertyza budowlana bedzie konieczna na 100%, a koszt ratowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 01.01.2006 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2006 Można budynek wyprostować, jednak najczęściej koszty takiej operacji są bardzo wysokie, dlatego w pierwszej kolejności konieczna jest ekspertyza, która ustali charakter i stopień uszkodzenia konstrukcji budynku, a co ważniejsze, powinna powiedzieć jak wielce prawdopodobne są dalsze uszkodzenia. Najczęściej jest tak, że konstrukcja jest w stanie wytrzymać wiele więcej niż mieszkańcy krzywego budynku. Dla przechylających się budynków stosuje się często podbicie fundamentów nowymi fundamentami czy użycie ściągów przekątnych w ich poziomie, zależnie od charakteru osiadania gruntu pod obiektem. A w przypadku oddziaływania wód gruntowych i powierzchniowych stosuje się także drenaż opaskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.01.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Wykonać ekspertyzę przez jakąś politechnike np.potem ewentualnie gdyby ustalono kto lub co jest dokładnie sprawca moża sie domagać odszkodowania. Wyprostowanie budynku mżliwe ale to droga sprawa- cześciej stosuje się tańsze rozwiązaniea le one ratują tylko konstrukcję przed następnymi uszkodzeniami - wyprostowanie może byc trudniesze - można np. zastosować siłowniki + wybieranie gruntu i podbijanie ław, palowanie - ale to raczej droga sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
camela 10.01.2006 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Kto jest sprawcą to ja wiem, niestety to wydarzyło się już kilka lat temu, i nie sądzę, aby udało się coś zrobić. Dom niestety nie był też ubezpieczony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts