Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykusz - za i przeciw.

Recommended Posts

Wykusz - podoba mi się ten element architektoniczny. Wg mnie urozmaica budynek - zarówno elewację jak i wnętrze.

Ale to urozmaicenie dodatkowo kosztuje. No właśnie - ile? Czy wykonanie wykusza jest aż takie trudne i pracochłonne? Słyszałem negatywne opinie: że drogi, że niebezpieczny - można łatwo sfuszerować etc.

Ja wstępnie przymierzam się do wykusza w mniej typowym miejscu - nie w jadalni (stół), a w salonie (kanapa w wykuszu). Czy aby to wygodne?

Wciąż się waham. Czy w ogóle warto uwzględnić wykusz w projekcie?

Proszę o opinię bardziej doświadczonych.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podejrzewam że nikt nie kalkulował ile kosztuje wykusz. Jest to element dachu i tyle, tak jak inne elementy budynku. Nie słyszałem by murarz doliczał za ścianki lub cieśla za dodatkowe krokwie koszowe natomiast co do materiału to sam przekalkuluj ile u Ciebie wychodzi sqmetr muru i kilka mb krokwi. Alternatywa są okna dachowe ale one nie zastąpią lukarny i też kosztują.

Wciąż się waham. Czy w ogóle warto uwzględnić wykusz w projekcie?

Proszę o opinię bardziej doświadczonych.

Mam - ale ile kosztowal to nie wiem bo nie liczylem - mam go w projekcie i go zrobilem.

Z pewnoscia musisz uwzglednic dodatkowe koszty:

* izolacja przeciwwilgotnosciowa,

* koszt plytek i glazurnika,

* balustrada,

* moze dodatkowe "wykuszowe" okna i parapety?

Zastanow sie jaka role ma on pelnic - u mnie jest planowany jako "ogrod zimowy" i jest tam troche chlodniej niz w innych czesciach salonu - kwiatom to bedzie sluzyc - ale teraz moze byl bym sie zdecydowal na podlogowke w tym miejscu.

Pozdrawiam,

Maciek

Zastanow sie jaka role ma on pelnic - u mnie jest planowany jako "ogrod zimowy" i jest tam troche chlodniej niz w innych czesciach salonu - kwiatom to bedzie sluzyc - ale teraz moze byl bym sie zdecydowal na podlogowke w tym miejscu.

Zakładam że masz okna balkonowe do samej podłogi, stąd wyziębienie miejsca i brak możliwości montażu grzejników.

Ja myślę o "zwykłych" oknach tak jak w projekcie:

http://www.archon.com.pl/index.php?act=12&sid=m42b173f9c6592

Czy też w takim przypadku należy się liczyć z uciekaniem ciepła?

Ja mam - pierwotnie miał tam stać stół jadalniany, teraz będzie należał do części wypoczynkowej salonu. Mi się osobiscie podoba ten element - jest sympatyczny z wewnętrz i z zewnątrz.

Czy to jest drogie... Zwykle w takim elemencie jest sporo przeszkleń, nad wykuszem zwykle jest jakiś balkonik (chyba, że ciągnie się aż do dachu). Czyli w sumie na pewno wszystko razem wzięte jest droższe od zwykłej prostej ściany, balkonik/taras trzeba dobrze zaizolować. W naszym przypadku ekipa nie zażyczyła sobie więcej za robotę ze względu na wykusz... Szczerze mówiąc nie wiem, ile to kosztuje razem do kupy :oops:

To o co w tym wszystkim chodzi , bo już nie bardzo kapuje? wykusz, czy lukarna?

W gruncie rzeczy chodzi o ryzalit. :roll:

Wykusz sensu stricte to element wystający wiszący, ryzalit zaś (czyli nasz potoczny wykusz) jest wsparty na fundamencie.

Alem się dokształcił. :wink:

Ciekawy artykuł o wykuszach tutaj: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61567,2563586.html?as=1&ias=2

Widziałem kiedyś taki wielki wykusz w salonie. Cały wypełniony kanapą. Wyglądało toto jak cudo jakieś. Przepiękne okna, za nimi cudowny ogród. Cudo powiadam. Siadam na kanapie. Co tam siadam ? To kanapa mnie obejmuje. Nie chce się człowiekowi głową ruszyć nawet. A salon ? Ten kominek. Ten zegar. Schody na piętro. Piękny mamy ogród ? - pyta Pani domu. Nie pamiętam - odpowiadam - kanapę ktoś odwrotnie postawił.

Widziałem kiedyś taki wielki wykusz w salonie. Cały wypełniony kanapą. Wyglądało toto jak cudo jakieś. Przepiękne okna, za nimi cudowny ogród. Cudo powiadam. Siadam na kanapie. Co tam siadam ? To kanapa mnie obejmuje. Nie chce się człowiekowi głową ruszyć nawet. A salon ? Ten kominek. Ten zegar. Schody na piętro. Piękny mamy ogród ? - pyta Pani domu. Nie pamiętam - odpowiadam - kanapę ktoś odwrotnie postawił.

No właśnie. Czy kanapa usytuowana w wykuszu skierowana wgłąb pokoju jest postawiona odwrotnie? Tak właśnie jest w projekcie, który mi się podoba.

Czy okna w wykuszu mają pełnić li tylko funkcję kina panoramicznego?

Nie uzyskasz konkretnej odpowiedzi..np. moj majster nic sobie nie doliczal do wykusza, do tego kazalem zrobic porzadny podciag na wypadek jak znudza mi sie slupki, lub ktos wymysli madre laczenie okien i rolet...dodatkowym kosztem w moim przypadku bedzie wykonanie rynny i odplywu z wykuszy. musze dac 3 okna zamiast 1 mniejszego..decyzje musisz podjac na etapie fundamentow..wiec jak widzisz kazdy przypadek jest indywidualny,,koszt betonu na lawy, koszt bloczkow, koszt styropianu, izolacji, koszt bloczkow na slupy, koszt zbrojenia podciagu, koszt zmian konstrukcyjnych dachu...a skad mam wiedziec o ile bylo by taniej w materialach :wink:

Może znajdzie się ktoś kto ma złe doświadczenia z wykuszem?

wykusz to kawałek pomieszczenia który powieksza dom a w którym nie wiadomo co wstawić ... :-?

choć w zimie mozna tu trzymac np. naturalna choinka ze wzgledu na to ze w wykuszu jest chłodniej ...

izolacje stropu nad wykuszem, cieplne i p. wodne powinny byc wykonane perfekcyjne ...

w lecie wykusz ma same zalety

zimą ... zaczynaja sie pojawiac wady ...

pzdr

Mnie sie wydaje, ze wykusz to przede wszystkim wiecej swiatla w pomieszczeniu.

Koszty: powiekszone o okna , fajna opcja bez murowania bez slupkow pomiedzy oknami, tylko montowane orginalne slupki z oknami. Ich koszt wacha sie pomiedzy 150-300zl (x2). Po obejrzeniu innych wykuszy w naturze zdecydowalem sie na powiekszenie okien- przy standartowych wysokosciach wyglada troche jak bunkier.

Sumarujac- jestem za.

Mam wykusz i jestem zadowolony z tej decyzji.

Za przemawia lepsze doświetlenie, urozmaicenie bryły domu oraz stworzył się taki miły zakątek w domu. Okna w nim są wyższe niż pozostałę, ale są obniżone w porównaniu z pozostałymi przez co widok przez nie jest inny niż przez zwykłe okna. Jest to zaletą, ale też ułątwia wgląd z zewnątrz więc warto się zastanowić czy lokalizacja będzie dobra. Głupio by było gdyby dzięki temu wykuszowi sąsiedzi (i nie tylko) mieli lepszy wgląd w nasz dom. U mnie mam dużą przestrzeń (pojęcie względne) którą chcę w przyszłości przegrodzić gdzieś na lini ogrodzenia jakimś krzewem.

No i zacząłem trochę o wadach więc pociągnę ten temat dalej. Jest to fragment który wymaga staranności wykonania przez wykonawcę. U mnie w ścianie 3W było to dodatkowo skomplikowane. Trzeba pilnować dobrego ukłądu warstw i dodatkowo wymiarów by wszystko wyszło symetrycznie. U nas wyszła lekka nierówność między skośmymi ścianami (chyba ok 3 cm, ale nie jest to widoczne gołym okiem. Sprawa wyszłą przy pomiarach pod firany.

Trzeba też dobrze przemyśleć układ otwierania okien by w przyszłości nic ze sobą nie kolidowało.

cześć. mam w domu wykusz są w nim trzy okna ponieważ jest wykonany w części po łuku wygląda troszkę inaczej, fajnie można obserwować księżyc, który pojawia się w kolejnych oknach, ponieważ okna są od poziomu podłogi dają dużo światła do salonu, ogrzewanie podłogowe więc nie ma problemu z miejscem na kaloryfery, jedyny problem to montaż karniszy które również muszą być wygięte na razie odpuściłem sobie, choinka oczywiście stoi w wykuszu warto więć pomyśleć o gniazdku, aha przy ocieplaniu ścian wykuszu styropian nacinałem aby uzyskać łuk. cześć. zachęcam do budowy przedewszystkim ze wzgledów estetycznych