Gosiek33 18.03.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Witajcie jestem dopiero na etapie zbierania papierów. Budować będę Batutę, tylko w okolicy Warszawy podobnie jak richie który niestety już tu chyba nie zagląda tylko mieszka Bardzo ciekawy i dokładny dziennik budowy ze zdjęciami prowadził master111111. Super piotriwa, że założyłeś album i można podziwiać kolejne etapy budowy. Czekam z niecierpliwością na następne foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 18.03.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Hej! Fotki będą, na razie dłubanie.... posadzki, tynki, ogrzewanie, kafle.... zimno, mało się dzieje... nie ma słonka, nie ma chęci... Ale wiosna! Jest kilka wad tego projektu i chętnie doradzę nad czym sie zastanowić i co poprawić... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.03.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 To zmartwiłeś mnie. Jakie ma wady? Dla mojej rodziny i przy moich finansach wydaje się najlepszy wśród wielu oglądanych, ale zawsze coś można poprawić. Podziel się swoimi uwagami proszę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 19.03.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Witaj. Nie chciałem Cię zmartwić. Nie ma projektu bez wad. Większość tworzonych jest na papierze, a tam wszystko jest piękne... Zacznę od spraw czysto technicznych. 1.Jętka (pozioma belka na dachu) w miejscu przejścia z łazienki górnej do jednego z pokoi na górze, przecina komin, a właściwie szyb wentylacyjny na wylot, co powoduje zamknięcie jednego z nich, a jest ich nie za wiele w tym domu... Dolna łazienka nie ma go wcale... 2.umiejscowienie kominka na środku salonu powoduje to, iż całe ciepło z kominka jest skierowane na okna balkonowe zamiast na salon, dzieli go na dwie stosunkowo nie wielkie części. Spróbuj znaleźć tam wygodne miejsce dla telewizora, który będzie można oglądać z obu części salonu... Ale to jest temat do przemyślenia... 3.Ściana kolankowa!!! W projekcie jest 35cm! Powierzchnia użytkowa, to taka przestrzeń, gdzie wysokość pomieszczenia przekracza 180cm. Przy takich kolankach, połowa pokoju jest bezużyteczna. Ale na to jest sposób. Dwie warstwy pustaka i masz 1m kolankowej, nie zmieniając wysokości kalenicy musisz wypłaszczyć dach o kilka stopni, co daje nam ze 146mkw blisko 200metrów i taka sama powierzchnia do ogrzania, a wykorzystujesz 90 procent powierzchni na górze... Żadne koszty a efekt na zawsze! 4.na górze w hallu, przy wyjściu z łazienki jest zamieszane coś z węglarkami, a właściwie przy wejściu do pokoju koło łazienki (dużej). Nie ma węglarka. Jak założyć drzwi? 5.Proponuję wyprostować ściankę działową między kuchnią a pomieszczeniem gospodarczym. W kuchni na tej ścianie powstają nie potrzebne zawijasy co bardzo utrudnia zabudowę kuchni. Wystarczy schować komin w ścianę i zacząć go na wysokości ok 180 cm w pomieszczeniu gospodarczym i po kłopocie. Mogą Ci sie wydać te rady przedwczesne, ale wydaje mi się, że przynajmniej powinien się z nimi zapoznać architekt w momencie adaptacji, bo dla niego takie zmiany to pikuś, a wykonawcy nie zawsze mają na tyle wyobraźni, żeby w takich sprawach doradzić... Moi fachowcy, na szczęście mieli więcej wyobraźni niż ja i architekt na Twoim etapie budowy, czego i Tobie życzę Pozdrawiam PS. Co do kosztów, to przygotuj się na mały szok... ile by nie było i tak będzie za mało... Nie jest to oczywiście związane tylko z tym, konkretnym projektem. Ale wyliczenie kosztów na tym etapie jest prawie nie możliwe... No powiedzmy + - 150 tys... raczej plus.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.03.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Dzięki za cenne uwagi, przekażę je architektowi, właśnie idę do niego po świętach. Mam tylko pytanie co to węglarki, bo w mojej nomenklaturze to coś to ma związek z węglem A w Twoim opisie chodzi o część muru do którego można by założyć framugę? Mam jeszcze pytanie o okna połaciowe, w planie są bardzo wysokie bo aż 140 cm. Zakładam, że skrót optyczny powoduje, że wydają się krótsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 19.03.2008 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Węglarek ( mi też się z węglem kojarzy... ), to taki murek wystający ze ściany, takie zaakcentowanie... Widać to np. tutaj: http://piotr-i.myjalbum.net/Wielgowo%20foty%20Budowa/1/slides/97.html , ten wystający element po prawej stronie... W kwestii okien, zwłaszcza dachowych, to kwestia gustu... Jakie kupisz, takie będą. Ale światło, to darmowe ciepełko... Nikt nie podgląda, zawsze można założyć rolety, po lekkim spłaszczeniu dachu, to już jak potężny świetlik. Same zalety... Ale jak już pisałem, okno wstawia się po ułożeniu dachu, więc można sobie dopasować je do własnych upodobań. Ja lubię duże okna, więc zrezygnowaliśmy ze wszystkich, zbędnych ramek i ram, a nawet w salonie zamiast jednego z 1,5 metrowego okna, mamy wielkie, ponad dwumetrowe przesuwane okno... Pozbyliśmy się wiatrołapu. Mamy duży, jasny (dwa okienka z ornamentowym szkłem) hall.... Jak coś, to pytaj, chętnie odpowiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 19.03.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 dzięki bardzo za wyjaśnienia. Będę jeszcze pytać. A teraz skojarzyłam - mówi się zza węgła czyli zza rogu - to chyba o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 19.03.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 nie znałem tego słowa... zza węgła... hm. Zapamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.09.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Hej to znowu ja. Przede wszystkim gratuluję ukończenia budowy i zamieszkania na swoim Budowa u mnie już ruszyła... mury stoją, dach na ukończeniu, w najbliższym planie elektryka (częściowo we własnym zakresie). Zbliża się zima i to zdaje się szybciej niż normalnie, zwracam się więc do Ciebie z prośbą o poradę w sprawie kominka. Czy możesz jakąś fotkę swojego wkleić? Czy przy budowie dogrzewałeś się kozą lub innym piecem poza farelką którą znalazłam w Twoim albumie? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 25.09.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Hej to znowu ja. Przede wszystkim gratuluję ukończenia budowy i zamieszkania na swoim Budowa u mnie już ruszyła... mury stoją, dach na ukończeniu, w najbliższym planie elektryka (częściowo we własnym zakresie). Zbliża się zima i to zdaje się szybciej niż normalnie, zwracam się więc do Ciebie z prośbą o poradę w sprawie kominka. Czy możesz jakąś fotkę swojego wkleić? Czy przy budowie dogrzewałeś się kozą lub innym piecem poza farelką którą znalazłam w Twoim albumie? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie w tym temacie Witaj. Widzę, że idzie u Ciebie jak u mnie. Tzn też we wrześniu zaczynaliśmy myśleć o zimie, wstawialiśmy okna itd. Jeśli chodzi o kominek, to zamontowaliśmy kominek z płaszczem wodnym, zespolonym z podłogówką itd. W trakcie budowy, dogrzewaliśmy kozą, ale zima była cieniutka i generalnie to wystarczyło.... W styczniu robiliśmy tynki, w lutym posadzki. Jak znajdę chwilkę, to odświeżę album Podeślij mi na priv swój e-mail, to wyślę kilka zdjęć. Zwróć uwagę na wejście do pokoju koło górnej, dużej łazienki. W projekcie jest coś zamieszana z węglarkami, pisałem o tym. Acha, pokój-salon, po zabudowaniu kominka robi się jakiś taki, mało ustawny. kilka tygodni myślałem jak umieścić telewizor, żeby można było go oglądać i z jadalnej części i części wypoczynkowej... Wymyśliłem Powiem, że koszty mnie wykańczają. Może dlatego ten etap nazywa się "wykończeniówką...?" PS. Dzięki za gratulacje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.09.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Cieszę si, że tak szybko się odezwałeś dziś mój domek wygląda tak: http://img91.imageshack.us/img91/5198/dsc0009ks9.jpg http://img91.imageshack.us/img91/dsc0009ks9.jpg/1/w320.png Jak dla mnie dużo, ale gdy myślę co dalej, to wiem, że to dopiero początek Kominek... właśnie coś mi nie pasuje - zwęża pokój - choć jest tu skos do wyjścia na taras... o węglarku pisałeś, ale jeszcze nie jestem na tym etapie. Może skorzystam z Twojego doświadczenia jak z tego wybrnąłeś?? pozdrawiam i czekam na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 25.09.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Kominek... właśnie coś mi nie pasuje - zwęża pokój - choć jest tu skos do wyjścia na taras... ...on go nie zwęża, on go dzieli na dwie części Zdjęcia będą za kilka dni. Jadę do Niemiec na weekend, jak wrócę, to się wezmę za nie Dajcie maila, to Wam podeślę kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 25.09.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 oo... poszło na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 10.10.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 piotriwa przypominam się nieśmiało o foty kominka i nowy album z wykończeniówki na razie czekam na okna, a tymczasem zdjęcie naszej kozy http://img390.imageshack.us/img390/8894/piec51020081ea2.jpg http://img390.imageshack.us/img390/piec51020081ea2.jpg/1/w320.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 12.10.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Jasne, jasne... Wiem, że zawaliłem, ale byłem trochę za granicą... Już się zabieram... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 12.10.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 super, czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 12.10.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 To super, czekam więc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 14.10.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Super !! Szczęka mi opadła. Co prawda czekam jeszcze na wykończenie frontu kominka, ale okładzina piękna. Zdradź co to za kamień. Ciekawa byłam też co zrobiłeś z ciemną klatką schodową, bo widziałam, że schodów nie murowałeś. Te piękne drewniane dodają lekkości. Czekam teraz z niecierpliwością o uzupełnienie Twojego albumu z nadzieją na jeszcze inne foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 14.10.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Witajcie Kamień, to płytki z Castoramy, CALABRIA. Od frontu ma być płyta z granitu albo marmuru, jeszcze myślimy. Prosta płyta złamana na pół.... Jeszcze troszkę musimy poczekać, bo kasa się kończy Schody robiliśmy u artysty schodziarza... z merbau. Fajne drzewo i kazaliśmy zrobić głęboki mat, żeby wyglądały jak z surowego drewna Nad klatką schodową jest ( ma być) mocno oświetlony sufit. Dzięki temu, że schody mają minimalną zabudowę, powinno być jasno... Cieszę się, że się Wam podoba. Zabieram się za ten album już pół roku, a to dwie godziny dłubania... aż mi wstyd Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 16.10.2008 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Zaglądam do Twojego albumu, a tam kaszanka wycięło Ci nawet te trzy, które już były? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts