m.dworek 02.01.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 witam kupilem nowy numer muratora tzn chyba grudniowy o tych 6 sposobach na skosy itd ciekawy artykul jest tam o przepisach i o procedurach w przypadku zmian na ktore decydujemy sie trakcie budowy- czyli jak budowac zgodnie z prawem kurcze nie powiem temat jest ciekawy i probuje go od dluzszego juz czasu rozgryzc, ale jak dotad chyba nadal nie wiem jak to wlasciwie jest artykul muratora nie wniosl tu prawie nic nowego, ale jednak daje kilka punktow zaczepienia mam w zwiazku z tym pare pytan: 1. zalozmy ze w trakcie budowy dokonuje na wlasna reke zmiany istotnej jakie moge poniesc konsekwencje?- wedlug artykulu jedyna mozliwosc to obowiazkowa kontrola a i nawet wtedy PINB moze nalozyc mandat gora 500 i kazac dokonac poprawki projektu czyli wynika stad, ze jesli bysmy zrobili taka samowolke to nic nam sie nie stanie? ze te slynne oplaty legalizacyjne ze samowolke to tylko w przypadkach opisaych pozneij- czyli w przypadku nie zastosowania sie do orzeczenia PINBU czyli nie wykonania np zaktualizowanego projektu? co wy na to ale tak konkretnie prosze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 02.01.2006 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 nie ma z kim pogadac?tyle budowniczych..... moze ktos sie podzieli wlasnymi przemysleniami w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 03.01.2006 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 moze jeszcze nikt z was nie czytal grudniowego muratora? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 1. zalozmy ze w trakcie budowy dokonuje na wlasna reke zmiany istotnej jakie moge poniesc konsekwencje?- wedlug artykulu jedyna mozliwosc to obowiazkowa kontrola a i nawet wtedy PINB moze nalozyc mandat gora 500 i kazac dokonac poprawki projektu czyli wynika stad, ze jesli bysmy zrobili taka samowolke to nic nam sie nie stanie? moim odczuciu dokonanie zmian istotnych w projekcie wiąże sie z wykonaniem ekspertyzy i oceny stanu technicznego tego co zostało juz wykonane nawet o ile ta ocena byłaby pozytywna - to wg mnie autor planu adaptacji budynku moze dokonac wyłacznie nieistotnych zmian w projekcie , a na zmiany istotne potrzebna jest zgoda autora projektu obawiam sie ze bez autoryzacji projektanta nie mozna dokonywac przeróbek projektu ... a wydanie takiej zgody - to jednak loteria ... ale równiez jestem ciekaw opini innych forumowiczów na ten temat ...bo prawo byc moze prawo prawem a praktyka jest inna ... czy istotne zmiany w projekcie udało Wam sie /łatwo/ wrysowac w projekt ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 03.01.2006 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 1. zalozmy ze w trakcie budowy dokonuje na wlasna reke zmiany istotnej jakie moge poniesc konsekwencje?- wedlug artykulu jedyna mozliwosc to obowiazkowa kontrola a i nawet wtedy PINB moze nalozyc mandat gora 500 i kazac dokonac poprawki projektu czyli wynika stad, ze jesli bysmy zrobili taka samowolke to nic nam sie nie stanie? moim odczuciu dokonanie zmian istotnych w projekcie wiąże sie z wykonaniem ekspertyzy i oceny stanu technicznego tego co zostało juz wykonane nawet o ile ta ocena byłaby pozytywna - to wg mnie autor planu adaptacji budynku moze dokonac wyłacznie nieistotnych zmian w projekcie , a na zmiany istotne potrzebna jest zgoda autora projektu obawiam sie ze bez autoryzacji projektanta nie mozna dokonywac przeróbek projektu ... a wydanie takiej zgody - to jednak loteria ... ale równiez jestem ciekaw opini innych forumowiczów na ten temat ...bo prawo byc moze prawo prawem a praktyka jest inna ... czy istotne zmiany w projekcie udało Wam sie /łatwo/ wrysowac w projekt ? pzdr co do zgody autora- wygodne moze okazac sie zakupienie projektu (czesto zdarza sie w projektach z muratora9 dla ktorego autor zgadza sie na dokonanie dowolnych zmian w projekcie o ile zostana poczynione przez uprawnionego ja np posiadam taka zgode (chociaz musialem sie o nia upomniec, bo mimo zapewnien muratora w dokumentacji dostarczonej nic takiego nie bylo) nie chodzi o to ze chce robic jakies zmiany, bo praktycznie wszystko juz zaadoptowalem przed budowa, ale interesuje mnie jak to wlasciwie wyglada z tego co jest w artykule wynika, ze oplaty legalizacyjne mozna nalozyc jedynie wtedy, jesli juz wczesniej mielismy do czynienia z nadzorem i zostalismy ukarani mandatem do 500 PLN w innym wypadku najwyzej trzeba bedzie uzupelnic dokumentacje.... co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 widzisz ... trudno jest rozwodzic sie nad szeroko rozumianym pojęciem "zmiana istotna"do niedawna w PINB nie umieli nawet okreslic co dokładnie kryje sie pod tym pojeciem i zasiegali opini w sprawach szczegółowych "wyzej" aby nie tworzyc precedensów, ze jeden PINB powie "tak" a drugi powie "nie" mysle, ze jesli zmiana miałaby dotyczyc przesuniecia drzwi w elewacji czy okna, wynikłaby w trakcie robót lekka zmiana kata nachylenia dachu lub podwyższenie budynku z powodu zastosowania innych materiałow ... o innym module np.... to zmiany te choc istotne ... potraktowane byłyby prawdopodobnie z przymrózeniem oka i po akceptacji autora projektu mogły by byc tolerowaneale jesli budynek przesunieto by w terenie lub zmieniono jego długość czy szerokość nie o kilka cm, a duzo wiecej ... to obawiam sie ze wtedy mandat do 500 zł pozostałby w sferze marzeń ... chetnie poczekam i poczytam kogoś kto ma inne doswiadczenia czy przemyslenia w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 04.01.2006 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 widzisz brzoza nie zrozumiales mnie ja powoluje sie teraz na artykul i chcialbym uzyskac na forum potwierdzenie ze napisano prawde albo zaprzeczenie napisano wyraznie , ze jesli dokonasz bez pozwolenia zmiany istotnej, to w razie kontroli moga dac najwyzej mandat do 500 PLN i nakazac sporzadzenie dokumentacji uwzgledniajacej dokonana zmiane nie pisza nic o mozliwosci nakazu rozbiorki, lub oplacie legalizacyjnej- te opcje zdaniem autora artykulu sa dostepne dla PINBu dopiero w przypadku "recydywistow" wiec jak uwazacie- dobrze napisali w artykule czy znowu namieszali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 04.01.2006 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 jestem zszokowany- nikt nei podejmuje tematu!!!! moze was to nudzi?albo odpowiedzi sa oczywiste??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 04.01.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Ja pozwoliłem sobie na małe ustępstwo w projekcie raptem przybyła mi piwnica .... powiekszylem se szerokosc chałupy o jakies 0.5m troszke scianke kolankową podnioslem i pare innych drobnostek ... ...nic wielkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 04.01.2006 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Ja pozwoliłem sobie na małe ustępstwo w projekcie raptem przybyła mi piwnica .... powiekszylem se szerokosc chałupy o jakies 0.5m troszke scianke kolankową podnioslem i pare innych drobnostek ... ...nic wielkiego a jakos to legalizowales? albo liczysz na opisane w muratorze procedury?- czyli chulaj dusza a PINB nam moze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 04.01.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Poki co -nic nie robilem spytam sie figuranta ,czyli kierownika budowy co z tym fantem zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 04.01.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Ja chciałbym zwrócić nieśmiałą uwagę że konkretny projekt bywa całkiem niezłą całością: konstrukcyjną, estetyczną i . Nie zawsze to coś co wyjdzie po modyfikacjach jest ładne, użyteczne i bezpieczne - ergo: a zmieniajcie se jak chcecie, tylko potem sie nie dziwcie że sie zawaliło, cieknie, skrzypi, pleśnieje a ogóle wygląda tak, że .... pozdr - Krzysiek (zbudował wg projektu, ze zgodą P.T. Autora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2006 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 widzisz brzoza nie zrozumiales mnie ja powoluje sie teraz na artykul i chcialbym uzyskac na forum potwierdzenie ze napisano prawde albo zaprzeczenie napisano wyraznie , ze jesli dokonasz bez pozwolenia zmiany istotnej, to w razie kontroli moga dac najwyzej mandat do 500 PLN i nakazac sporzadzenie dokumentacji uwzgledniajacej dokonana zmiane nie pisza nic o mozliwosci nakazu rozbiorki, lub oplacie legalizacyjnej- te opcje zdaniem autora artykulu sa dostepne dla PINBu dopiero w przypadku "recydywistow" wiec jak uwazacie- dobrze napisali w artykule czy znowu namieszali? Leon - nie wiem jak zachowuje sie kazdy z inspektorów PINB ale znam przypadek, ze gość dobudował ganek bez projektu ... sasiadowi ten pomysł sie nie spodobał ... donosik ... wizyta inspektora i wydany został nakaz rozbiórki Leon - powiem szczerze, nie wierze w to co napisano w artykule w gazecie ... przykładowo - kupiłbym najtańszy projekt na garaz ... a wybudował wiezowiec - czyli zmiana istotna ... myslisz ze po zapłaceniu 500 zł i narysowaniu tego co wybudowałem dali by mi spokój ? choc zdarzaja sie i sytuacje odwrotne ... kupiłem inny projekt ... a wybudowałem wg innego ... mi sie udało ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 05.01.2006 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 widzisz brzoza nie zrozumiales mnie ja powoluje sie teraz na artykul i chcialbym uzyskac na forum potwierdzenie ze napisano prawde albo zaprzeczenie napisano wyraznie , ze jesli dokonasz bez pozwolenia zmiany istotnej, to w razie kontroli moga dac najwyzej mandat do 500 PLN i nakazac sporzadzenie dokumentacji uwzgledniajacej dokonana zmiane nie pisza nic o mozliwosci nakazu rozbiorki, lub oplacie legalizacyjnej- te opcje zdaniem autora artykulu sa dostepne dla PINBu dopiero w przypadku "recydywistow" wiec jak uwazacie- dobrze napisali w artykule czy znowu namieszali? Leon - nie wiem jak zachowuje sie kazdy z inspektorów PINB ale znam przypadek, ze gość dobudował ganek bez projektu ... sasiadowi ten pomysł sie nie spodobał ... donosik ... wizyta inspektora i wydany został nakaz rozbiórki Leon - powiem szczerze, nie wierze w to co napisano w artykule w gazecie ... przykładowo - kupiłbym najtańszy projekt na garaz ... a wybudował wiezowiec - czyli zmiana istotna ... myslisz ze po zapłaceniu 500 zł i narysowaniu tego co wybudowałem dali by mi spokój ? choc zdarzaja sie i sytuacje odwrotne ... kupiłem inny projekt ... a wybudowałem wg innego ... mi sie udało ... pzdr ale ostatecznie przyklepali ci ten nowy? bo zastanawia mnie taka sytuacja dom przechodzi rozne odbiory i takie tam a po dajmy na to 20 latach przypadkiem wychodzi ze masz samowolke co wtedy? oplata legalizacyjna? rozbiorka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 dom raz odebrany - nie podlega kolejnym odbiorom a odbior nie polega na wizji lokalnej ... a wreczeniu pliku papierkow ... wiec ... przyklepali mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 05.01.2006 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 dom raz odebrany - nie podlega kolejnym odbiorom a odbior nie polega na wizji lokalnej ... a wreczeniu pliku papierkow ... wiec ... przyklepali mi no dobra brzoza ale idac twoim tropem to mozna by zbudowac cokolwiek a po odbiorze dobudowac sobie co kto chce i pozneij mowiec, ze to juz stoi od samoego poczatku i nie podlega juz ponownemu odbiorowi wiec z etgo co mowisz kazdy moglby sobie bezkarnie budowac co tam komu pasuje powolujac sie na postawiony wczesniej domek i tlumaczac, ze wprawdzie zmiany sa ale nikt ich wczesniej nei zauwazyl co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 dobudowy nie da sie ukryc ... tu Cie zmartwie ... istnieje cos takiego jak zdjecia lotnicze, satelitarne i mapy sztabowe ... natomiast wyciagniecie konsekwencji z tego powodu - to inna sprawa ... wiesz ile bez pozwoleń istnieje blaszaków garazy i innych przydasi ? i co ? i nic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 05.01.2006 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 dobudowy nie da sie ukryc ... tu Cie zmartwie ... istnieje cos takiego jak zdjecia lotnicze, satelitarne i mapy sztabowe ... natomiast wyciagniecie konsekwencji z tego powodu - to inna sprawa ... wiesz ile bez pozwoleń istnieje blaszaków garazy i innych przydasi ? i co ? i nic ... zdjecia lotnicze? bez jaj myslisz ze stosuje je do takich celow? zreszta kto wie.... ale to tez nie problem wystarczy miec wczsniej plan i w n miejscach dobudowy zrobic atrapy- cos co by z gory wygladalo jak przyszala dobudowka a w razie pytan PINBU powiedziec ze rozlozyles te czarna folie bo pieczarki chcesz sadzic no nie wiem porozmawiajmy tu po prostu o mozliwosciach mysle ze temat cikawy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 he he he - dobre temat super - choć forumowicze jakos milcza w tym topicu ... do czego zdjecia lotnicze sie stosuje to ja wole nie wiedziec ... ale wiem, że o ile rolnik bierze dopłate unijna, a nie skosi łaki do końca grudnia ... to ma przes.ane ... albo jak posieje mak czy konopie indyskie na opium czy haszysz ... tez go widza z góry ... a domy czy dobudówki ... mysle że to tylko kwestia czasu i kiedy dziura budżetowa zacznie rosnąć ... wtedy oni zechcą chcieć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 05.01.2006 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 tez uwazam ze temat dobry ale widac forumowicze maja inne zmartwienia coz maja prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts