Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

unieważnienie decyzji o zmianie klasyfikacji dzialki

mmmad

Recommended Posts

W maju ub. roku wojt mojej gminy poinformowal mnie, ze dzialka na ktorej buduje dom, zostala przeksztalcona z rolnej na budowlana. Poczatkowo sie tym nie przejalem w nawale prac zwiazanych z budowa, ale w momencie, kiedy dotarla do mnie decyzja podatkowa (czyt. haracz za teren zurbanizowany), cos sie we mnie zagotowalo. Wystapilem o uchylenie decyzji o podatku i uniewaznienie decyzji o przekwalifikowaniu dzialki.

Decyzje o podatku uchylono nie rozpatrujac nawet moich argumentow (ze wzgledow formalnych). Natomiast do wniosku w sprawie uniewaznienia decyzji przekwalifikowania mam sie ustosunkowac, bo podobno nie naruszono zadnych przepisow.

Moje argumenty sa takie:

- o procesie zmiany kwalifikacji dzialki informowano w 2003 przez 7 dni poprzez ogloszenie na tablicy solectwa i w Urzedzie Gminy; poniewaz nie jestem jeszcze mieszkancem tej gminy nic o tym nie wiedzialem - uwazam, ze powinienem zostac o tym poinformowany listem poleconym

- w kwietniu 2004 bralem wypis z ewidencji gruntow do kredytu, dzialka widniala jako rolna i nie ma informacji o procesie zmiany klasyfikacji - wobec tego zanizona zostala wartosc mojej dzialki, co naraza mnie na dodatkowe koszty.

Pytania:

1. czy mam racje wnoszac o uniewaznienie? :)

2. jakie przepisy reguluja proces zmiany kwalifikacji gruntu oraz kontakt ze mna na poziomie UG - obywatel (ale nie mieszkaniec tejze gminy)?

Rozumiem, że nastąpiła zmiana planu zagospodarowania przestrzennego a nie zmiana klasyfikacji w ewidencji gruntów.

Zmiana planu zagospodarowania określona jest w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Tam są określone terminy, sposoby obwieszczania na poszczególnych etapach.

Napisz co to za zawiadomienie dostałeś od Wójta.

Rozumiem, że nastąpiła zmiana planu zagospodarowania przestrzennego a nie zmiana klasyfikacji w ewidencji gruntów.

Zmiana planu zagospodarowania określona jest w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Tam są określone terminy, sposoby obwieszczania na poszczególnych etapach.

Napisz co to za zawiadomienie dostałeś od Wójta.

Cos takiego:

Decyzja Wójat aGminy (...) o zmianie dotychczasowego oznaczenia użytków gruntowych (...) na następującą po weryfikacji:

- w miejsce RV należy wpisać Bp (zurbanizowane tereny niezabudowane)

- w miejsce RVI należy wpisać Bp (zurbanizowane tereny niezabudowane)

Jako uzasadnienie decyzji podano operat z aktualizacji gleboznawczej klasyfikacji gruntów. Wg gminy operat wyłożony został dla osób zainteresowanych w Urzędzie Gminy, a o wyłożeniu strony zostały powiadomione poprzez wywieszenia zawiadomienia na sołeckiej tablicy ogłoszeń i tablicy urzędu.

Zatem na Twoje pytanie powinni odpowiedzieć geodeci...

Swoją drogą watro zapytać co było podstawą sporządzenia operatu z aktualizacji gleboznawczej klasyfikacji gruntów???

Jeśli chodzi o sposoby wyłożenia to zapewne nie możesz zasłaniać się tym, że nie mieszkasz na terenie gminy. Sposób wyłożenia jest określony zapewne w ustawie bądź akcie wykonawczym do ustawy i nie sądzę, żeby coś było niedopełnione - ale zawsze warto sprawdzić.

• 5 years później...