Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BATUTA pracownia MTM STYL (Domy w stylu)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czary mary, raz jest a raz nie ma :lol: , ale udało mi sie i zobaczyłam cały (?) album. Widzę, że walczysz diabelskim wynalazkiem jakim jest komputer :wink: Zdjęcia bardzo pomocne, widzę różnice w kominku, u Ciebie wąski, u mnie szeroki? Kiedy nasz domek będzie na etapie Twojego :roll: Już bardzo za tym tęsknię

Czary mary, raz jest a raz nie ma :lol: , ale udało mi sie i zobaczyłam cały (?) album. Widzę, że walczysz diabelskim wynalazkiem jakim jest komputer :wink: Zdjęcia bardzo pomocne, widzę różnice w kominku, u Ciebie wąski, u mnie szeroki? Kiedy nasz domek będzie na etapie Twojego :roll: Już bardzo za tym tęsknię

...nie cały......

Ale popracuje nad tym...

• 3 months później...

...nie cały......

Ale popracuje nad tym...

Witaj po długim niewidzeniu :wink: Widzę, że czasu nie masz i z albumem nie walczysz, nadal kilka fotek się nie otwiera. Zapraszam Cię do mojego dziennika, bo w końcu zebrałam się do roboty i go założyłam. Ciekawam co sądzisz o mojej wersji :wink:

To jakieś zimowe przesilenie :roll: Mało słoneczka to i człowiek chętniej wygrzewałby się na przypiecku niż pracował. Pocieszać się należy, że wiosna już bliżej niż dalej :lol: Jeśli byś się zmobilizował to byłabym wdzięczna za foty łazienek na górze. Czy w łazience małej tej przy garderobie robiłeś podwieszany sedes? A może w ogóle zlikwidowałeś garderobę i masz tam dużą łazienkę :roll: Bo cos tak ze zdjęć mi wychodzi :cry:

• 2 weeks później...

Witaj

Ściana za kominkiem od strony schodów nie wykazuje żadnych objawów wyższej temperatury... :) Ciepło idzie do góry. U mnie jest wstawiona rura kominowa od pieca do komina. Specjalnie jest wydłużona i wchodzi aż w strop. Chodzi o to, że płyta stropowa ma tendencję do ruchów i żeby komin się nie rozszczelnił, kominiarz zasugerował nam, żeby zrobić właśnie taki wkład kominowy....

U nas to działa.

Widziałem, ze u Was jest taki mały piecyk. Ja mam konkretny kominek z płaszczem wodnym. 95 % ogrzewania. Jako, że mamy zimę i palę od września, muszę przyznać, że to rozwiązanie zdaje egzamin. Średnia temperatura na parterze: 26stC .

Pozdrawiam

dzięki

My mamy mieć ogrzewanie gazem z pieca kondensacyjnego, więc kominek będzie tylko miłym akcentem bo to lubimy i ewentualnie dogrzewać będzie salon i pokój na górze (tam oczywiście jest cieplej). Chyba zostaniemy jednak przy piecu podobnym to tego, który mamy, tylko kupimy chyba większy :roll: Usytuowanie kominka na półokrągłej klatce schodowej wymuszającej naturalny podział salonu od jadalni jednak nam nie do końca się podoba, podobnie jak Tobie. Decyzje podejmiemy po konkretnych rozmowach ze specjalistą od piecy i kominków. W przeciwieństwie do Twojego rozwiązania raczej nie planujemy rury w tym kominie. U Ciebie chyba inny wymóg był przy ogrzewaniu kominkiem z płaszczem wodnym :roll:

ad rem mogę zatem planować pod schodami spiżarkę :wink:

Oczywiście, myślę, że pod schodami spiżarka to nie zły pomysł. My zrobiliśmy drewniane schody, więc pod nimi ma swoje miejsce nasz pies :)

W kwestii ogrzewania, to my też mamy piec gazowy, kondensacyjny. Używam go tylko rano, albo jak mi się nie chce palić w kominku. Znacznie to obniża koszty ogrzewania. Wierz mi, znacznie ;)

Faktycznie, jak już kiedyś pisałem, kominek trochę dzieli pokój na dwa, ale koniec końców, nie jest źle :) .... Zaraz zajmę się zdjęciami. :)