Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykusz - za i przeciw.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My również będziemy mieli w pokoju dziennym wykusz. Taki trapezowy. Myślę, że warto obniżyć w nim okna jeśli są na standardowej wysokości. My tak zrobimy. W projekcie są na wys. 85 cm, to obniżymy je o 35 cm. Zastanawiamy się też nad tym, aby nie robić tam takich typowych słupków, tylko cały przeszklić. Czy będziemy zadowoleni? Jeszcze nie wiem, ale w każdym razie bardzo nam się takie wykusze podobają.

Co do ustawności, to myślę, że wszystko zależy od tego jaki jest duży. U nas będzie miał wymiary 320/140 cm, więc stół na 6 osób spokojnie tam wejdzie.

Pozdrawiam :)

Kanapa w wykuszu - to zły pomysł.

Może być co najwyżej płaski grzejnik, aby można było podejść do okna.

Wysokośc parapetu nie za niska. Nie ma potrzeby wyglądania przez okno na siedząco.

Stół jadalny - tak, ale między stołem, a oknem krzesła, tak aby można było podejść i oprzeć ręce o parapet ... i powyglądać.

Koszt materiałów do budowy wykusza nie jest wielki.

Pracochłonność znaczna, ale niknie z pola widzenia przy negocjowaniu ceny prac stanu surowego.

Ja też myślę,że jego funkcjonalność zależy od wielkości.

Mój ma 3 okna i nie jest za duży.Na razie stół stoi w jego poprzek,ale docelowo chcę ustawić stół krótszym bokiem ,tak aby każdy mógł wyglądać przez okna. ;)

Ostatecznie powiększyłam okna -fixy( tzn. wydłużyłam ;) i to daje dużo światła,wrażenie przestrzeni i bliskości ogrodu (na razie jest ściernisko,ale.... ;) jak też sam wykusz zyskał na wyglądzie.Wydawało nam się,że zwykłe okna nie wyglądają za dobrze.

Na zewnątrz zwieńczony jest daszkiem.

Wykonany został poprawnie,nic się nie działo.

Z wielką ciekawością czytam Wasze odpowiedzi, dzięki za tak liczne opinie !

Myślę i myślę o tym wykuszu i nasuwają mi się kolejne wątpliwości natury praktycznej. Otóż wykusz najczęściej usytuowany jest na południowej elewacji ze względu na słońce. Z reguły za oknami wykusza na południowej części działki powinien być ogród. Idealnie jest gdy jest on dosyć intymny, osłonięty od ciekawskich sąsiadów etc. Wtedy przez wykusz można podglądać swoje roślinki ... i nie tylko :wink:

Niestety moja działka nie jest tak idealna. Kształt w miarę regularny ca. 28 x 29 m, ale wjazd od południa. :( Przy południowym jej boku jest chodnik i dalej ulica. Ściana południowa domu będzie oddalona od ogrodzenia maksymalnie 15 m. Te 15 m to miejsce na jakieś krzaczaste piękności. I właśnie przez ewentualny wykusz do zobaczenia te 15m działki i ... spacerujących chodnikiem mieszkańców (w pobliżu jest przystanek) i przejeżdżające samochody. Ideał dla nudzących się emerytów. :wink:

Ale nie dla mnie. :( Czy wykusz w takim przypadku ma sens? Chodzi głównie o zachowanie intymności ...

W pobliskich domach z tą samą orientacją pomimo wjazdu od południa, wejścia są od północy. Tam też toczy się życie towarzyskie typu grill, biesiady - nikt nie zważa na zalecenia architektów! Tarasy od strony południowej są bo są, ale świecą pustką - pieszczone regularnie spojrzeniami ciekawskich przechodniów. :-?

A ludziska od północnej strony mają "swój" kawałek podwórka ...

Czy wykusz na pewno będzie od tej strony? To nie jest przecież jakiś wymóg - no chyba że już wiesz to na 100%. Nasz jest od południowego wschodu czyli strona nienajbardziej nasłoneczniona i ma to nawet zalety:

1. doświetla i tak ciemniejszą stronę (słońce operuje tu od godziny 10 do 13. Przy tym mamy szeroki okap czyli nie świeci bezposrednio w okna.

2. Dzięki powyższym nie robi się w domu za gorąco.

Czy wykusz na pewno będzie od tej strony?

Najchętniej miałbym wykusz od północy. :roll:

Od wschodu jest droga piaskowa - dojazd do nieruchomości położonych dalej od ulicy.

Od zachodu zaś dom sąsiada bardzo blisko granicy działki, dom w jaskrawym kolorze.

Cholera! Gdzie te działki na skraju lasu, z płynącym w pobliżu strumykiem, z dala od cywilizacji - za to ze śpiewem ptaków - i to jeszcze w pełni uzbrojone ...

Z wielką ciekawością czytam Wasze odpowiedzi, dzięki za tak liczne opinie !

Myślę i myślę o tym wykuszu i nasuwają mi się kolejne wątpliwości natury praktycznej. Otóż wykusz najczęściej usytuowany jest na południowej elewacji ze względu na słońce. Z reguły za oknami wykusza na południowej części działki powinien być ogród. Idealnie jest gdy jest on dosyć intymny, osłonięty od ciekawskich sąsiadów etc. Wtedy przez wykusz można podglądać swoje roślinki ... i nie tylko :wink:

Niestety moja działka nie jest tak idealna. Kształt w miarę regularny ca. 28 x 29 m, ale wjazd od południa. :( Przy południowym jej boku jest chodnik i dalej ulica. Ściana południowa domu będzie oddalona od ogrodzenia maksymalnie 15 m. Te 15 m to miejsce na jakieś krzaczaste piękności. I właśnie przez ewentualny wykusz do zobaczenia te 15m działki i ... spacerujących chodnikiem mieszkańców (w pobliżu jest przystanek) i przejeżdżające samochody. Ideał dla nudzących się emerytów. :wink:

Ale nie dla mnie. :( Czy wykusz w takim przypadku ma sens? Chodzi głównie o zachowanie intymności ...

W pobliskich domach z tą samą orientacją pomimo wjazdu od południa, wejścia są od północy. Tam też toczy się życie towarzyskie typu grill, biesiady - nikt nie zważa na zalecenia architektów! Tarasy od strony południowej są bo są, ale świecą pustką - pieszczone regularnie spojrzeniami ciekawskich przechodniów. :-?

A ludziska od północnej strony mają "swój" kawałek podwórka ...

I po to są właśnie wykusze-tylko,że z drugiej stroy,miały ułatwić wścibskim kumoszkom dokładne oglądanie tego co się dzieje ze oknem. ;)

Ale tak na poważnie.

Mój wykusz,na zachód,też ślicznie nas odsłania sąsiadom.Jedyna nadzieja,że ich okna są z łazienki i gabinetu,gdzie nie przebywa się za często.

Z kolei ci sąsiedzi swój wykusz mają nos w nos z następnycm sąsiadem i w ogóle im to nie przeszkadza.

Myślę nad koncepcją tej częście ogrodu,aby zrobić sobie ładny widok-zasadzić coś ładnego,co nas z jednej strony zasłoni,a z drugiej da nam miłe wrażenia estetyczne.Jednocześnie nie zasłoni widoku i dalszej perspektywy-skomplikowane,wiem. ;)

Pewno skończy się to zamontowaniem rolet, tak czy inaczej,choćby na wieczór tylko opuszczanych,dyskretnych stąd fixy sie przydają,bo można je będzie dyskretnie zamontować,ale na razie nie ma takiej potrzeby,poczekamy na zamieszkanie sąsiadów i wtedy odpowiednio wybrniemy.

Nie wiem jak u Ciebie,ale u nas ten wykusz raz,że daje trochę miejsca, a dwa daje poczucie przestrzeni i integracji z zewnętrzem. ;)

Co bardzo doceniają osoby,u których okna są wysoko.

Choć nasz wykusz jest od południowo-zachodniej strony i ma wszystkie atuty wymieniane wyżej, to uważam, że wykusz może znajdować się po każdej stronie swiata, ale pod trzema warunkami. Po pierwsze ważne jest, aby wykusz był takich rozmiarów, aby zmieścić w nim wygodny stół, po drugie warto, aby były w nijm duże okna (nie ważne czy strona jest południowa czy północna, wg. mnie każde okno doświetla pomieszczenie, w którym się znajduje i im jest większe tym jest jaśniej) i po trzecie warto zlokalizować wykusz tak, aby widok za jego oknami był słoneczny. Słońce nie musi wpadać bezpośrednio do domu, wystarczy, aby okolica, a szczególnie kwiaty w ogrodzie były kolorowe i jasne od słońca. Dlatego sporo zależy od okolicy, a szczególnie wysokich drzew lub budowli, które mogą rzucać cień.

ula

Choć nasz wykusz jest od południowo-zachodniej strony i ma wszystkie atuty wymieniane wyżej, to uważam, że wykusz może znajdować się po każdej stronie swiata, ale pod trzema warunkami. Po pierwsze ważne jest, aby wykusz był takich rozmiarów, aby zmieścić w nim wygodny stół ...

A co z wykuszami, które namiętnie projektuje Archon+ ? Tak jak tutaj:

http://www.archon.com.pl/index.php?act=33&rodzaj=rzuty&sid=m42b173f9c6592

Wykusz wystaje 110 cm na zewnątrz, co wewnątrz daje pewnie mniej niż 100 cm "wystawania" po podłodze. Czy to jest wygodny wykusz?

Może pojawią się opinie właścicieli takich właśnie wykuszy, sporo osób buduje z Archonem.

My mamy zawilce archony więc popatrz jak to wygląda.

Wykusz jest po zmianach-nie ma balkonu i ma inne okna-trochę krótsze.

Wszedł tam stół,jak pisałam,ale jest on tymczasowy,choć pasuje rozmiarami idealnie i docelowy będzie o takich samych rozmiarach tyle,że rozkładany,aby można było nim manewrować.

W tym rozmiarze nie jest kolizyjny,tyłem do okien stoi ława do siedzenia.

I mieści się,choć jest duża.

W Twoim projekcie zrobiłabym tak. ;)

Wysunęła jak najbardziej parapety,czy wręcz zrobiła jakąś podmurówkę,aby mogły być obłożone poduchami i służyły czasem do siadania.

Tak,aby nie stawiać tej małej kanapki tyłem do wykusza.Lepszy w tym przypadku jest chyba w miarę swobodny dostęp i nie zasłanianie widoku.

Takie rozwiązanie może być bardzo ciekawe i rozwiązywać kwestię siadania,dzieciaki uwielbiają takie rzeczy. ;)

To tylko takie luźne refleksje do przemyślenia.

Rozmawialiśmy już chyba zresztą o projektach Archonu ;)

i co do naszej poprzedniej rozmowy to muszę Ci powiedzieć,że salon się absolutnie sprawdził przy sporej frekwencji rodzinnej.

Co więcej cały domek,z tyloma pokojami pozwolił nam ugościć rodzinę na kilka dni.

Test wypadł pomyślnie. ;) Nic więcej nie potrzeba.

Sylwester też był udany i kilka osób swobodnie tańczyło nie obijając się o siebie. :oops:

Jestem więc spokojna,że dom nie jest za mały i chcę Ci to zapewnienie przekazać,choć to oczywiście bardzo indywidualne odczucia. ;)

Pozdrawiam

Witam, ja mam wykusz taki jak był w projekcie, wygląda super, trzeba go wykonywac bardzo starannie, dokładnie, oraz bardzo dokładnie zabezpieczyć strop nad nim przeciwwilgociowo, pozatym same zalety, jestś nibu w salonie a jednak nie całkiem, sporo więcej swiatła, ładniejszy kształt domu, ciekawe efekty oświetleniowe można uzyskać, idealnie mieści się w nik stół jadalny, i inne których teraz nie pamiętam.

Pozdrawiam

Rozmawialiśmy już chyba zresztą o projektach Archonu ;)

i co do naszej poprzedniej rozmowy to muszę Ci powiedzieć,że salon się absolutnie sprawdził przy sporej frekwencji rodzinnej.

Co więcej cały domek,z tyloma pokojami pozwolił nam ugościć rodzinę na kilka dni.

Test wypadł pomyślnie. ;) Nic więcej nie potrzeba.

Sylwester też był udany i kilka osób swobodnie tańczyło nie obijając się o siebie. :oops:

Jestem więc spokojna,że dom nie jest za mały i chcę Ci to zapewnienie przekazać,choć to oczywiście bardzo indywidualne odczucia. ;)

Pozdrawiam

Dzięki opal za nieocenione rady i cierpliwość. :) Ponieważ chcę wystartować na wiosnę, a nie mam jeszcze projektu, gorączkowo próbuję odpowiedzieć sobie na mnóstwo pytań. :o Pomysł na budowę zrodził się niedawno, jakieś 2 miesiące temu. Ja - tymczasowy blokers :wink: czasu mam niewiele, a wybór projektu to decyzja kluczowa ...

Nie przesadzajcie z ta trudnoscia wykonania wykusza. Co prawda u mnie tez im nie wyszlo z utrzymaniem katow.Powinny byc po 135st. a niestety troszke sie roznia. Optycznie wcale tego nie widac, a wiem o tej wadzie tylko przy okazji montowania okien.

Mam tez sciane 3warst. i jedynym mankamentem byl montaz zewn. nadproza. Trzyma sie na specjalnym zbrojeniu mocowanym do nadproza sciany nosnej (nie mam murowanych slupkow pomiedzy oknami). Co do izolacji term. to absolutnie nie ma klopotu z utrzymaniem ciaglosci.

Fajnie salon wyglada z wykuszem (i dom tez)

Nie bójcie się tak tych wścibskich spojrzeń! (emerytów):D Wystarczy odpowiedno zaaranżować ogród, aby z wykusza mieć piękny widok na roślinki i elementy małej architektury, a nie ulicę czy płot sąsiada. Może warto pomyśleć o jakimś małym wzniesieniu, skarpie w tym miejscu. Świeżo posadzone rośliny będą wydawały się większe i szybciej zasłonią widok.

• 6 months później...