Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykusz - za i przeciw.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja odwrotnie! Od 2 lat mam fundamenty, a teraz chciałabym dorobić wykusz. Jak to zrobić nie wiem, na forum niewielu się wypowiedziało (post o "doklejaniu fundamentów"). Ten wykusz miałby znajeżć się w jadalni dł.270, nad nim jest na piętrze balkonik.

Wczesniej (przy wyborze projektu) nie zwracałam na ten element uwagi. Natomiast po obejrzeniu go na żywo u znajomych bardzo mi sie spodobał. Bardzo chciałabym tez miec wykusz. Jednak czy da sie dokleić pod nie fundamenty?, czy nie narobię sobie kłopotu, gdy będą osiadac ściany?

A ja odwrotnie! Od 2 lat mam fundamenty, a teraz chciałabym dorobić wykusz. Jak to zrobić nie wiem, na forum niewielu się wypowiedziało (post o "doklejaniu fundamentów"). Ten wykusz miałby znajeżć się w jadalni dł.270, nad nim jest na piętrze balkonik.

Wczesniej (przy wyborze projektu) nie zwracałam na ten element uwagi. Natomiast po obejrzeniu go na żywo u znajomych bardzo mi sie spodobał. Bardzo chciałabym tez miec wykusz. Jednak czy da sie dokleić pod nie fundamenty?, czy nie narobię sobie kłopotu, gdy będą osiadac ściany?

Może spróbuj zrobić podwieszany... mi tak architekt proponował bo mam na działce rurę zbiorczą od drenaż i jak przymierzał projekt linijką to miał obawy że się nie uda zmieścić budynku w takiej postaci jak jest zaprojektowany.

Ale z tego wnioskuje że się da, zważywszy na to że wykusz sam w sobie nie jest elementem konstrukcyjnym budynku. Natomiast pewie należy zlecić jakiemuś konstruktorowi zmianę wieńca na podciąg na długości wykusza.

Gość m_ch_konto usunięte
Szczerze mówiąc nie wiem, ile to kosztuje razem do kupy :oops:

Tak naprawdę to pewnie nikt nie wie! Niewątpliwie wykusz jest sympatyczny. :)

Może znajdzie się ktoś kto ma złe doświadczenia z wykuszem?

Ja mam złe doświadczenie. Nie mam go a bardzo mi się podobają :lol: . Niestety nie zmieścił mi się i zrezygnowałem z niego narzecz innych funkcjonalności. Nie żałuję decyzji, ale nie powiem, że nie chciałbym mieć takiego fajnego trapezowego wykusza w jadalni czy miejcu wypoczynkowym. Jeżeli Ci się podoba to go zrób i już! Koszt jest większy o same okna (pewnie się komuś narażam od obliczeń strt ciepła itp.) a reszta, np. izolację są oczywiscie ważne i kosztują, ale bez przesady - dla siebie budujesz i chcesz się tym cieszyć.

Wykusze (a raczej ryzality) bywają ze słupkami murowanymi, lub tylko są słupki drewniane okienne, zamawiane wraz z oknem.

Te ze słupkami murowanymi znacznie obniżają koszty, bowiem nadproże jest proste i okna zwykłe.

Okna nie muszą być wysokie (chodzi o straty cieplne i nadmierne nagrzewanie w lecie). Wystarczy, aby człowiek w pozycji stojącej miał panoramę.

• 3 months później...
  • 3 years później...

odkopie ciekawy temat;) Ciągle szukam tego jedynego projektu i znaleźć nie mogę wiec zaczynam rysować na "kartce papieru", warunki zabudowy juz dostałem;) i tak budynek (szary) będzie umiejscowiony na działce (błękitny) i tutaj pytanie który projekt lepszy (jeszcze żaden nie jest ostateczny) również z projektem wiąże się lukarna, a raczej odwrotnie z lukarna wiąże się projekt...

Działka

http://img685.imageshack.us/img685/7503/15page0.jpg

Projekt A (czerwony prostokat/lukarna)

http://img109.imageshack.us/img109/1552/mojpomysl.jpg

Projekt B (niebieski prostokąt/lukarna)

http://img685.imageshack.us/img685/5028/projektrw.jpg

Dach będzie 2 spadowy ze spadami w kierunku wschód-zachód (ulica-ogródek)

z projektem wiąże się lukarna, a raczej odwrotnie z lukarna wiąże się projekt...

Pomijając fakt, że nie o lukarnę chodzi, to gratuluję. Jeżeli jedynym kryterium wyboru projektu jest wykusz, to proponuję wziąć korektor, zamazać ten nieszczęsny wykusz w jednym i drugim projekcie, zrobić z tego zwykłą ścianę z oknem i teraz wybierać. Który projekt ładniejszy? W którym przyjemniej będzie się mieszkało? Z której strony wolę mieć taras? Jak usytuowałem dom wg stron świata? Będę miał w salonie słoneczko czy nie? Jaki widok będzie za oknem? Gdzie będzie wejście? I jak już wszystko będzie dograne, to wówczas można dorysować niczemu nie służący, ale pięknie wyglądający wykusz. :lol:

to wówczas można dorysować niczemu nie służący, ale pięknie wyglądający wykusz. :lol:

ani to piękne ani funkcjonalne ale to oczywiście rzecz gustu więc ja nie o tym...

z wykuszem jest tyle potencjalnych problemów (ocieplenie, izolacja, jak nad wykuszem taras to problemy x2, jak daszek to zwykle dziwnie wygląda), że ja bym sobie odpuścił nawet jakby mi się podobał... a nie podoba mi się.... ale miałem nie o tym... :wink:

Proszę o opinię bardziej doświadczonych.

Nie zrobiłem z jednego powodu - za mała działka - nie widzę sensu bym miał wykusz z oknami z widokiem na płot i działkę sąsiadów. Jak widzę wykuszowców w tym stylu tzn wykusz 3 m gruntu, rząd małych iglaków, płot, działka sąsiadów - to się ciesze ze go nie mam - w zamian zwykłe okno z roletą oraz poszerzona bryła budynku o 1m (wykusz miał bodajże 1,2m, pół metra na całym salonie to bardzo dużo tak jak i pól metra w garażu),a i sąsiedzi w zimowe wieczory mi nie zaglądają do środka. Czyli względy czysto praktyczne przeważyły..

Gdybym miał z 30metrów od wykuszu do płotu to bym zrobił ale większy niż owe 1,2 m.

Pawlok

odkopie ciekawy temat;) Ciągle szukam tego jedynego projektu i znaleźć nie mogę wiec zaczynam rysować na "kartce papieru", warunki zabudowy juz dostałem;) (...)

Ja robiłem podobnie. Potem zdziwiłem się jak poszedłem do architekta. W tych biurach architektonicznych mają zdolnych studentów i są oni w stanie naprawdę dużo zdziałać. Mają w glowie wiele rozwiązań, mają wyczucie proporcji, znają się na stylach, ...

Co Wy macie z tym zaglądaniem do środka?

W Holandii np idzie się ulicą i każdemu można zajrzec do salonu nikt się tym nie przejmuje.

Osobiście miałem do wyboru podobne projekty bez wykuszu Tytan i z wykuszem Atlas z dobre domy wybrałem Atlas i nie żałuję.

Teraz w tym wykuszu stoi choinka dzięki czemu nie graci mi powierzchni użytkowej a kiedy choinkę się rozbierze postawi się tam jakiegoś ładnego chwasta.

Okna mam wysokie na 180 cm -0,5 m nad podłogą są parapety.

Niech mi nikt nie mówi, że za nisko bo własnie siedząc przy stole w jadalni mam widok w 3 kierunkach i jestem z tego zadowolony.

Faktem jest, że trochę kłopotu przy budowie jednak jest no ale izolację ocieplenie i kafelki zrobiłem sam.

(U góry jest lukarna z drzwiami balkonowymi więc jest to taki maleńki tarasik)

Co Wy macie z tym zaglądaniem do środka?

W Holandii np idzie się ulicą i każdemu można zajrzec do salonu nikt się tym nie przejmuje.

w Holandii można legalnie kupić i jarać trawę albo inne świństwo i też się nikt tym nie przejmuje... tylko co z tego wynika?

A ja akurat czuję pewny dyskomfort kiedy nawet hipotetycznie ktoś może oglądać mnie z ulicy jak chodzę w gaciach (albo i bez) po salonie. Ale nie jest to oczywiście powód dlaczego nie chciałem wykusza.

Jeśli chodzi o gacie i chodzenie w nich po salonie - jesli ktoś tak lubi i nie chce być widziany, sugeruję styl marynistyczny i okna typu bulaje :p

Duże przeszklenia też sporo odsłaniają. U mnie na osiedlu sporo osób chyba było w Holandii dłuższy czas - jadąc sobie ulicą można pooglądać u wielu sąsiadów Fakty i zobaczyć, czy graja w karty przy stole 8)

A propos samego wykuszu - lepiej z paru względów zrobić strop monolityczny jak się taki wykusz planuje.

A ja akurat czuję pewny dyskomfort kiedy nawet hipotetycznie ktoś może oglądać mnie z ulicy jak chodzę w gaciach (albo i bez) po salonie. Ale nie jest to oczywiście powód dlaczego nie chciałem wykusza.

Myślisz, że to taki sensacyjny i ciekawy widok?

Nie lepiej iść na plażę i się napatrzyć?

Tak w sumie zastanawiam sie czy pamiętam cokolwiek z chwil kiedy idę ulicą i coś tam zobaczę przez niezasłonięte okna domów - co pamiętam? Praktycznie nic tylko jakieś jasne ściany czase,m fragment mebla i do tego mgliście.

A przecież dom ma często ogrodzenie i rośslinność, które i tak przysłaniają te okna.

z projektem wiąże się lukarna, a raczej odwrotnie z lukarna wiąże się projekt...

Pomijając fakt, że nie o lukarnę chodzi, to gratuluję. Jeżeli jedynym kryterium wyboru projektu jest wykusz, to proponuję wziąć korektor, zamazać ten nieszczęsny wykusz w jednym i drugim projekcie, zrobić z tego zwykłą ścianę z oknem i teraz wybierać. Który projekt ładniejszy? W którym przyjemniej będzie się mieszkało? Z której strony wolę mieć taras? Jak usytuowałem dom wg stron świata? Będę miał w salonie słoneczko czy nie? Jaki widok będzie za oknem? Gdzie będzie wejście? I jak już wszystko będzie dograne, to wówczas można dorysować niczemu nie służący, ale pięknie wyglądający wykusz. :lol:

Prawda mój błąd oczywiście ze chodzi o wykusz;) Chodzi mi bardziej o to w którym miejscu będzie praktyczniejszy wykusz? od wschodu czy południa tak jak jest pokazane na rzucie działki??

W związku z natłokiem mnóstwa niepochlebnych opinii dotyczących tej konstrukcji architektury jaką jest wykusz - zaprezentuję moje - zgoła odmienne zdanie - wykusz jest super - mam w moim domu dwa - jeden na południe - w salonie , a drugi na zachód - w jadalni .

Pięknie komponują się z formą architektoniczną mojego domu / to oczywiście kwestia gustu / , we wnętrzach dodają przestrzeni , czynią je ciekawszymi i bardziej urozmaiconymi od prostokątnych izb i znakomicie doświetlają pomieszczenia.

Na południe z wykusza w salonie mam widok na ogród i sad - bardzo lubię tam siadać i obserwować - naprawdę to znakomita forma relaksu.

Na zachód w wykuszu mam część jadalni - mieści się tam częściowo duży stół z krzesłami - znakomicie tam się komponuje i jest bardzo wygodny - ponieważ jadalnia u mnie w domu ogromna nie jest . Balkoniki nad wykuszami znakomicie się sprawdzają i urozmaicają elewację zewnętrzną - chałupa nie jest prostokątną stodołą - ale to również kwestia gustu .

Natomiast w kwestii wykonania wykusza - oczywiście - jest to trudna forma architektoniczna w budowie i prawidłowym ociepleniu i zaizolowaniu przeciwwilgociowym - jednak - jak się wszystko poprawnie wykona - problemów nie ma żadnych - tak samo zresztą jak błędnie się wykona izolację pionową fundamentów to potem jest problem z wilgocią w piwnicy , czy jak się źle wykona pokrycie dachowe to potem dach przecieka etc ...

Jak to wygląda w realu - patrz link w stopce .

Chodzi mi bardziej o to w którym miejscu będzie praktyczniejszy wykusz? od wschodu czy południa tak jak jest pokazane na rzucie działki??

A Ty swoje. Już pisałem, że praktycznie, to dobrze mieć kuchnię z oknem od wschodu z przejściem przez jadalnię z oknami od południa, do salonu z oknami od południa i zachodu. Jeżeli wykusz w Twoim domu ma robić za jadalnię, na co wskazują krzesełka w projekcie, to praktycznie powinien być od południa. I zapomnij o ściance między kuchniojadalnią a salonem i zrób okno w salonie od zachodniej strony, a w ogóle jak wymażesz ten wykusz to będziesz mógł powiększyć sobie salon jak już ktoś napisał. No i sam powiedz. Po co Ci wykusz? Okna z wszystkich stron, o jakim praktycznym zastosowaniu tu mówić. W tym wypadku tylko problem.