Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikon zamiast fugi - czy tak się robi?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Eh niedawno calkiem czytalam na tym forum o jakims takims czyms :oops: co sluzy do pokrycia fugi i chroni ja przed zabrudzeniem, zapisalam nawet sobie jak to cos sie nazywa ale zgubilam karteczke :( , moze ktos pamieta? bo nawet nie wiem co mam wpisac w wyszukiwarke, zeby to na forum odnalesc

Może, o to chodziło? :roll: Do nabycia w Castoramie.

Eh niedawno calkiem czytalam na tym forum o jakims takims czyms :oops: co sluzy do pokrycia fugi i chroni ja przed zabrudzeniem, zapisalam nawet sobie jak to cos sie nazywa ale zgubilam karteczke :( , moze ktos pamieta? bo nawet nie wiem co mam wpisac w wyszukiwarke, zeby to na forum odnalesc

Może, o to chodziło? :roll: Do nabycia w Castoramie.

dzieki :D

Oj, Sonika nie odrobiłaś zadania domowego. :wink:

W linku, który podałem, jest tabela zużycia fugi w zależności od rozmiaru płytki i szerokości spoiny. Chyba, że wybrałaś innego niż Mapei producenta , to jesteś rozgrzeszona. :wink:

:D :D :D

Ja nie robię nic innego, tylko "odrabiam zadanie" od samego rana.

Link, który mi podałeś nie chce mi się otworzyć :( .

Rozmawiałam właśnie z moim płytkarzem na temat tych epoksydów i teraz na odmianę On mnie postraszył, że ten epoksyd to taki zajzajer, że może ściągnąć impregnat z gresów.

Czy tak rzeczywiście może się stać?

:D :D :D

Ja nie robię nic innego, tylko "odrabiam zadanie" od samego rana.

Link, który mi podałeś nie chce mi się otworzyć :( .

Rozmawiałam właśnie z moim płytkarzem na temat tych epoksydów i teraz na odmianę On mnie postraszył, że ten epoksyd to taki zajzajer, że może ściągnąć impregnat z gresów.

Czy tak rzeczywiście może się stać?

Link jest do pliku pdf 333 kB. Mam go na dysku, więc mogę podesłać mailem.

Jeśli chodzi o impregnat do gresu, to najlepiej zapytać u źródła.

Impregnatów do fug jest wiele. Ja używałem delfina firmy Atlas.

Jedno jest pewne nie zawsze fachowiec ma rację!! On ma tylko zrobić to co my chcemy i koniec!! A co do fug epoksydowych, każdy jeden fachowiec będzie narzekał i odradzał, bo się je strasznie kładzie!! Nie można sobie zrobić całego wiadra i jechać z rozmachem, trzeba powoli po małych ilościach. ONI TEGO NIE LUBIĄ ;)

Rozważając wszystkie za i przeciw, oraz biorąc pod uwagę przede wszystkim Wasze rady, decyzja zapadła - będzie fuga epoksydowa.

Dam znać jak wyszło. Kurczaki - trochę się boję :wink: , ale do odważnych świat należy :D .

Dzięki jeszcze raz za wszystkie wpisy.

Rozważając wszystkie za i przeciw, oraz biorąc pod uwagę przede wszystkim Wasze rady, decyzja zapadła - będzie fuga epoksydowa.

Dam znać jak wyszło. Kurczaki - trochę się boję :wink: , ale do odważnych świat należy :D .

Dzięki jeszcze raz za wszystkie wpisy.

Fuga epoksydowa jest naprawdę dobra troche gorzej się ją kładzie niż zwykłą bo się bardziej lepi do narzedzi i jest dosyć gęsta za to lepiej się ją dopieszcza na koniec też specjalną gąbką a w zsadzie to lepiej mieć ich w zapasie kilka bo szybko się brudzą i ciężko je czyścić z tej fugi. Pamiętaj żeby nie pozostawić fugi nie zmytej lub jakiś resztek gdzieś na kafelkach bo jak zaschnie to umarł w butach żeby ją usunąć to prawie przecinak potrzebny. Ale w użytkowaniu nie do zdarcia.