RafałC 02.01.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Mieszkam w domu wybudowanym 30 lat temu z pustaków żużlobetonowych na betonowym fundamencie. Jest to bliźniak, wysoki parter z piwnicą do połowy umieszczoną w gruncie. W odległości ok. 50 m jest jezioro. Od lat mam problem w wilgocią, szczególnie w narożnikach pokoi na suficie i ścianie. Próbowałem specjalnych farb izolujących ale wilgoć przebijała. Dodam jeszcze że dach jest o nachyleniu ok. 5 %, pokryty papą. Czy wilgoć może pochodzić od przecieków z dachu czy od fundamentów? Czy jeśli zrobię izolację zewnętrzną fundamentów to trzeba też osuszyć mury? Jak to skutecznie zrobić i kiedy? Czy do izolacji zewnętrznej fundamentów wystarczy folia izolująca czy trzeba zastosować jakieś preparaty?PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/45885-problemy-z-zawilgoceniem-%C5%9Bcian/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 03.01.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 wczoraj zaczolem pisac tego posta, i mi padl zasilacz w kompie dzisiaj z nowym zasilaczem zaczynam jeszce raz, oby szczesliwiej przedewszytskim musisz okreslic przyczyne, czyli skad sie bierze wilgoc, jesi sa to tylko zacieki pod sufitem ,a sciany nad podloga, podloga, coklol z zew. sa suche to trzeba sprawdzic, wlasnie dach, obrobki blacharskie rynny, jak i ... parapety ... one moga tez skutecznie zawilgacac sciany. Przyczyna moze byc tez mostek termiczny (powstaly np. przy wymianie okien, po ich nieprawidlowym montazu), na ktorym wykrapla sie woda. Jesli natomiast wilgoc wyraznie podchodzi od dolu, to konieczna jest izolacja fundamentow ... I tutaj duzo zalezy czy masz bydynek podpiwniczony, jesli nie izolacje pionowa fundamentow mozesz sobie odpuscic (chyba ze chcesz odkopywc z dwuch stron fundamenty ). Konieczna jest natomias izolacja pozioma, aby odciac budynek od wigloci kapilarnej. To zapewne ona zawilgaca sciany. Wykonanie takiej izolacji wymaga podcinanie budynku, i wykonywnie fragmentami tejze izolacji z papy. Coprawda sa metody na wykonanie izolacji poziomej, bez podinania, poprzez nawiercaniu muru i wstrzykiwanie srodkow chemicznych. Ale sa one drozsze, niezawsze daja od razu 100& pewnosc, i pozostaje podstawowy problem jak taka izolacje polaczyc z izolacja podlogi. Jesli nei masz izolacji w podlodze na gruncie (a wnioskujac z postu raczje jej nie masz), to ona wymaga wykonania, aby naprawde skutecznie osuszyc budynek. Ale to dosc kosztowne, trzeba wszytsko zerwac, i kolejno zrobic jastrych na gruncie: - chudy beton - papa termo - folia - styropian - folia - wylewka wiem nie brzmi to zbyt optymistycznie ale jest to jedyna metoda zeby osuszyc budynek. Odkopanie fundamentow, ulozenie foli, i zasypanie, niczego nie zmieni ... jedynie moze pogorszyc istniejaca sytuacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/45885-problemy-z-zawilgoceniem-%C5%9Bcian/#findComment-952606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts